preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

PAŽLJIVO S PODATCIMA – EUROPSKI DAN ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA

Autor: Tijana Pavliček, 29. 1. 2021.

Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka prisjetimo se kako postupati s osobnim podacima i na koji način zaštiti svoje osobne podatke na društvenim mrežama i općenito na internetu.

Pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka. Svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.

Učenik 1.A razreda Marko Šeper pripremio je za nas video u kojem prikazuje što se dogodi s podatcima kada se naše računalo zarazi Wannacry  računalnim virusom:

 

Stoga pažljivo s podatcima i obilježimo Europski dan zaštite osobnih podataka u svrhu podizanja svijesti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti!

Premda je internet značajan izvor informacija i usluga koje mogu pomoći u svakodnevnom životu, od informiranja putem brojnih internetskih portala, slanja i primanja elektroničkih poruka, komuniciranja putem društvenih mreža, pa do korištenja različitih bankarskih usluga i kupnje putem interneta, u isto je vrijeme i izvor mnogih opasnosti. Podaci o korisnicima prikupljaju se različitim metodama: preko računala korisnika (najčešće krađa cookie datoteka), praćenjem navika korisnika prilikom korištenja Interneta (npr. praćenje Google pretraga) ili prikupljanjem s javnih servisa koje korisnik koristi. Sigurnosni rizici uključuju i web preglednike, ISP-ove te razne servise koje rade na principu cloud computing-a. Osnovno obilježje ovih servisa jest da se svi podaci (koji se inače nalaze na korisnikovom računalu) nalaze na udaljenim poslužiteljima te je njihova sigurnost (a time i privatnost korisnika), u rukama pružatelja usluge.

Svatko od nas treba biti svjestan potencijalnih opasnosti i na temelju toga donositi odluke o količini osobnih informacija koje će putem nekog servisa plasirati u online okruženje te kontinuirano provoditi mjere zaštite.

Tako se, primjerice, jednostavnim podešavanjem preglednika da odbacuje kolačiće trećih strana smanjuje mogućnost krađe podataka od strane beskrupuloznih trackera, najčešće u vidu lažnih oglasa ugrađenih u stranice koje posjećujemo. Često lozinka služi kao putovnica prema osobnim podacima, iako joj je svrha zaštita podataka. Stoga je važno ne koristiti svugdje istu lozinku i isto korisničko ime. Lozinka treba biti nasumično odabrana kombinacija slova, brojeva i znakova i redovito ažurirana. Potrebna je i redovita provjera pouzdanosti vlasnika stranica i njihovih sigurnosnih sustava jer i ukoliko postavimo najviše sigurnosne postavke a internetska stranica ne može držati naše podatke na sigurnom. tada još uvijek imamo potencijalni problem ugroze osobnih podataka.

Dobro je znati i da postoji mogućnost uklanjanja osobnih podataka i lažnog profila s društvenih mreža te mogućnost brisanja osobnih podataka iz rezultata pretraživanja na internetskim tražilicama, i to izravnim kontaktom organizaciji koja obrađuje osobne podatke poput Facebooka, Google-a, Instagrama, YouTube-a.

 
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju