preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

UČENICA GIMNAZIJE VUKOVAR BRANI BOJE HRVATSKE NA MEĐUNARODNOM TURNIRU MLADIH PRIRODOSLOVACA

Autor: Tijana Pavliček, 3. 2. 2022.

Gimnazija Vukovar po prvi je puta imala predstavnika na Turniru mladih prirodoslovaca. 8. državni turnir mladih prirodoslovaca održan je 16. siječnja 2022. (online).

Turnir mladih prirodoslovaca pojedinačno je natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja različitih prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (engl. International Young Naturalists’ Tournament, IYNT). Tako je učenica Gimnazije Vukovar, Anja Vinković, odabrala problem „Čokolada i brzina svjetlosti“ te uz mentorstvo nastavnice fizike Karoline Dvojković, provela istraživački rad na zadanu temu. U postupku odabira radova koji se pozivaju u viši rang natjecanja, državnu razinu, radove učenika pregledava i ocjenjuje više neovisnih ocjenjivača na temelju čega se učenici pozivaju dalje na Državni turnir mladih prirodoslovaca. Istraživački rad Anje Vinković prošao je na državnu razinu natjecanja, na Državni turnir. Na Državnom turniru mladih prirodoslovaca svaki natjecatelj po unaprijed zadanom rasporedu prezentira svoje rješenje pred sucima te o njemu raspravlja s oponentom. Jedan ovakav ciklus naziva se znanstvenom borbom. Tijek jedne znanstvene borbe se dijeli na četiri cjeline: 1. izlagač izlaže rješenje u trajanju od 8 minuta, 2. oponent daje osvrt na rješenje izlagača u trajanju od 2 minute, 3. izlagač i oponent raspravljaju u trajanju od 5 minuta, 4. pitanja žirija za izlagača i za oponenta u trajanju od 5 minuta. Natjecatelji se ciklički izmjenjuju sve dok svaki natjecatelj ne odradi ulogu izlagača i ulogu oponenta. Izlagač je osoba koja prezentira svoje rješenje. Oponent je pak onaj koji sluša prezentaciju i nakon nje raspravlja o rješenju s izlagačem te pruža kritički osvrt na izloženo rješenje.
Tijekom turnira suci ocjenjuju izlaganje i oponenciju svakog od natjecatelja. Kako se radi o natjecanju s naglaskom na multidisciplinarnost, natjecatelji oponiraju problem koji ne pripada istom području kao onaj kojeg su sami riješili i izlagali. Nakon cjelokupnog procesa prezentiranja, oponiranja, raspravljanja o rješenju izlagača, davanja kritičkog osvrta na predložena rješenja, odgovaranja na pitanja na engleskom jeziku, Anja Vinković je pozvana na međunarodnu razinu natjecanja na Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca. Ekipa za Međunarodno natjecanje sastavljena je od 6 najboljih učenika koji su pozvani na Državni turnir. Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca 2022. godine održava se u Almatyu, Kazahstan, u kolovozu 2022. Ekipu očekuju dodatne pripreme, rješavanje preostalih problema, znanstvene rasprave i naravno, dobro druženje.

Angažman i uspjesi naših gimnazijalaca motivacija su svima nama i poticaj za daljnje uspješno stvaranje prepoznatljivosti škole.

Čestitamo našoj učenici i mentorici i ponosimo se novim uspjehom naše škole!

 

 
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju