preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni istraživački dan za učenike-Intenational MasterClass 2016

Autor: Administrator , 10. 3. 2016.

Na Odjelu za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u petak, 4. ožujka 2016., i subotu 5. ožujka 2016. godine, učenici Gimnazije Vukovar, Ana Mrkojević, Stjepan Miličić, Karlo Sedlar i Filip Alerić, proveli su jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u. 

Od veljače do travnja na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10 000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europski laboratoriju za fiziku elementarnih čestica). International MasterClass se odvija već dvanaestu godinu za redom u 47 zemalja diljem svijeta.  Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se  najviše ostvaruje kroz CERN.

Međunarodni istraživački radni dan za učenike (International Masterclasses) utemeljen na atraktivnom programu završava video konferencijom. Putem video veze s CERN-om-Švicarska i institucijama sudionicima u drugim zemljama, a u petak su to bili Osijek-Hrvatska, Lyon-Francuska, Beč-Austrija, Opava-Češka i Santiago de Compostela-Španjolska polaznici prezentiraju rezultate svojih istraživanja – baš onako kako to rade i  fizičari u međunarodnim kolaboracijama.

Rezultate srednjoškolaca koji su se okupili u Osijeku, hrabro, elokventno i samouvjereno na engleskom jeziku, iznosili su učenici, od kojih i naša Ana Mrkojević, učenica četvrtog razreda Gimnazije Vukovar. Najzanimljiviji i najintrigantniji dio bilo je postavljanje pitanja koja su „mučila“ učenike i iščekivanje odgovora. Pitanja je bilo mnogo, i da nismo bili ograničeni vremenom ovo zbivanje bi potrajalo jako dugo. Zadovoljni učenici, profesori i organizatori već su zakazali ponovni susret za godinu dana.

Glavi koordinator ²International Masterclasses² je dr. Uta Bilow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i ²International Particle Outrach Group² (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.

Ovo događanje na Odjelu za fiziku u Osijeku, organizirali su znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu (Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, FESB) koji rade na CERN-u, izv. prof. dr. sc. Nikola Godinović i prof. dr. sc. Ivica Puljak u suradnji s kolegom mag. phys. Benjaminom Mesićem, osječaninom s Instituta Ruđer Bošković, te s kolegama s Odjela za fiziku u Osijeku Igorom Miklavčićem, prof. i doc. dr. sc. Denisom Stanićem, te srednjoškolski profesori koji su sudjelovali, potaknuli i nagradili svoje učenike, Nedeljko Begović, prof. Gimanzija M. A. Reljkovića Vinkovci, Spomenka Hardi, prof. Gimnazija A. G. Matoš Đakovo, Željka Duh Blašković, prof. Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti Osijek i Karolina Dvojković, prof. Gimnazija Vukovar.
Sretan i blagoslovljen Božić te puno uspjeha, veselja, zdravlja i lijepih trenutaka u novoj 2019. godini želi vam Gimnazija Vukovar!


Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju