preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI SUDIONICI 10. ZNANSTVENOG PIKNIKA

Autor: Tijana Pavliček, 28. 9. 2021.

10. međunarodni Znanstveni piknik ove se godine smjestio u Gornjoj Stubici, u parku dvorca Oršić u razdoblju od 24. do 25. rujna 2021.

Ove je godine jubilarni 10. Znanstveni piknik privukao i stare i nove sudionike te brojne posjetitelje koji su mogli uživati u znanosti na otvorenoj sceni, u pravom spoju prošlosti i budućnosti. Najveću manifestaciju popularizacije znanosti u Hrvatskoj organiziranu u vidu neformalnog druženja sa znanošću i umjetnošću obilježila su brojna zanimljiva i edukativna predavanja, izložbe, prezentacije, radionice, video zapisi,  kazališne edukacijske predstave i znanstveni show programi, koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti  odašiljući poruku kako znanost doista može biti zabavna. U izvođenju programa sudjelovale su brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva a među njima, bila je i Gimnazija Vukovar.

Učenici 3.C razreda zajedno sa svojom mentoricom, profesoricom Suzanom Osička, sudjelovali su na svečanom uručenju nagrada za osvojeno prvo mjesto u kreativnom natječaju "Plakat za 10. Znanstveni piknik" izradivši pobjednički motiv plakata. Autori plakata, učenik Luka Marinković i učenica Natalie Rambousek osigurali su nagradno putovanje u Zagorje za cijeli razred te su svi zajedno sudjelovali u različitim aktivnostima i pri tome se dobro zabavili.

Budući da je Znanstveni piknik projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude za znanost, učenice vukovarske gimnazije, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, uz podršku mentora Davora Šijanovića i mentorice Sanje Pavlović Šijanović, izložile su i predstavile vlastiti mali vozni park kojeg čine tri vozila daljinski upravljana putem Bluetooth glasovnog i manualnog upravljanja te upravljana putem NRF24L01 komunikacijskog modula i joystick-a. Vozila su temeljena na bežičnom prijenosu signala principom radijskog prijenosa čiji je utemeljitelj Nikola Tesla. Budući da su učenice aktivne sudionice eTwinning projekta: Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama, izradile su vozila koja mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju što ih čini ravnopravnim i aktivnim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa koji poštuje njihove potrebe, mogućnosti i sposobnosti. Cilj njihova izlaganja je potaknuti učenike na rad s Arduino tehnologijama kao jednim od kreativnih načina stjecanja novih znanja i vještina, budući sklapanje i programiranje visoko inteligentnih robotskih vozila postaje prediktor razvoja spacijalnih sposobnosti važnih za razumijevanje matematičkih i inženjerskih koncepata koji u kombinaciji s Arduino tehnologijom čine dobitnu kombinaciju.

Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar koja promiče pozitivne vrijednosti a koje predstavlja lik profesora Baltazara. Udruga sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti. Partneri i organizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNet i Mreža popularizatora znanosti: Institut za fiziku, Fablab Hrvatska, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Virtualci.

Učenici vukovarske gimnazije i njihovi mentori proveli su cijeli petak u znanosti na otvorenoj sceni uživajući u Science Show(u) - Znanost o jajima, kazališnoj predstavi “Profesor Baltazar – Put oko svijeta” te brojnim sadržajima koje su pripremili učenici i studenti iz cijele Republike Hrvatske kako bi pokazali koliko znaju i vole komunicirati znanost te kako bi svoj entuzijazam i ljubav prema znanosti prenijeli na brojne sudionike. 10. Znanstveni piknik pamtit će kao otvorenu interaktivnu znanstvenu učionicu 21. stoljeća koju vrijedi posjetiti i slijedeće godine.
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju