preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

IZ MEDIJA - Vukovarski srednjoškolci znaju kako EU politike utječu na njihov život

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019.

Preuzeto s: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vukovarska-gimnazija-skola-ambasador-europskog-parlamenta-u-kojoj-su-ucenici-predavaci---555839.html?fbclid=IwAR3WCONFod0G4erLKeFdwK6e-5rxDHBVUGXCGhiUOD2251uBcGms_l-XasY

Program Europskog parlamenta "Škola ambasador Europskog parlamenta" okuplja oko 50 škola diljem Hrvatske. Svrha je programa podizanja svijesti o Europskoj uniji među mlađom populacijom, a provodi se još od 2011. kada je osnovan u Nizozemskoj. Vukovarska gimnazija jedna je od prvih u Hrvatskoj koja je dobila taj status i zato smo ih posjetili kako bismo vidjeli kako to izgleda u praksi.

Za Vukovarsku gimnaziju sve je počelo 2016. godine kada je Ured Europskog parlamenta u Zagrebu odabrao 14 škola koje će se uključiti u program "Škola ambasador Europskog parlamenta".

Od tada se u Vukovarskoj gimnaziji aktivno održavaju radionice kako bi se rad Europske unije približio mladima. Ove godine pokrenuli su aktivnosti Wednesday Education, a godinu prije Eutorak. Vođenje radionica na sebe je preuzela profesorica geografije Nataša Vinković, koja od tada aktivno sudjeluje u provođenju ovih aktivnosti.

"Mi imamo zadane aktivnosti od Ureda Europskog parlamenta, ali mimo toga mi imamo slobodne ruke što ćemo raditi tijekom godine", rekla je profesorica Nataša Vinković.

"Ja imam tu sreću da su mi učenici jako zainteresirani i oni se sami javljaju za provedbe i na zajedničkim sastancima oni iznose svoje ideje. Wednesday Education i Eutorak su njihove ideje".

Objema aktivnostima cilj je podizanje osviještenosti mladih o Europskoj uniji. U prošlogodišnjoj radionici Eutorak prezentirana je svaka od 28 država članica, od njihova datuma ulaska u Europsku uniju do toga koliko imaju zastupnika u Europskom parlamentu. Kako su već obradili općenite teme vezane za Europsku uniju, ove godine fokusirali su se na 24 službena jezika. Svake srijede odaberemo jedan jezik koji je službeni jezik Europske unije, napravimo kratku prezentaciju, neke osnovne izraze, brojeve, predstavljanje, pozdrave. Nakon toga imamo jednu igru za ponavljanje i na taj način se upoznajemo s jezicima EU-a", rekla je učenica Martina Anđić.

Nedavno su ovi mladi učenici pokrenuli novu aktivnost – Motive vote. Ovom aktivnošću učenici Vukovarske gimnazije odlaze u druge škole i predaju učenicima o prednostima Europske unije i kako ona zapravo utječe na njihovu svakodnevicu. Kako bi ih motivirale, Milica Đukić, Martina Anđić i Martina Galić pričaju im o njoj iz vlastitog iskustva.

"Pokazujemo im što smo sve postigli, naučili i kako oni mogu utjecati na vlastiti život i odluke, tako da ih uvedemo u neke osnovne stvari o tome što nam Europska unija nudi, te kasnije imamo igre ili kviz znanja i provjerimo što su usvojili", rekla je Milica Đukić.

Ove mlade djevojke koje žele potaknuti ostale da se aktiviraju i iziđu na izbore, ne mogu dovoljno naglasiti kako smo svi mi europski građani i kao takvi imamo obvezu znati što odluke koje se donose u Europskom parlamentu znače za svakog pojedinca, pa tako i za njih.

"Mladi politiku smatraju jednim apstraktnim pojmom i nešto što se njih ne tiče jer oni, eto, imaju nekih 15 godina, ali s vremenom će oni odrasti i oni će biti na mjestu starijih osoba te će trebati donositi odluke, pa ih onda trebamo uputiti zašto je važno da oni donose odluke i zapravo sudjeluju u političkom životu", rekla je Martina Anđić.

Prije negoli je projekt počeo, djevojke ističu kako nisu znale gotovo ništa o Europskoj uniji, a upravo je program taj koji im je pomogao da izrastu u aktivne građane. Projekt mladima pomaže kako bi se educirali o ulozi koju Europska unija ima u našim životima. S njom se upoznaju u šest modula, a neki su od njih povijesti Europske unije, Europske vrijednosti i Vaš glas u Europi.

"Prije nego što sam ušla u projekt, nisam uopće znala ni o EU-u, ni o čemu. Znala sam da je taj 1. 7. 2013. bio poseban jer smo ušli u EU, ali nisam znala što to konkretno donosi za nas. Ovim projektom naučila sam o važnosti te integracije u koju je Hrvatska ušla, koliko to ima utjecaja ne samo za razvoj i gospodarstvo Hrvatske već i za nas individue, mene kao mladu osobu", rekla je učenica Martina Galić.

Ovo je samo jedan od primjera dobre prakse jer Europska unija često izdaje natječaje za mlade ljude kako bi ih potaknula da se njihov glas čuje. Jedan takav bio je i natječaj EU parlamenta koji je motivirao mlade da svoju kreativnost kombiniraju sa svojim znanjem o Europskoj uniji i pretoče ga u video. Ovom pozivu odazvala se i Milica Đukić, te oduševila.

"Ja sam se prijavila na taj natječaj, te su me poslali na tjedan dana edukacije u Pragu. Kampanja koja je izašla zove se Give a vote, odnosno cilj nam je potaknuti sve mlade da izađu na glasanje u petom mjesecu za EU parlament i tako kreiraju sebi bolju budućnost", rekla je Milica Đukić.

Ovaj put glasam. Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja.

 
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju