preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava iz kemije – odjel za kemiju, Saponija i šećerana Osijek

Autor: Administrator , 28. 10. 2016.

27.10.2016. godine učenici 4.a (Lara Kaderžabek, Stipe Vidović, Lucija Čolaković, Tena Šimunić i Kristina Lukačević) i 4.b razreda (Antonio Filipović, Marko Kosor, Ivana Adžaga, Tena Majstorović i Hanna Jakovac) sudjelovali su na terenskoj nastavi iz kemije u Osijeku u pratnji prof. Kristine Kristek.

Terenska je nastava obuhvaćala posjet Odjela za kemiju, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku te tvornica - Saponija d.d. i Šećerana Osijek d.o.o. Na Odjelu za kemiju učenici su imali priliku vidjeti 3 praktikuma iz kemije u kojima su se u to vrijeme odvijale vježbe iz opće, organske i analitičke kemije. Razgovarali su sa studentima i njihovim asistentima koji su im prezentirali pokuse koje su u tom trenutku radili u sklopu praktikuma. Učenici su saznali detalje o tome kako je studirati kemiju, informacije o studentskom zboru, studentskim sportskim igrama, terenskim nastavama i sl. Imali su priliku vidjeti suvremene instrumente i uređaje koji se koriste za istraživački rad te su saznali na kojim se sve projektima trenutno radi na Odjelu za kemiju. Nakon toga posjetili su Saponiju gdje su detaljno vidjeli pogon za proizvodnju plastične ambalaže. Naime, Saponija sama proizvodi i dizajnira plastičnu ambalažu za svoje proizvode koji se tada pune raznim sredstvima za čišćenje. Kako je plastika jedna od nastavnih tema koje naši učenici uče u 4. razredu iz kemije, ovo je bila izvrsna prilika da vide sve detalje proizvodnje plastične ambalaže te upoznaju razne sirovine od kojih se plastična ambalaža proizvodi (PET, polipropen, polietilen). Osim Saponije, učenici su imali priliku posjetiti i tvornicu šećera – Šećeranu Osijek. Tu su prošli čitav pogon od istovara šećerne repe, pranja i rezanja repe u rezanac, čišćenja rijetkog šećernog soka i koncentriranja šećernog soka, preko kristalizacije, centrifuge i na kraju samog skladištenja šećera. Kako je u tijeku kampanja, šećerana radi u punom pogonu te su učenici mogli vidjeti o koliko se impozantnim  količina proizvedenog šećera radi.

Učenici su tijekom obilazaka sve detaljno dokumentirali i fotografirali te će u svojim razredima izložiti ono što su vidjeli i naučili. 
Sretan i blagoslovljen Božić te puno uspjeha, veselja, zdravlja i lijepih trenutaka u novoj 2019. godini želi vam Gimnazija Vukovar!


Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju