preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

SURADNJA GIMNAZIJA KROZ WEB – KOLABORACIJSKI SAT NA TEMU FOTOSINTEZE

Autor: Tijana Pavliček, 30. 3. 2021.

Jeste li znali da sva slobodna energija koja se troši u biološkim sustavima potječe od solarne energije zarobljene u procesu fotosinteze?

Upravo je to bila tema web – kolaboracijskog sata održanog u našoj školi u kojem su se udružile snage nastavnika i učenika dviju gimnazija, naše Gimnazije Vukovar i III. gimnazije Osijek, s ciljem da se povežu znanja iz Fizike, Kemije i Biologije kako bi detaljnije upoznali proces fotosinteze.

Kolaboracijski nastavni sat održan je putem Zoom platforme na relaciji Osijek – Vukovar, a na satu su sudjelovali učenici 4. c razreda Gimnazije Vukovar s nastavnicom fizike Karolinom Dvojković i učenici 4. e razreda III. gimnazije Osijek s nastavnicom kemije Kristinom Kristek.

Profesorica Dvojković upoznala je učenike sa zanimljivostima iz Fizike koje su direktno povezane s razumijevanjem mehanizama u procesu fotosinteze:  kako vidimo boje, svjetlost kojih valnih duljina koristi fotosinteza, zašto je boja lišća i fotosintetski aktivnih dijelova biljaka zelena te kako se odvija prijenos elektrona rezonancijom. Učenici su se podsjetili građe lista i kloroplasta te tijeka procesa fotosinteze kroz reakcije na svjetlost i reakcije neovisne o svjetlosti nakon čega su upoznati sa značajnim molekulama i njihovim kemijskim i fizikalnim svojstvima te oksidacijsko – redukcijskim reakcijama u fotosintezi kroz predavanje profesorice Kristek.

Učenica Karla Tolić iz III. Gimnazije Osijek i Ivan Draganić iz Gimnazije Vukovar prezentirali su istraživački rad koji su zajedno s učenicima obje škole proveli na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Tema istraživačkog rada bila je „Spektrofotometrijsko određivanje koncentracije pigmenata u lišću prikupljenom u jesen“. Na videokonferencijskom satu prikazan je i video uradak Tina Gjurčevića iz 4.e razreda, koji je također sudjelovao u istraživačkom radu. Pomoću navedenog videa, Karla i Ivan prezentirali su tijek istraživanja te na temelju provedenih analitičkih postupaka iznijeli dobivene zaključke.

Što su novo/staro naučili/ponovili i koliko su zapamtili, učenici su pokazali kroz Kahoot kviz koji su istodobno rješavali natječući se za 1. mjesto. Pobjednik kviza bio je učenik III. gimnazije Osijek Adrian Borna Bašić. Na kraju kolaboracijskog sata učenici su ispunili anketu u kojoj su dali svoje mišljenje o održanom satu, o povezivanju zajedničkih međupredmetnih tema te ideji provođenja terenskog rada u laboratoriju. Rezultati ankete govore da se učenicima svidio održani sat te da se rado žele uključiti u aktivnosti kojima se povezuju različite spoznaje iz više nastavnih predmeta.
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju