preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U ZNAKU POMOĆNIH TEHNOLOGIJA I PRILAGOĐENIH DIGITALNIH SADRŽAJA NA ŽIVOT DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Autor: Tijana Pavliček, 26. 4. 2021.

Razvojem tehnologije stvaraju se nove mogućnosti za olakšavanje i pospješivanje procesa odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju a njihovo uključivanje kao punopravnih dionika u nastavni proces dio je opće prihvaćene paradigme suvremenog odgojno-obrazovnog sustava.

Prema široko korištenoj procjeni danas u svijetu živi više od 93 milijuna djece s teškoćama u razvoju ili jedno od 20-ero djece u dobi od 14 godina ili mlađe živi s nekim oblikom umjerene ili teže teškoće u razvoju. (UNICEF Hrvatska)

Inkluzivne obrazovne usluge igraju važnu ulogu u izgradnji dobrih temelja na kojima djeca s teškoćama u razvoju mogu izgraditi kvalitetne živote pri čemu nastavnici u odgoju i poučavanju ne polaze od djetetovih teškoća, već od očuvanih sposobnosti, mogućnosti i interesa djeteta.

U sklopu događanja 4. Dani medijske pismenosti koji se održavaju u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, učenici vukovarske gimnazije i Tehničke škole Karlovac kroz zajednički projekt predstavili su pomoćne tehnologije i izradili prilagođene digitalne sadržaje koji će djeci s teškoćama u razvoju omogućiti kvalitetnije i inkluzivnije obrazovanje.

Učenici su radili u šest skupina na sadržajima vezanim za određene vrste teškoća: oštećenja vida, oštećenja sluha, oštećenja jezično-govorno-glasovne komunikacije i specifične teškoće učenja, oštećenja organa i organskih sustava, intelektualne teškoće, poremećaji u ponašanju i oštećenja mentalnog zdravlja. Kroz zajednički susret putem zoom platforme, učenici su putem prezentacija predstavili informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (IKT) kao važan segment u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju a koja može omogućiti  lakše stjecanje funkcionalnih i adaptivnih vještina i znanja koje potom olakšavaju integraciju i punopravnu participaciju u društvu čiji su dionici. Susret je bio otvorenog karaktera te su sadržaje mogli poslušati i zainteresirani nastavnici a kroz dva sata druženja, osim što su učenici pokazali izvrsne vještine u pronalaženju, sistematiziranju i predstavljanju tematskih sadržaja, dokazali su i posjedovanje vještina za kritički odabir informacija iz različitih izvora te argumentirano sagledavanje medijskih sadržaja. Moderatorice susreta bile su voditeljice projekta Sanda Šutalo i Sanja Pavlović Šijanović, a učenicima su podršku pružale profesorice Maja Sokač i Sandra Tomac Lovasić.

Dani medijske pismenosti odgovor su na potrebe djece i mladih i prilika za brojne aktivnosti kojima se stječu nove medijske kompetencije i razvija medijska pismenost. Odgojem za medije u školu se unose vrijednosti o tome kako savjesno koristiti medije, potaknuti kritičku analizu medijskih sadržaja, osvijestiti pozitivne i negativne utjecaje medija i digitalne tehnologije, povećati informiranost o medijskoj sferi i medijskom utjecaju te potiče odgovorno korištenje medija ali i produkcija medijskih sadržaja koji doprinose demokratizaciji društva.

Svojim prezentacijama, učenici su pokazali da je inkluzivno obrazovanje doista pitanje temeljnih ljudskih prava pri čemu  je poštivanje različitosti i promicanje kvalitetne inkluzivne prakse važan element na kojem se gradi kultura medija, škole i društva u cjelini.
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju