preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI OSVOJILI PEHAR ZA POKAZANO ZNANJE I VJEŠTINE NA GRADSKOM NATJECANJU HCK

Autor: Tijana Pavliček, 15. 3. 2019.

Učenici Gimnazije Vukovar osvojili 1. mjesto na Gradskom natjecanju HCK u kategoriji Mladeži, održanom  9. ožujka 2019. godine u OŠ Dragutina Tadijanovića. 

Radi se o natjecanju sa  izuzetno važnim  ciljem, a to je edukacija mladih i unapređenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivacija mladih  za humanitarno djelovanje u zajednici. Odvija se u dvije kategorije – ekipe podmlatka (od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne ) i ekipe mladeži (od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole).

Radi se o ekipnom natjecanju a ekipa broji 5 učenika koji da bi funkcionirali kao ekipa, moraju između sebe ovladati komunikativnim vještinama, razviti povjerenje, prijateljstvo, odgovorno ponašanje prena sebi i drugima, razviti osjećaj solidarnosti,  tolerancije i osnažiti duh zajedništva. Natjecanja na svim razinama provode se na način da  prema utvrđenom planu i satnici ekipe prolaze sve pozicije. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provode se pisane provjere znanja u trajanju od 6 minuta sa 6 teorijskh zadataka, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provodi se pisana ali i praktična provjera znanja i vještina u pružanju prve pomoći osobama (manekenima) s realistično prikazanim ozljedama zadobivenim u simuliranim situacijama nesretnih slučajeva.  Sve ovo pokazuje zahtjevnost koju moraju proći svi članovi ekipe. 

Ekipa Gimnazije Vukovar nastupala je u sastavu: Sara Bošnjak, učenica 3C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja – vođa ekipe, Luka Prce, učenik 3B razreda jezičnog usmjerenja, Katarina Jovakarić, učenica 1A razreda općeg usmjerenja, Josipa Pravdić, učenica 3C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja i Anđela Budimir, učenica 3B razreda jezičnog usmjerenja predvođeni mentoricom, profesoricom, Sanjom Pavlović Šijanović. Podršku u radu, isustva i znanja, sa ekipom su kontinuirano i nesebično dijelile učenice Paula Rambousek i Tea Buršić, koje su pripremale teorijske zadatke i praktične vježbe za ovogodišnju ekipu. Zajedničkim radom, vježbom, učenjem i odricanjem, ekipa vukovarskih gimnazijalaca, zasluženo je osvojila prvo mjesto u kategoriji mladeži i osigurala plasman na međužupanijsko natjecanje.

Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći već je tradicionalna  djelatnost koju Gimnazija Vukovar  provodi s ciljem pripremanja što većeg broja učenika za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa. Radimo to već 18 godina jer  želimo  potaknuti  učenike na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinijeti sigurnosti zajednice i osnažiti pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti. Do sada smo ostvarili zapažene rezultate na gradskim i međužupanijskim natjecanjima ali najveća nam je nagrada to što su kroz našu aktivnost  brojni učenici dobili  potrebna znanja i  neophodne vještine koje će moći implementirati za vlastito dobro i dobrobit cjelokupnog društva te što smo kod mladih uspjeli razviti   osjećaje humanosti, tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i zajednicu, a upravo ti osjećaji   potiču ih  na  aktivno  organiziranje i sudjelovanje u akcijama humanitarnog kataktera.

Ponosni smo na entuzijazam i želju naših učenika na  humanitarno djelovanje i ne zaboravljamo poruku “Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri je još plemenitije.”
 

       
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju