preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

GLAS SLAVONIJE ZA VUKOVARSKE GIMNAZIJALCE ORGANIZIRAO RADIONICU „DJECA UPOZNAJU MEDIJE“

Autor: Tijana Pavliček, 1. 4. 2019.

29. ožujka 2019. godine, učenici 3c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, sudjelovali su na radionici „Djeca upoznaju medije“ u Glasu Slavonije u Osijeku, u sklopu događanja Dani medijske pismenosti koji se održavaju u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019.

U redakciji Glasa Slavonije dočekala ih je novinarka i urednica rubrike Osijek, gospođa Ivana Rab Guljaš koja im je iz vlastitog dugogodišnjeg iskustva otkrila kako izgleda jedan radni dan u njihovoj redakciji i tko je za što zadužen i odgovoran. Učenici su imali priliku izravno razgovarati sa novinarima i urednicima te podijeliti svoja razmišljanja, doživljaj i percepciju novinarstva.

Potom su posjetili tvrtku Inchoo koja se već 10 godina bavi izradom, dizajnom i optimizacijom online trgovine, gdje ih je dočekala event koordinatorica Zrinka Antolović i upoznala ih sa interijerom tvrtke i njenom djelatnosti i uspjesima. Inchoo je tvrtka osnovana u Osijeku 2008. godine i pruža cjelovita rješenja na Magento platformi (profesionalno softversko rješenje za online trgovine bazirano na open-source tehnologiji) ali je i  jedan od osnivača udruge Osijek Software City koja potiče aktivnosti u lokalnoj IT zajednici organizirajući raznolika predavanja i radionice, prakticiraju i studentske prakse te potiču i sudjeluju u organizaciji  hackathonea.

Učenici su imali priliku posjetiti i radijsku postaju u kojoj su saznali kako se ostvaruje interakcija sa slušateljima, kako se promoviraju pozitivne vrijednosti u emisijama informativnoga programa, programa iz kulture, sporta, zdravlja i  u emisijima za djecu, saznali su kako se bira glazba, kako se uključuje u eter i mnoštvo drugih zanimljivih informacija.

Mediji su svuda oko nas i ne prođe niti jedan dan a da nismo pod utjecajem televizije, radija, tiskovina ili Interneta. Oni koji su medijski pismeni mogu kontrolirati utjecaje medijskih poruka umjesto da dozvole da te poruke kontroliraju njih.

Današnja su djeca najviše izložena utjecaju medija i iz tog razloga, nužno je razvijati programe medijske edukacije  i u školama i integrirati medijsko opismenjivanje u nastavne planove. Radionica „Djeca upoznaju medije“ koju je za gimnazijalce osmislio i organizirao Glas Slavonije, medijska je edukacija i to  “na licu mjesta” koja je učenike osnažila i pripremila za razvoj kritičkog poimanja prirode masovnih medija i to  izravnom demonstracijom tehnika koje ti mediji koriste i u konačnici objašnjenjem utjecaja koji mediji imaju na nas i cjelokupno društvo.
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju