preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
vijesti

Projekt vukovarskih gimnazijalaca “Tehnologija u službi očuvanja i promoviranja kulturne baštine – Vukovarski vodotoranj” osvojio je treće mjesto na kreativnom natječaju Junior Engineer Academy

Autor: Tijana Pavliček, 12. 7. 2022. 09:28

Naši gimnazijalci Blanka Bučko, Fran Hutinec, Hrvoje Sovar i Lara Šijanović izradili su IoT model vukovarskog vodotornja koji na autentičan način nastavlja čuvati sjećanja na hrabre ljude i ratnu prošlost Grada Heroja jednako kao što odašilje poruku da je Vukovar grad okrenut budućnosti i svima koji u njemu žele živjeti, raditi, stvarati, svima koji žele biti dijelom te budućnosti. Projekt predstavlja spoj ponosne prošlosti i perspektivne budućnosti! Cilj projekta je očuvanje kulturne baštine koja pruža i jača osjećaj identiteta, istovremeno promičući poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.U projektu Junior Engineer Academy 2.0 sudjelovalo je 25 srednjih škola iz Republike Hrvatske koje su ukupno prijavile 29 projekata, a projekt Vukovarski vodotoranj osvojio je izvrsno treće mjesto. Čestitamo!!!

 

 [više]

UPISi U PRVI RAZRED GIMNAZIJE U ŠK.GOD. 2022./2023.

Autor: Tijana Pavliček, 5. 7. 2022. 10:35

Upisi u prve razrede srednje škole održat će se 11. i 12. srpnja 2022. godine od 8 do 16 sati.

Elektroničkim putem upisi u prve razrede održat će se od 11. srpnja do 13. srpnja 2022. godine (e-mail: upisuprvisrednje@gimnazija-vukovar.skole.hr).

Molimo učenike da na upise ponesu upisnicu (iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole) te svjedodžbu za 8. razred. 

Upisnicu elektroničkim putem može poslati samo roditelj/skrbnik, a u e-poruci dužan je dostaviti i svoj osobni kontakt (broj telefona, broj mobitela) kako bi ga škola mogla kontaktirati.

Za gimnazijski program NIJE potrebno donositi potvrdu obiteljskog liječnika ili potvrdu školske medicine.

Učenici s teškoćama trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju s obzirom na kategoriju prema kojoj ostvaruju dodatne bodove.

 

 

 [više]

NAGRAĐENI NAJBOLJI UČENICI U ŠK.GOD. 2021./2022.

Autor: Tijana Pavliček, 8. 7. 2022. 09:47

Povjerenstvo za izbor učenika godine, temeljem kriterija, na sastanku održanom 30. lipnja 2022. godine, donijelo je odluku o odabiru učenika/ce godine za školsku godinu 2021./2022. 

Za izbor je prijavljeno 17 učenika i to: Vanja Vujasinović 1.1, Lana Pavlović 1.b, Jakov Jolić 1.c, Luka Marošičević 1.c, Dijana Andrašević 2.a, Ema Marušić 2.a, Nora Kumar 2.b, Aurora Ristović 2.b, Kiara Lemac 2.c, Dragana Bojić 3.1, Vanja Borojević 3.1, Dunja Mikolčević 3.c, Ana Kujundžić 3.c, Karmen Dvojković 4.c, Mia Matić 4.c, Toni Podrugović 4.c i Jovana Vidović 4.3. 

Za učenicu godine 2021./2022. izabrana je Mia Matić iz 4.c razreda. Nagrada učenici dodijeljena je 6. srpnja 2022. godine u predvorju Gimnazije Vukovar. 

Osim toga, u nazočnosti svih učenika predloženih za izbor učenika godine i učenika koji su ostvarili prosjek 5.00, nagrade učenicima uručila je predsjednica Povjerenstva za izbor učenika godine Vesna Karaula. Pohvaljeni su svi navedeni kandidati za učenika/cu godine kao i ostali učenici koji su polučili izvrsne rezultate u znanju te izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima. 

 [više]

NATJEČAJ ZA UPIS U PRVI RAZRED GIMNAZIJE ŠKOLSKE GODINE 2022./2023. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 7. 6. 2022. 13:01

Dokument natječaja za upis u prvi razred gimnazije školske godine 2022./2023. nalazi se u privitku.

 [više]

LEONARDO 4 CHILDREN 2022: “Art & Science on Climate, Equality & Peace”

Autor: Tijana Pavliček, 27. 6. 2022. 12:03

Maturant Gimnazije Vukovar, Toni Podrugović, jedan je od 10 nagrađenih učenika na natjecanju LEONARDO 4 CHILDREN 2022: “Art & Science on Climate, Equality & Peace”. Natjecanje je sastavni dio STEM Discovery Campaign 2022. Inicijator navedenog natjecanja je zaklada „Carano 4 Children“ koja ima za cilj potaknuti, prepoznati i usmjeriti darovitu i visoko motiviranu djecu i mlade, posebno djecu između 6 i 18 godina, da razviju svoje umjetničke i znanstvene vještine: inovativnost, kreativnost, istraživanje, tehnologiju, dizajn, grafiku, modeliranje, crtanje. Natjecanje obuhvaća države EU ali i one izvan EU. Toni Podrugović se natjecao u kategoriji Art & Science. Natjecanje, u kategoriji Art & Science, potiče izradu kreativnog originalnog projekta na zadanu temu koji integrira umjetnost i znanost. Ovogodišnja je zadana tema, u kategoriji radova mladih od 13 do 18 godina, obuhvaćala promišljanja i kreativni izričaj o klimatskom djelovanju i održivosti okoliša, društvenoj jednakosti, uključujući ravnopravnost spolova, mir među ljudima te rješavanje problema i predlaganje rješenja. Na natjecanju je sudjelovalo 482 učenika iz država EU i izvan EU. Službeno je uručenje nagrada, za izabrane pobjednike natječaja, uključujući mentore i roditelje, predviđeno 28. listopada 2022. godine u Bruxellesu. Nagrada obuhvaća objavljivanje rada/projekta u knjizi “LEONARDO 4 CHILDREN” koja je dio humanitarne akcije kojom se prikupljaju sredstva i donacije za djecu u potrebi, predstavljanje rada na javnim događanjima, kulturnim ustanovama ili javnim mjestima, tijekom koncerata i događanja; certifikat “Leonardo 4 djece”; objavljivanje na web stranici fondacije, društvenim mrežama i promotivnim materijalima; posjet umjetničkom ili znanstvenom mjestu u pratnji stručnjaka; radionice o umjetnosti ili znanosti te mogućnost susreta i suradnju s poznatom osobom ili stručnjakom za umjetnost ili znanost. Mentor učenika bila je Karolina Dvojković.

 [više]

OGLAS ZA UČENIKE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 21. 6. 2022. 10:55

 [više]

NAGRAĐENI UČENICI U SKLOPU NATJEČAJA “POKRENIMO PROMJENE ZA ODRŽIVI RAZVOJ”

Autor: Tijana Pavliček, 20. 6. 2022. 13:47

Danas su u prostorijama Humanitarne Udruge Duga Vukovar dodijeljene  nagrade i zahvalnice učenicima Srednje  škole  Valpovo i Gimnazije Vukovar za aktivno sudjelovanje i doprinos projektu „Pokretači promjena za #održivi razvoj“. U sklopu završnog događanja predstavljen je i rad Socijalne samoposluge Duga  i volonterski program Udruge s ciljem poticanja što više mladih na međugeneracijsku solidarnost, empatiju i aktivni angažman u zajednici.

Cilj ovog projekta bio je razviti svijest mladih o ciljevima održivog razvoja, podizanjem svijesti o važnosti vlastitog ponašanja i raspolaganja dobrima, te promjenom obrazaca ponašanja nas kao potrošača kako bi svojim aktivnim sudjelovanjem doprinijeli razvoju svojih lokalnih zajednica i  smanjili negativne posljedice na globalnoj razini kada je u pitanju održivi razvoj.

Projekt je financijski podržan od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

#održivirazvoj #mladi #budućnostuizgradnji

 

 

 

 [više]

PROJEKT: SUKOB KAO PRILIKA – NENASILNA TRANSFORMACIJA SUKOBA

Autor: Tijana Pavliček, 20. 6. 2022. 10:25

Gimnazija Vukovar se kao vanjski suradnik uključila u projekt Sukob kao prilika – nenasilna transformacija sukoba pod vodstvom Centra za mir, nenasilje i suradnju iz Osijeka. Osim Gimnazije, u projektu su sudjelovale i ostale srednje škole s područja Vukovara. Projekt je podržan i sufinanciran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a uskoro se očekuje i druga faza projekta. U samom je projektu sudjelovalo pet naših nastavnika: Florina Zagorc, Ivana Petrik, Dorijan Gudurić, Pero Đokić i Borislav Edelinski.

Projekt se održao tri dana u Centru za edukaciju GDCK Osijek u Orahovici (19.-21. travnja), a dva dana u Vukovaru (6. i 27. svibnja). Naši su  nastavnici mogli više čuti o metodama i načinima nenasilnog rješavanja sukoba, kako sukob pretvoriti u priliku i napraviti ga korisnim, o uspješnijoj komunikaciji, a pritom su se i dobro zabavili s kolegama iz drugih škola.

 [više]

SVJETSKA NAGRADA GREEN SKILLS AWARD 2022 STIŽE U GIMNAZIJU VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 15. 6. 2022. 11:39

Da je Gimnazija Vukovar škola prepuna inovativnih i inspirativnih ideja i inicijativa te vrijednih i kreativnih učenika i nastavnika koji su ih spremni provesti u djelo, potvrđuje nedavna svjetska nagrada Green Skills Award 2022 koju je naša škola dobila na natjecanju za najbolje ekološke projekte.

European Training Foundation (ETF) četvrtu godinu zaredom provodi Green Skills Award, natjecanje koje obuhvaća projekte iz cijelog svijeta koji predstavljaju primjer inovativnosti i kreativnosti u zelenim vještinama i obrazovanju.

Ove je godine ETF zaprimio 64 prijave iz cijelog svijeta, među kojima i prijavu međunarodnog eTwinning projekta The green changemakers. Pokrenule su ga Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike iz Gimnazije Vukovar i Sanda Šutalo, profesorica računalstva iz Tehničke škole Karlovac s ciljem ostvarivanja interaktivnog i inovativnog suradničkog načina rada koji pred sudionike postavlja nove izazove u području istraživanja i djelovanja u skladu s ciljevima održivog razvoja. U projekt je uključeno  83 učenika i 15 nastavnika iz pet škola i tri države. Na području Republike Hrvatske, uz nositelje projekta Gimnaziju Vukovar i Tehničku školu Karlovac, uključena je Industrijska strojarska škola Zagreb dok se međunarodno partnerstvo ostvaruje  u suradnji sa anadolijskom školom Yunus Emre iz Bingola, Turska i školom Karmirgyugh N1 secondary school, Karmirgyugh, Armenija. Vukovarski tim, uz voditeljicu projekta Sanju Pavlović Šijanović, predstavljaju nastavnici Sanja Matičić, Antonija Milić, Davor Šijanović, Suzana Osička, Jasminka Bikić i učenici Katarina Jovakarić, Blanka Bučko, Hrvoje Sovar, Lara Šijanović, Ema Stankoski Hrgović, Teo Šarić, Leonarda Puđa, Marko Šeper, Dora Banovak, Marija Merčep, Erika Mićić, Fran Hutinec, Kiara Lemac, Jaroslava Vovk, David Kovačić, Tena Ivanković, Vedrana Bosanac, Marko Marković, Eva Šota, Tomislav Piljaš i Petra Petričević.

 [više]

Kiara, Ema i Lara finalistice Student DIGI Award 2022

Autor: Tijana Pavliček, 10. 6. 2022. 09:03

Među 10 jakih finalista Student DIGI Award natječaja za najbolje mlade inovatore u Hrvatskoj, u organizaciji Jutarnjeg lista i zastupnika u Europskom parlamentu Valtera Flege, vukovarske gimnazijalke Kiara, Ema i Lara izabrane su i pozvane predstaviti svoja vozila na daljinsko upravljanje, prvenstveno namijenjena djeci s teškoćama. Glavno područje nacionalnog natječaja bile su digitalne transformacije, robotika, moderno obrazovanje… Svečano proglašenje pobjedničkih timova i dodjela nagrada održana je u sklopu konferencije u novootvorenom kampusu najvećeg inovacijskog centra Infobipa 24. svibnja u Zagrebu. Iako nisu osvojile glavnu nagradu djevojkama su uručene prigodne nagrade partnera izbora Fortenova grupe, Hrvatske pošte, Financijske agencije i A1 Hrvatska a kako same kažu, najveća im je nagrada biti dijelom jedne pozitivne priče i pozitivne promidžbe svoga projekta, svoje škole i svoga grada!

Više o djevojkama i njihovom projektu: https://novac.jutarnji.hr/novac/rasprave-i-rjesenja/mlade-inovatorice-iz-tima-wireless-osmislile-autice-namijenjene-djeci-s-posebnim-potrebama-15195271

 [više]

ZNANSTVENI NOMAD U VUKOVARU

Autor: Tijana Pavliček, 9. 6. 2022. 08:58

U subotu, 4. lipnja 2022., održana je 12. Proljetna škola fizike za učenike, učitelje i nastavnike fizike Vukovarsko-srijemske županije. Proljetna se škole fizike, već tradicionalno, održava u prostoru i uz pokroviteljstvo Muzeja vučedolske kulture. Organizatori aktivnosti su dr. sc. Verica Jovanovski, prof, ispred AZOO Podružnica Osijek, i voditeljice županijskih stručnih vijeća učitelja i nastavnika fizike Vukovarsko-srijemske županije, Karolina Dvojković, prof. i Ivana Ljevnaić, prof.
Ovogodišnja je škola fizike bila posebna. Učenici i nastavnici fizike imali su priliku upoznati dr. sc. Stuarta Kohlhagena, poznatog australskog edukatora, komunikatora i popularizatora znanosti, poznatijeg pod imenom The Science Nomad i suradnicu, učiteljicu fizike, Danku Pažanin. Dr. Kohlhagen bivši je ravnatelj australske organizacije Questacon - The National Science and Technology Centre i neumorni entuzijast s opsežnim i vrlo zapaženim međunarodnim aktivnostima i rezultatima u radu s mladima te nastavnicima svih obrazovnih razina, od predškolske do visokoškolske. Dobitnik je niza prestižnih nagrada. Dolazak dr. Kohlhagena, u Vukovar na Proljetnu školu fizike bio je doživljaj sam po sebi, a sudjelovanje u radu radionica, zajedno s edukatorom i popularizatorom svjetskog formata, izniman je osjećaj i priča o kojoj će se još dugo pričati. Dr. Kohlhagen svojim je prisustvom i pristupom edukacijskom procesu osvojio sve prisutne učenike, a učitelje i nastavnike „pokorio“ jednostavnim hands-on aktivnostima iza kojih se kriju vrlo složena STEM pitanja i odgovori. Uz engleski kao radni jezik ovogodišnje Proljetne škole fizike, dr. Kohlhagen potaknuo je sve učitelje i nastavnike fizike na promišljanje o samom nastavnom procesu te o korištenju jednostavnog pribora prilikom postavljanja eksperimentalnih zadataka koji mogu zaintrigirati i razbuktati oluju ideja svih učenika. Osim radioničkih aktivnosti, predvođenih pozvanim predavačima, i učitelji i nastavnici fizike, zajedno s učenicima prezentirali su svoje pripremljene demonstracijske pokuse i postere. Tijekom pet sati druženja, 80-ak sudionika imalo je ekskluzivnu priliku učiti i razgovarati s vrhunskim edukatorom kakvoga nemamo često priliku ugostiti. I, naravno, već smo se predbilježili za sljedeći susret. Najvažnija je poruka, koju nam svima ostavlja dr. Kohlhagen, dublje razumijevanje principa i razvijanje cjeloživotne vještine u samoobrazovanju, kako igrom pobuditi znatiželju i zašto je najbolji odgovor zapravo sljedeće pitanje. 

 

 

 [više]

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA KEMIJU

Autor: Tijana Pavliček, 7. 6. 2022. 12:46

Dan otvorenih vrata Odjela za kemiju na kojem su sudjelovali učenici naše škole u pratnji mentorica i profesorica Vesne Dobrijević i Antonije Milić, održan je 1. lipnja 2022. u prostorijama i laboratorijima Odjela za kemiju, Cara Hadrijana 8/A. Učenici su sudjelovali u raznim radionicama te su poslušali niz zanimljivih znanstveno-popularnih predavanja iz svih područja kemije. Zainteresirani su učenici kroz različite demonstracijske pokuse i pokuse koje su sami izvodili, doživjeli čaroliju kemije i upoznali se s radom Odjela. Zanimljiva predavanja i radionice su bile izvrsno organizirane , a naši su učenici kroz učenje otkrivanjem, povezivanjem, analiziranjem i zaključivanjem iznova ušli u prirodoznanstveni svijet ključan za cjeloživotno obrazovanje.

 [više]

Zlatna medalja INOVA MLADI 2022

Autor: Tijana Pavliček, 26. 5. 2022. 11:34

Na najvećoj izložbi inovacija mladih u RH, INOVA-MLADI 2022, učenice Gimnazije Vukovar Katarina Jovakarić i Lara Šijanović izlagale su u kategoriji Srednjih škola svoje tehnološko održivo rješenje Lego robotska ruka, nastalo u sklopu međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“. Ove su godine mladi više nego prijašnjih godina pokazali svoju kreativnu i inovativnu stranu te je prijavljen 291 izložak i  476 sudionika iz čak 41 škole! Središnji godišnji događaj, iznimno popularan među mladim inovatorim, održan je 7. svibnja 2022, a svečanost dodjele medalja i priznanja upriličena je 19. svibnja 2022. u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturni centar u Zagrebu. Za svoj model protetičke ruke izrađene isključivo od Lego kockica, djevojke su osvojile zlatnu medalju! 
Čestitamo djevojkama i njihovim mentorima!

 [više]

UČENICE GIMNAZIJE VUKOVAR USPJEŠNE NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ ODBOJKE

Autor: Tijana Pavliček, 17. 5. 2022. 13:45

 
Od 10.5. do 12.5. u Poreču je održano državno natjecanje u odbojci za djevojke. Od 24 ekipe koje su se plasirale na državno natjecanje Gimnazija Vukovar zauzela je 5. mjesto.
Odbojkašice su nastupile u sljedećem sastavu: Larisa Pauletić, Sanja Brocić, Dora Banovak,Vanja Vujasinović, Petra Ivković, Ema Stankoski Hrgović, Petra Vrabec, Jelena Ljubojević, Karla Čulig, Livia Grlić, Marija Merčep i Sara Marković.
Voditelj ekipe je profesor Ognjen Vujović.
Čestitamo!
 [više]

PEHAR ZA OSVOJENO 3. MJESTO NA DRŽAVNOM NATJECANJU U POZNAVANJU PROMETNIH PROPISA

Autor: Tijana Pavliček, 13. 5. 2022. 11:03

Ekipa vukovarske gimnazije sastavljena od čak 290 učenika, na 4. Državnom natjecanju srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa, osvojila je 3. mjesto i  plaketu "Prijatelj djece u prometu"! Svih 290 učenika svojim je znanjem, trudom i ustrajnošću zaslužno za ovaj izvrstan ekipni uspjeh naše škole!

Za vukovarsku gimnaziju natjecali su se učenici svih razrednih odjeljenja, koji su kroz 8 tematskih ispita, raspoređenih u razdoblju od 20.01. do 12.03.2022., riješili preko 1000 ispita čime su ostvarili 2244.10 bodova, što im je osiguralo hvalevrijedno treće mjesto u Republici Hrvatskoj. Među najboljih 30 u državi plasirali su se učenici: Matej Ilišević 1.A, Petra Vrabec 4.C, Valentina Mikulić 4.C, Ema Varga 4.3, Ema Smolčić 4.A, Ante Keser 4.C, Tea Jakirčević 4.B, Marija Smolčić 4.C i Tena Ivanković 4.A. dok je posebno priznanje zavrijedila Marta Atanosovski, 3.C

Pored nagrade za iskazano znanje učenika, Prometna Učilica nagradila je i najuspješnije nastavnike za doprinos u promicanju prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu kod učenika srednjih škola te je koordinatorica natjecanja na razini škole, mentorica Sanja Pavlović Šijanović za svoj  doprinos zavrijedila plaketu "Prijatelj djece u prometu".

Natjecanje se provodi u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine u okviru preventivno edukativnih programa s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenje broja stradavanja djece u prometu. Organizira ga i provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, CARNet-om i Moj Telekom d.o.o. (nositelj prava za Prometnu Učilicu).

Natjecanje u poznavanju prometnih propisa putem Prometne Učilice pridonosi prevenciji sigurnosti cestovnog prometa, budući učenici stječu i znanja i sigurnost u poznavanju i primjeni prometnih pravila i propisa te se osnažuju u poželjnom i ispravnom načinu sudjelovanja u prometu čime postaju i ostaju savjesni i odgovorni sudionici u prometu.

 [više]

ODRŽAN JE 1. FESTIVAL ZNANOSTI U GRADU VUKOVARU

Autor: Tijana Pavliček, 12. 5. 2022. 12:05

Ponosni smo da smo u dva dana prepuna zanimljivih i poučnih radionica i predavanja, na četiri lokacije (Muzej vučedolske kulture, Veleučilište Lavoslav Ružička, Gimnazija Vukovar i Gradski muzej Vukovar), uspjeli privući velik broj izlagača i publike, od najmanjih vrtićaraca, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca, do studenata i šireg građanstva, koji su zajedno s nama dijelili entuzijazam i živjeli znanost na najbolji mogući način.  

Ovo vrijedno iskustvo, kako same organizacije, tako i uživanja znanstvenog sadržaja, nosit ćemo još dugo sa sobom i, nadamo se, dobro ga iskoristiti za još bolji budući Festival znanosti u našemu gradu.

 [više]

DAN EUROPE – 9. svibnja 2022.

Autor: Tijana Pavliček, 11. 5. 2022. 12:41

Dana 9. svibnja 2022. prigodno je obilježen Dan Europe u Zagrebu, a upravo je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. U sklopu toga, naši su učenici (Iva Čikanović, Helena Vuković, Marko Šeper, Andrej Shamonky i Dominik Shamonky) u pratnji pedagoginje Ivane Petrik sudjelovali u aktivnostima i radionicama. Učenici su mogli više saznali o budućnosti Europske Unije, upoznali su veleposlanike Ukrajine i Francuske, slušali o održivom razvoju, mentalnom zdravlju mladih te sudjelovali na panelu o solidarnosti EU s Ukrajinom.

 [više]

OTVORENE STUBE FRA MARKA KUROLTA – SVEĆENIKA KOJI JE SPASIO VUKOVARSKO KULTURNO BLAGO

Autor: Tijana Pavliček, 11. 5. 2022. 12:38

U Ulici Stjepana Radića u Vukovaru, dana 10. svibnja 2022., svečano su otvorene Stube fra Marka Kurolta, franjevca zaslužnog za spašavanje vukovarskoga kulturnog blaga u Domovinskom ratu, a povodom otvaranja premijerno je prikazan i film „fra Marko Kurolt – samozatajni heroj“. 
Na svečanom otvaranju stuba tekstove je čitao naš učenik Teo Šarić.

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR DOMAĆIN ERASMUS+ PROJEKTA

Autor: Tijana Pavliček, 11. 5. 2022. 12:34

Dana 3. i 4. svibnja 2022. naša je škola bila domaćin Erasmus+ projekta “Education for democracy”. Posjetili su nas profesori iz Španjolske, Njemačke, Poljske i Finske. Prezentirali smo im aktivnosti naše škole: EPAS program, volonterski klub, Eko školu i rad Vijeća učenika. Osim prezentiranja naših aktivnosti, gosti su sudjelovali na job shadowingu, odnosno, bili su prisutni na nastavi. Mobilnost smo proveli u suradnji s Europskim domom Vukovar koji su bili domaćini 5. svibnja 2022.

 

 [više]

UČENICA SUDJELOVALA NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ NJEMAČKOG JEZIKA

Autor: Tijana Pavliček, 11. 5. 2022. 12:29

Učenica Ana Marušić iz 2.a razreda sudjelovala je na državnom natjecanju iz njemačkoga jezika u Zadru od 4. do 6. svibnja, a provjeravalo se pisanje, čitanje i slušanje s razumijevanjem te govorenje. Lijepo i korisno iskustvo za našu učenicu i njezinu mentoricu!

 [više]

PRVI PUT U NAŠEM GRADU ODRŽAVA SE FESTIVAL ZNANOSTI

Autor: Tijana Pavliček, 7. 4. 2022. 08:30

 [više]

NAŠI UČENICI SUDJELOVALI NA ZNANSTVENOJ RADIONICI „LOV NA BLAGO“

Autor: Tijana Pavliček, 2. 5. 2022. 10:34

Učenici naše škole: Andrej Čeke (1.b), Aleksandar Korizma (1.b), Luka Kolarević (1.b), Luka Hekić (1.b), Nina Belčić (1.a), Mirta Pendić (1.a), Lara Grlić (1.a), Ana Marušić (2.a), Ema Marušić (2.a), Dijana Andrašević (2.a), Helena Bendra (2.c), Kiara Lemac (2.c), Dora Helena Moguš (2.c), Tea Njegovec (2.c) i Nebojša Filipović (4.1)  u subotu su, u pratnji nastavnice Jasminke Bikić,  posjetili Odjel za biologiju u Osijeku i sudjelovali u aktivnostima koje su organizirane u sklopu projekta „Biolog-i-Ja“. Projekt promovira biologiju kao znanost, ali potiče i motivira učenike na studiranje biologije.

Učenici su sudjelovali u znanstvenoj radionici: “Lov na blago ulicama grada Osijeka“.  Timskim radom i kreativnim razmišljanjem, učenici su  rješavali  znanstvene zagonetke i zadatke čija rješenja otkrivaju sljedeću lokaciju na kojoj se nalazi novi trag na putu do blaga. Morali su biti snalažljivi i brzi, otkriti sve lokacije u gradu, ispuniti kartu, odgonetnuti konačno rješenje i na cilju osvojiti nagradu.

Učenici Andrej Čeke, Aleksandar Korizma, Luka Kolarević i Luka Hekić su, među mnogobrojnim timovima, do cilja stigli 3., te su osvojili vrijednu nagradu!

Odjel za biologiju imao je i Dan otvorenih vrata, te su učenici nakon radionice imali mogućnost proći kroz laboratorije,  vidjeti kako izgleda rad u njima, a studenti i profesori odgovarali su na njihova pitanja.

Nadamo se da je ovaj lov na znanstveno blago dodatno motivirao naše učenike za istraživanje i približio ih svijetu znanosti!

 

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR OSTVARILI IZVRSNE REZULTATE NA ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 25. 4. 2022. 12:14

Nakon završenih Županijskih natjecanja, možemo potvrditi da su naši učenici i njihovi mentori polučili uistinu izvrsne rezultate na čemu im od srca čestitamo, a onima koji su pozvani na Državno natjecanje želimo puno sreće!

 [više]

GiMNAZIJA VUKOVAR SLAVI 131. ROĐENDAN

Autor: Tijana Pavliček, 29. 4. 2022. 09:01

Dana 13. travnja 2022. godine Gimnazija Vukovar svečano je obilježila Dan škole, odnosno 131. godinu postojanja. Obilježavanje se održalo u prostorijama škole u vidu tematski različitih i edukativnih radionica za učenike, a u Pastoralnom domu sveti Bono uprizorio se svečani program sastavljen od himne u interpretaciji gimnazijskoga zbora pod vodstvom I. Vodopića i S. Matičić, prigodnoga govora ravnateljice Gimnazije Vukovar Giane Marović Zeko te od dramske predstave glumačke skupine „Pomet“ koju su s učenicima izvježbali N. Salatović, D. Nujić i P. Đokić. Glazbena drama pod nazivom „U ordinaciji“zapravo je literarni kolaž koji sačinjavaju isječci iz komedije „Slavonski triptih“ B. Cimermana i A. Demše, „Najluđe predstave na svijetu“ Mire Gavrana te video isječci popularne youtuberice i glumice S. Silađev. Svečanost je završio gimnazijski zbor prigodnim pjesmama.

 [više]

GIMNAZIJALCI ODRŽALI RADIONICU NA UČILIŠTU STUDIUM

Autor: Tijana Pavliček, 29. 4. 2022. 08:57

Povodom Međunarodnog dana medicinsko-biokemijskih djelatnika učenice Gimnazije Vukovar (Erika Mićić, Leonarda Puđa, Lara Šijanović, Katarina Jovakarić i Helena Bendra), uz mentorstvo prof. Antonije Milić, održale su na Učilištu Studium radionicu pod nazivom Uloga medicinsko-laboratorijske dijagnostike u laboratorijskoj medicini. Učenice su određivale vrstu krvne grupe, mikroskopirale su razne humane trajne preparate te su ispitivale kakvoću vode na Učilištu kroz razne kvalitativne i kvantitativne analize. Isto tako, isprobale su glukometar te im je demonstriran postupak ispitivanja krvnih grupa u laboratoriju. Poslušale su osobna iskustva u radu struke te su zaključile kako su medicinsko-laboratorijski djelatnici ključni u pravovremenom reagiranju, a njihove brze i stručne analize ključne su za određivanje terapije ili nastavak liječenja. Učenice su i ovaj put dokazale kako Gimnazija Vukovar nudi širok spektar znanja i prakse te ćemo se i dalje truditi sudjelovati na raznim edukacijama i radionicama u svrhu promicanja STEM-a i razvijanju vještina naših učenika kako bi se učenici kvalitetno pripremili za različite fakultete.

 

 [više]

GIMNAZIJALCI DONIRALI IGRAČKE

Autor: Tijana Pavliček, 29. 4. 2022. 08:53

ovodom Uskrsa, Gimnazija Vukovar odlučila je donirati odjelu vukovarske pedijatrije igračke za predškolarce te se nadamo da će brojnim malim pacijentima donijeti osmjeh na lice i uljepšati boravak na odjelu!

 [više]

PROLJETNI ODMOR UČENIKA

Autor: Tijana Pavliček, 14. 4. 2022. 09:42

Prema Odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022., proljetni odmor za učenike počinje 14. travnja 2022. godine i završava 22. travnja 2022. godine, s tim da nastava počinje 25. travnja 2022. godine.

U ponedjeljak 25.travnja 2022. učenici 2. i 4. razreda dolaze u prijepodnevnu, a učenici 1. i 3. razreda u poslijepodnevnu smjenu.

Učenicima i nastavnicima nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu 25. travnja 2022. nenastavni je dan.

 

 [više]

PREDAVANJE PROFESORA KORLEVIĆA

Autor: Tijana Pavliček, 29. 3. 2022. 14:39

 [više]

PRVA DONACIJA KNJIGA ZA KNJIŽNICU NA OTVORENOM

Autor: Tijana Pavliček, 21. 3. 2022. 09:39

U sklopu međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“ izrađena je kućica za knjige s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti kroz povećanje dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala. Naša kućica – Knjižnica na otvorenom, smještena u dvorištu škole, funkcionira po principu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu! Ponosni smo što je projekt prepoznalo Društvo hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije koje je svojom vrijednom i bogatom donacijom našu Knjižnicu otvorilo za javnost. Zahvaljujemo književnicima Siniši Matasoviću, Sanji Domenuš, Denisu Vidoviću i  Željku Maljevcu  na posjeti, ugodnom druženju i doniranim knjigama te našoj maturantici Katarini Jovakarić na incijativi i angažmanu u ovoj projektnoj aktivnosti. Zajednički susret upriličen u školskoj knjižnici 18. ožujka, predstavlja tek početak jedne nove suradnje u promicanju sklonosti prema čitanju, važnosti pisane riječi baš kao i važnosti zajedništva u društvu. Našu kućicu – Knjižnicu na otvorenom upisali smo u registar i na kartu malih slobodnih knjižnica Hrvatske a vas pozivamo da u Knjižnicu zavirite i pronađete sadržaje koji vas zanimaju! 

 [više]

TJEDAN MOZGA U GIMNAZIJI VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 17. 3. 2022. 11:55

U našoj školi Tjedan mozga obilježen je u utorak 15. ožujka 2022. kroz tri predavanja i jednu radionicu.

Predavanja i radionice održali su profesori i studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku. U učionici Fizike održano je predavanje " Igra nije samo igra" voditelja prof. dr.sc. Marija Heffera s Medicinskog fakulteta u Osijeku te radionica "Svijet voli pobjednike" voditeljice Sare Bonet.

U učionici Biologije održala su se dva predavanja: "Igra jazza" voditelja Stipe Vidovića i "Brain Compass - snalaženje u vremenu i prostoru voditeljice Ena Kolak, naše bivše učenice, a sada studentice Medicinskog fakulteta.

Učenici su pokazali veliki interes za ove teme te se veselimo daljnjem obilježavanju ove važne manifestacije!ž

 

 [više]

NAŠI UČENICI SUDJELOVALI NA SIMULIRANOJ SJEDNICI HRVATSKOG SABORA

Autor: Tijana Pavliček, 29. 4. 2022. 09:09

I ove godine, u ponedjeljak 28.3.2022., održana je simulirana sjednica Hrvatskoga sabora. Tema rasprave na ovogodišnjoj 9. Simuliranoj sjednici bio je Zakon o suzbijanju diskriminacije („NN“ br. 85/2008, 112/2012). Sudjelovalo je 151 učenika iz 49 škola. Po prvi put sudjelovali su i učenici naše gimnazije. Marko Šeper, učenik drugog razreda, iznio je svoj govor o diskriminaciji i amandmanima samog zakona u pojedinačnoj raspravi, dok se učenik četvrtog razreda Andrej Shamonky u svojoj oštroj replici dotaknuo aktualne teme diskriminacije na osnovi cijepljenja. Dojmovi učenika bili su odlični te smo iznimno ponosni na njih i njihovu mentoricu prof. Natašu Vinković.

 [više]

U RAZDOBLJU OD 17. OŽUJKA DO 21. OŽUJKA 2022. TRADICIONALNO SU PROVEDENE DVIJE AKTIVNOSTI U KOJIMA UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR RADO SUDJELUJU

Autor: Tijana Pavliček, 29. 4. 2022. 09:06

17. ožujka 2022., pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva, u 12 sati i 30 minuta održano je dvadeset i četvrto Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica". U isto vrijeme s približno istim zadacima natjecali su se učenici diljem svijeta. U našoj školi u ovom natjecanju sudjelovalo je 20 učenika od prvog do četvrtog razreda. Rješenja zadataka bit će objavljena 17. travnja 2022. godine na mrežnim stranicama HMD-a https://matematika.hr/klokan/2022/. Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 21. travnja 2022. godine na mrežnim stranicama HMD-a, a ostali sudionici mogu svoj plasman saznati kod povjerenika škole (Edita Evetić, prof.) nakon preuzimanja nagrada u prvom tjednu svibnja.
21. ožujka 2022. proveden je Eratostenov eksperiment. Radi se o eksperimentu kojim se mjeri opseg Zemlje po meridijanu uz pomoć štapa, metra i Sunčevih zraka. Učenici su se podijelili u dvije skupine i strpljivo mjerili Sunčevu sjenu u vremenu od 11.30 do 12.15 sati. Najbliži rezultat stvarnom opsegu Zemlje, koji iznosi 40008 km, postigli smo u 12.15 sati - 39892,82 km. Uz puno zabave i lijepog vremena i ovoga puta uspješno smo realizirali previđenu aktivnost. U provođenju ovog eksperimenta sudjelovali su učenici drugih razreda: Kiara Lemac, Leonarda Puđa i Anja Vinković (2.c) te učenici trećih razreda: Asja Štalmajer, Marijan Marinčić, Iva Čikanović i Vid Štrobilius (3.a), uz mentorstvo svojih nastavnica: Nataše Vinkvić, prof. geografije i Edite Evetić, prof. matematike i informatike.
 [više]

ULOG U KULTURU – GIMNAZIJA VUKOVAR IMA NOVI GLAZBENI KUTAK

Autor: Tijana Pavliček, 1. 3. 2022. 11:42

Producent i snimatelj Branimir Kamber stvarajući svoj putopisni serijal o istočnoj Hrvatskoj povezao se i s našom Gimnazijom. Budući da je dobar prijatelj s bivšim hrvatskim profesionalnim košarkašem Gordanom Giričekom, njih dvojica poželjeli su ostaviti nešto iza sebe i razveseliti mlade Vukovarce.

Tako su došli na ideju da našim Gimnazijalcima poklone glazbene instrumente (digitalni piano, razglas i 3 mikrofona, kahun, akustično-električna gitaru, udaraljke i svi potrebni stalci) i sve što je potrebno za funkcioniranje školskog zbora, a možda uskoro i nekog benda.

Pri tome ističu: „Ne volimo da se to zove poklon niti donacija. To je naš ulog u mlade. Ulog u kulturu. Neka imaju jedna nova vrata otvorena u životu. Razlog za druženje, pjevanje, sviranje, sanjarenje...

Drago nam je da su instrumenti završili u Gimnaziji. Vidim odličan odnos prema učenicima. A oni ne znaju lagati. Otvoreno pokazuju da su sretni i zadovoljni u školi. Sretni smo što je naš ulog naišao na plodnu i organiziranu strukturu koja će dalje raditi najbolje što zna.“

Mi se samo možemo od srca zahvaliti i istaknuti kako su osmjesi na licima učenika najbolji pokazatelj kako je ulog u kulturu uvijek dobar izbor!

 [više]

OBAVIJEST - DRUGI DIO ZIMSKOG ODMORA ZA UČENIKE

Autor: Tijana Pavliček, 18. 2. 2022. 10:31

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 21. veljače 2022. godine i završava 25. veljače 2022. godine. 

Nastava počinje u ponedjeljak 28. veljače 2022. godine kada su 2. i 4. razredi u prIjepodnevnoj smjeni, a 1. i 3. razredi u poslijepodnevnoj smjeni.

 [više]

OBAVIJEST O PROVOĐENJU DOBROVOLJNOG SAMOTESTIRANJA UČENIKA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 11. 2. 2022. 09:26

Poštovani roditelji i učenici,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razradilo je model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika.  

U privitku ove poruke nalaze se: 

1. Obavijest za roditelje/skrbnike,

2. Obrazac/izjave za roditelje/skrbnike,

3. Upute za uporabu SARS-CoV-2 brzog antigenskog testa.

Ovdje možete pogledati video o samotestiranju Hrvatskog zavod za javno zdravstvo: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZU2N_cq1j-0

 

 

 [više]

UČENICA GIMNAZIJE VUKOVAR BRANI BOJE HRVATSKE NA MEĐUNARODNOM TURNIRU MLADIH PRIRODOSLOVACA

Autor: Tijana Pavliček, 3. 2. 2022. 13:16

Gimnazija Vukovar po prvi je puta imala predstavnika na Turniru mladih prirodoslovaca. 8. državni turnir mladih prirodoslovaca održan je 16. siječnja 2022. (online).

Turnir mladih prirodoslovaca pojedinačno je natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja različitih prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (engl. International Young Naturalists’ Tournament, IYNT). Tako je učenica Gimnazije Vukovar, Anja Vinković, odabrala problem „Čokolada i brzina svjetlosti“ te uz mentorstvo nastavnice fizike Karoline Dvojković, provela istraživački rad na zadanu temu. U postupku odabira radova koji se pozivaju u viši rang natjecanja, državnu razinu, radove učenika pregledava i ocjenjuje više neovisnih ocjenjivača na temelju čega se učenici pozivaju dalje na Državni turnir mladih prirodoslovaca. Istraživački rad Anje Vinković prošao je na državnu razinu natjecanja, na Državni turnir. Na Državnom turniru mladih prirodoslovaca svaki natjecatelj po unaprijed zadanom rasporedu prezentira svoje rješenje pred sucima te o njemu raspravlja s oponentom. Jedan ovakav ciklus naziva se znanstvenom borbom. Tijek jedne znanstvene borbe se dijeli na četiri cjeline: 1. izlagač izlaže rješenje u trajanju od 8 minuta, 2. oponent daje osvrt na rješenje izlagača u trajanju od 2 minute, 3. izlagač i oponent raspravljaju u trajanju od 5 minuta, 4. pitanja žirija za izlagača i za oponenta u trajanju od 5 minuta. Natjecatelji se ciklički izmjenjuju sve dok svaki natjecatelj ne odradi ulogu izlagača i ulogu oponenta. Izlagač je osoba koja prezentira svoje rješenje. Oponent je pak onaj koji sluša prezentaciju i nakon nje raspravlja o rješenju s izlagačem te pruža kritički osvrt na izloženo rješenje.
Tijekom turnira suci ocjenjuju izlaganje i oponenciju svakog od natjecatelja. Kako se radi o natjecanju s naglaskom na multidisciplinarnost, natjecatelji oponiraju problem koji ne pripada istom području kao onaj kojeg su sami riješili i izlagali. Nakon cjelokupnog procesa prezentiranja, oponiranja, raspravljanja o rješenju izlagača, davanja kritičkog osvrta na predložena rješenja, odgovaranja na pitanja na engleskom jeziku, Anja Vinković je pozvana na međunarodnu razinu natjecanja na Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca. Ekipa za Međunarodno natjecanje sastavljena je od 6 najboljih učenika koji su pozvani na Državni turnir. Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca 2022. godine održava se u Almatyu, Kazahstan, u kolovozu 2022. Ekipu očekuju dodatne pripreme, rješavanje preostalih problema, znanstvene rasprave i naravno, dobro druženje.

Angažman i uspjesi naših gimnazijalaca motivacija su svima nama i poticaj za daljnje uspješno stvaranje prepoznatljivosti škole.

Čestitamo našoj učenici i mentorici i ponosimo se novim uspjehom naše škole!

 

 

 [više]

NASTAVA - MODEL A

Autor: Tijana Pavliček, 28. 1. 2022. 12:13

Učenici Gimnazije Vukovar od 31. siječnja 2022. nastavu će pohađati prema modelu A - nastava uživo u školi. 

U ponedjeljak 31. siječnja 2022. godine, 1. i 3. razredi su poslijepodnevna smjena, dok su 2. i 4. razredi jutarnja.

Budimo odgovorni i pridržavajmo se epidemioloških mjera!

 [više]

GIMNAZIJI VUKOVAR, DRUGU GODINU ZA REDOM - CODE WEEK SUPER ORGANISER CERTIFICATE

Autor: Tijana Pavliček, 26. 1. 2022. 08:20

Gimnazija Vukovar kontinuirano obilježava Europski tjedan programiranja, a vukovarski su gimnazijalci, zajedno s učenicima Industrijske strojarske škole iz Zagreba i Tehničke škole iz Karlovca te s učenicima iz škola diljem EU, prihvatili izazov i uključili se u 2021 Code Week Super Organiser Challenge i zadovoljivši zadane kriterije, uspjeli, drugu godinu za redom, osvojiti certifikat za izvrsnost u organizaciji aktivnosti u programiranju.

Unatoč izazovima s kojima su se škole diljem svijeta suočavale, čak 4 milijuna učenika, nastavnika i ljubitelja programiranja, iz 79 zemalja pridružilo se inicijativi EU Code Week i sudjelovalo u 78.000 aktivnosti. Među 10 zemalja u kojima je organizirano i provedeno više od 1000 aktivnosti, svoje je mjesto zauzela i Republika Hrvatska pri čemu je Gimnazija Vukovar bila inicijator i organizator 16 suradničkih aktivnosti.

Gimnazija Vukovar nastavit će poticati stjecanje znanja i sklonosti prema novim tehnologijama čime će aktivno doprinositi ciljevima Digitalnog desetljeća EU-a prema kojima bi 80 % populacije EU trebalo posjedovati digitalne vještine.

 [više]

NASTAVA - MODEL C

Autor: Tijana Pavliček, 21. 1. 2022. 20:42

Učenici Gimnazije Vukovar od 24. do 28. siječnja 2022. nastavu pohađaju po modelu C - na daljinu.

Nastava će se provoditi prema važećem rasporedu u realnomu vremenu. 

 [više]

ZIMSKI ODMOR ZA UČENIKE

Autor: Tijana Pavliček, 22. 12. 2021. 09:41

Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022., prvi dio zimskog odmora za učenike započinje 24. prosinca 2021. godine i traje do 7. siječnja 2022. godine, s tim da nastava počinje 10. siječnja 2022. godine.

Prvog dana nastave učenici 1. i 3. razreda dolaze u prijepodnevnu, a učenici 2. i 4. razreda u poslijepodnevnu smjenu.

 

 [više]

LABDAY 2021 - PREDAVANJE I PREDSTAVLJANJE FARMACEUTSKO-BIOKEMIJSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Autor: Tijana Pavliček, 26. 11. 2021. 11:52

Dana 25.11.2021. godine u Gimnaziji Vukovar ispred Aktiva biologije i kemije, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, održano je predavanje specijalistice biokemije i laboratorijske medicine Jelene Omazić i pripravnika Tomislava Hrgovića koji su uz prezentaciju omogućili učenicima maturantima uvid u fakultet i struku. Cilj je popularizirati struku i fakultet kako bi se učenici upoznali što se sve nudi upisom na navedeni fakultet te koje su prednosti studiranja. Malo tko zna „tko su ljudi koji izdaju nalaze u laboratoriju“  te je uz vrlo detaljno i zanimljivo predavanje specijalistice učenicima predočeno kako doći do željenog posla i rada u laboratoriju.  Predavanje je završilo zanimljivim pitanjima učenika koji su zasigurno dobili prave informacije te pozitivnim dojmovima od strane učenika, a tako i nastavnika.

 [više]

NATJECANJE UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U RJEŠAVANJU SUDOKU ZADATAKA

Autor: Tijana Pavliček, 23. 11. 2021. 13:57

Hrvatska Mensa, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, organizira Natjecanje u rješavanju SUDOKU zadataka za učenike osnovnih i srednjih škola. Projekt sudoku natjecanja planiran je s ciljem razvoja vještine rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih te izbora talentiranih natjecatelja juniorske reprezentacije s mogućnošću sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u sudokuu (World Sudoku Championship) u kategoriji za mlađe od 18 godina. Školsko natjecanje održano je 25. listopada 2021. godine. Prvi puta ove godine i naša škola se pridružila ovom natjecanju. Iako je bilo dosta zainteresiranih učenika, dvoje učenika naše škole rješavalo je sudoku zadatke na školskom natjecanju: Anja Vinković, 2.c te Adam Sabljak, 4.c. Regionalno natjecanje trebalo je biti održano je 13. studenoga 2021. godine u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Zbog novih protuepidemijskih mjera i ova razina natjecanja održana je toga dana u našoj školi. Na regionalnom natjecanju sudoku zadatke rješavala je učenica Anja Vinković, 2.c. Državno natjecanje planirano je za 4. prosinca 2021. godine u Vodicama. Iako nemamo predstavnika na državnom natjecanju, čestitamo učenicima koji su ove godine pokrenuli ovu vrstu natjecanja u našoj školi te postigli zapažene rezultate! Nadamo se da i sljedeće godine nastavljamo s natjecanjem u rješavanju sudoku zadataka.

 [više]

DABAR 2021 - UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR MEĐU 10 POSTO NAJUSPJEŠNIJIH U REPUBLICI HRVATSKOJ

Autor: Tijana Pavliček, 23. 11. 2021. 13:38

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar održano je u razdoblju od 8. do 12. studenoga 2021. na CARNET-ovom sustavu MOOC  na kojem je sudjelovalo 142 učenika vukovarske gimnazije. Natjecatelji su rješavali 12 problemskih i logičkih zadataka koje su osmislili informatički stručnjaci iz pedesetak zemalja uz vremensko ograničenje od 40 minuta.

Popularnost ovog natjecanja vidljiva je i u činjenici da svake godine natjecanju pristupa sve veći broj natjecatelja. Tako je ove godine u kategoriji GigaDabar, namijenjenoj učenicima srednjih škola, sudjelovalo 5107 učenika pri čemu su naši učenici ostvarili zapažene rezultate. 

12 učenika Gimnazije Vukovar ostvarilo je plasman među 10 % najuspješnijih u Republici Hrvatskoj te su im dodijeljene posebne digitalne značke, zahvalnice i zlatne diplome za izniman uspjeh na natjecanju. Voditeljica natjecanja na razini škole je profesorica informatike Sanja Pavlović Šijanović.

Nositelji ovogodišnjih zlatnih diploma:

Rang

Ime

Prezime

Razred

Ostvareni broj bodova/12

6

Gabrijel

Pendić

2.C

11

13

Ana

Kujundžić

3.C

10

14

Ema

Smolčić

4.A

9,88

17

Mykhailo

Gryshchuk

2.A

9,5

17

Josip

Kozarac

3.C

9,5

21

Domagoj

Boroš

4.A

9

21

Matko

Devčić

2.C

9

21

Srđan

Padežanin

2.C

9

22

Marin

Kocelj

2.C

8,88

24

Petar

Vuk

1.C

8,63

25

Mia

Matić

4.C

8,5

27

Helena

Bendra

2.C

8,25

 

Čestitamo svima i vidimo se na Dabru 2022.!

 [više]

SREBRNO ODLIČJE VUKOVARSKOJ GIMNAZIJI ZA NASTUP NA INOVA BUDI UZOR 2021.

Autor: Tijana Pavliček, 22. 11. 2021. 13:04

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova INOVA MLADI 2021. tim Gimnazije Vukovar u sastavu Ema Stankoski Hrgović, Lara Šijanović i Kiara Lemac, osvojio je srebrno odličje!

INOVA je tradicionalna  nacionalna izložba inovacija koja se održava od 1971.  a ove je godine održana u Kulturnom centru Narodnog Sveučilišta Dubrava, u organizaciji  Saveza hrvatskih inovatora, Saveza inovatora Zagreba, organizacije TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika. Čak 420 inovacija iz Hrvatske i 20 zemalja svijeta predstavljene su na izložbi, a vukovarske su gimnazijalke, pod mentorstvom svojih profesora Davora Šijanovića i Sanje Pavlović Šijanović, prezentirale i demonstrirale daljinski upravljana vozila prilagođena za uporabu djeci s poteškoćama u razvoju.

Uz osvojeno srebrno odličje, djevojke su stekle i zavidnu razinu znanja o praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište, koja će zasigurno biti korisna i primjenjiva u budućim planovima i razvoju novih ideja.

Ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko upriličila je svečanu dodjelu medalja nagrađenim učenicama i njihovim mentorima istaknuvši važnost izgradnje poticajnog školskog ozračja u kojemu su učenici, nastavnici i roditelji nositelji i suorganizatori uspješne i prepoznatljive školske cjelokupnosti.

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR I OVE GODINE PRIGODNO OBILJEŽILI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

Autor: Tijana Pavliček, 18. 11. 2021. 12:52

Članovi dramsko-recitatorske skupine Gimnazije Vukovar Kiara Lemac, Lara Šijanović, Teo Šarić i Marko Šeper kazivali su stihove i prozne ulomke poznatih hrvatskih književnika.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 17. 11. 2021. 18:34

Četvrtak 18. studenoga 2021. Dan je sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te je neradan.
Petak 19. studenoga 2021. nenastavni je dan.
 [više]

PRVO MJESTO ZA GIMNAZIJALCE U NATJECANJU AI SCHOOL CHALLENGE

Autor: Tijana Pavliček, 17. 11. 2021. 12:01

Školske godine 2020./2021. Gimnazija Vukovar uključila se u natjecanje AI School Challenge te je prema broju učenika koji su uspješno završili tečaj,  osvojila prvo mjesto i titulu AI škole.  

Za najuspješnije učenike osigurana je dodatna nagrada u vidu majica i posebna nagrada za najuspješniju školu u vidu  edukativnih igračih konzola Nibble, hrvatskog inovatora Alberta Gajšaka, namijenjene stjecanju osnovnih znanja iz STEM područja. 

Natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj AI School Challenge polučilo je odlične rezultate pri čemu je 713 učenika položilo tečaj Elements of AI i saznalo više o osnovama umjetne inteligencije. U natjecanju je sudjelovala 81 škola od kojih je 26 škola steklo certifikat AI škole.

Upravo su motivacija, angažman i uspjesi vukovarskih gimnazijalaca ono što našu školu čini prepoznatljivom! Čestitamo vam!

 [više]

PREDVEČERNJI SPOMEN 2021.

Autor: Tijana Pavliček, 17. 11. 2021. 11:57

I ove godine Gimnazija Vukovar bila je suorganizator već tradicionalnog programa Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru - Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. Predsjednica Ogranka Lidija Miletić vodila je razgovor s autorom Dragom Maksimovićem, a učenici Gimnazije Vukovar, pod mentorstvom profesorice Vesne Karaule, čitali su odabrane ulomke.

 

 [više]

OBAVIJEST - NASTAVA UŽIVO

Autor: Tijana Pavliček, 12. 11. 2021. 12:59

Prema Odluci Vukovarsko-srijemske županije o izvođenju nastave, od ponedjeljka 15. studenoga 2021. nastava će se izvoditi po modelu A (nastava u školi). 

Taj tjedan učenici 1. i 3. razreda dolaze u prijepodnevnu smjenu, a učenici 2. i 4. u poslijepodnevnu.

 [više]

OBAVIJEST - NASTAVA

Autor: Tijana Pavliček, 5. 11. 2021. 10:09

Prema Odluci Vukovarsko-srijemske županije, a u skladu s preporukama MZO-a o načinu održavanja nastave, učenici od 8. do 12. studenoga 2021. nastavu pohađaju na daljinu, po modelu C.

Nastava će se provoditi prema važećem rasporedu u realnomu vremenu. 

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR AKTIVNI SUDIONIK OVOGODIŠNJE CARNET-OVE KORISNIČKE KONFERENCIJE

Autor: Tijana Pavliček, 2. 11. 2021. 08:24

23. CARNetova korisnička konferencija CUC 2021 pod nazivom „Nove prilike“ održana je u Šibeniku od 27. do 29. listopada 2021. Program konferencije obuhvatio je teme vezane uz prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija, od primjene umjetne inteligencije u obrazovanju, primjene tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi, do hibridnog i fleksibilnog obrazovanja. Ujedno, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET obilježila je 30 godina uspješnog djelovanja u poticanju primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju. Gimnazija Vukovar aktivno je sudjelovala u konferenciji predstavljajući tri rada. Predstavljen je rad eTwinning projekt: Asistivne tehnologije nastao u suradnji Tehničke škole Karlovac i Gimnazije Vukovar pod vodstvom profesorica Sande Šutalo i Sanje Pavlović Šijanović. Radom Promocija STEM projekata autori Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović predstavili su vodič za nastavnike koji žele intenzivno raditi na razvoju učeničkih programerskih vještina. Rad EUčionica - 472 kilometra između nas, nastao suradnjom Srednje škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk i Gimnazije Vukovar, predstavili su Gordija Marijan i Nataša Vinković. Podršku izlagačima pružila je ravnateljica škole Giana Marović Zeko i profesorice Sandra Savičić i Mirela Milković.

Boravak u Šibeniku na ovogodišnjem CUC-u obilježen je nizom predavanja, radionica, susreta i druženja. Mnoga poznanstva nastala u virtualnom okruženju sada smo imali priliku ostvariti i u f2f komunikaciji. Razmjena iskustva i znanja, nova i stara poznanstva, zaista su neprocjenjiva i zato odgovorno možemo ustvrditi kako ćemo sva znanja i iskustva utkati u našu školu, naš radni kolektiv i generacije naših učenika i time postati još kvalitetniji u svom radu a time i prepoznatljivi u području odgoja i obrazovanja.

 [više]

KIARA LEMAC OSVOJILA 1. NAGRADU ZA PROZNI TEKST TOK MOGA SRCA

Autor: Tijana Pavliček, 28. 10. 2021. 17:42

Dana 27. listopada 2021. godine upriličena je svečanost dodjela nagrada i priznanja učenicima za najbolje literarne ostvaraje na natječaju kojeg je raspisala Općina Andrijaševci za najbolju neobjavljenu pjesmu ili kraći prozni tekst inspiriran PRIRODNIM LJEPOTAMA RIJEKA SLAVONIJE.

Kiara Lemac, učenica 2. c razreda Gimnazije Vukovar osvojila je 1. nagradu u kategoriji srednjih škola. Prozni tekst Tok moga srca proglašen je najboljim proznim tekstom na ovogodišnjem natječaju. Svečanost dodjele nagrada uljepšali su poznati hrvatski pisci Pavao Pavličić i Julijana Matanović te Dubravko Dujić Dunja, poznati vukovarski slikar i pjesnik. Prije svečane dodjele priznanja sudionici natječaja u sklopu Godine čitanja čitali su svoje tekstove ploveći Bosutom.

Vesna Karaula, prof. savjetnik

 

 [više]

GIMNAZIJALCI SUDJELOVALI NA EDUKATIVNIM RADIONICAMA

Autor: Tijana Pavliček, 26. 10. 2021. 13:11

Europe Direct centar Slavonski Brod prethodnih dana organizirao je edukativne radionice za mlade na temu „Eu Odgovori na (I)migrantske izazove“. Cilj konferencije i radionica bio je edukacija mladih o izazovima migracija, no i prilika mladima da iznesu svoje stavove i mišljenja. Trodnevne aktivnosti bile su ispunjene zanimljivim radionicama, predavanjima i raspravom. Raspravu je moderirao bivši voditelj Predstavništva Europske komisije gospodin Branko Baričević. Svoj interes za budućnost Eu i pitanja migracija pokazali su i naši učenici koji su gospodinu Baričeviću postavljali teška i mnogobrojna pitanja. Na konferenciji su prisustvovali: Helena Vuković, Dominik Shamonky, Andrej Shamonky, Jana Zadro, Petra Vrabec, Benjamin Jakovac, Emilija Lovrić i Marko Šeper, pod mentorstvom profesorice Nataše Vinković. Uz učenike naše gimnazije, odazvalinsu se i mladi iz Slavonskog Broda, Čakovca, Osijeka, Daruvara, Požege, Konščine, Rovinja, Zagreba i Zadra. Iznimno smo zahvalni i sretni što smo imali priliku sudjelovati.

 [više]

JOŠ JEDNOM ČESTITAMO NAŠIM NAGRAĐENIM ODGOJNO-OBRAZOVNIM DJELATNICIMA

Autor: Tijana Pavliček, 22. 10. 2021. 10:41

 [više]

GIMNAZIJI VUKOVAR EKSKLUZIVAN CERTIFIKAT „AI ŠKOLA“

Autor: Tijana Pavliček, 21. 10. 2021. 08:53

U Republici Hrvatskoj  krajem studenog prošle godine pokrenut je besplatni online tečaj o osnovama umjetne inteligencije – Elements of AI. Edukacija je naišla na veliku potporu akademske i poslovne zajednice, a svoju podršku dalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vlada Republike Hrvatske i premijer Andrej Plenković osobno.
Za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj pokrenuto je natjecanje ‘AI School Challenge’ čiji je cilj motivirati učenike da aktivno sudjeluju u  Elements of AI online tečaju i saznaju osnove tehnologije koja danas omogućuje rad sve većeg broja raznih uređaja i servisa.
Gimnazija Vukovar spremno se odazvala pozivu CARNeta i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Vukovarski su gimnazijalci pod vodstvom profesorice informatike Sanje Pavlović Šijanović sudjelovali na online tečaju i stekli certifikate Elements of AI. S obzirom na broj učenika koji su uspješno završili tečaj, naša će škola dobiti ekskluzivan certifikat ‘AI škola’.
Naši učenici, čak njih 36, završili su tečaj među prvih 200 učenika te ih je organizator natjecanja uz certifikat nagradio i  majicama: Leon Mudri, Karlo Jukić, Domagoj Roško, Luka Marinković, Natalie Rambousek, Ivan Vukić, Danijel Hideg, David Ivanović-Baljak, Marko Tomislav Moguš, Antonia Mikšić, Dunja Miličević, Marta Atanasovski,  Lucija Andabaka, Josip Kozarac, Dunja Mikolčević, Ana Kujundžić, Lana Lazar, Fran Goreta, Ema Stankoski Hrgović, Leonarda Puđa, Lara Šijanović, Gabrijel Pendić, Bruno Krizmanić, Kiara Lemac, Mia Matić, Marin Kocelj, Blanka Bučko, Fran Hutinec, Ema Smolčić, Matko Devčić, Niko Pušić, Erika Mićić, Anja Vinković, Srđan Padežanin, Helena Bendra, Katarina Jovakarić i Petra Vrabec.
Čestitamo svima na ovim sjajnim rezultatima i ponosimo se novim uspjehom naše škole!

 

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR SUDJELUJE U PROJEKTU „ČITAJMO KAKO NAM NE BI PONESTALO RIJEČI“

Autor: Tijana Pavliček, 18. 10. 2021. 12:00

Dana 15. listopada 2021. godine učenici Gimnazije Vukovar čitali su odabrane ulomke iz najdražih knjiga u središtu grada na Trgu dr. Franje Tuđmana i na taj način obilježili početak Mjeseca knjige.  U sklopu projekta „Čitajmo kako nam ne bi ponestalo riječi” učenici vukovarske Gimnazije osmišljavaju načine kako bi približili knjigu onima koji nemaju razvijenu čitateljsku naviku. Akcija čitanja u središtu grada održana je u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Vukovara, a cilj je akcije potaknuti i naše sugrađane na čitanje knjiga kako bismo još jednom naglasili ljepotu umjetnosti riječi u književnom stvaralaštvu.

Odabrane ulomke čitali su učenici drugih razreda koji od početka školske godine sudjeluju u projektu . Među najdražim knjigama našli su se ulomci iz djela Pavla Pavličića, Marina Držića, Tina Ujevića, Hrvoja Šalkovića  te ulomci iz popularnih romana kao što su Hobit, Kosturi na gozbi i drugi.

Uz profesore hrvatskoga jezika akciji su se odazvale i drugi profesori te ravnateljica Gimnazije, Giana Marović Zeko i predsjednica Matice hrvatske u Vukovaru, Lidija Miletić.

 

 

 [više]

POZIV NA PREDAVANJE - DANTE ALIGHIERI: BOŽANSTVENA KOMEDIJA

Autor: Tijana Pavliček, 14. 10. 2021. 14:12

Povodom obilježavanja 700. godina smrti Dantea Alighierija pozivamo Vas u petak 15. listopada 2021. godine u 18,00 sati na predavanje učenika Gimnazije Vukovar Andreja i Dominika Shamonkyija „Dante Alighieri: Božanstvena komedija“ pod mentorstvom profesorice Vesne Karaule. U programu će sudjelovati i dramska skupina Gimnazije Vukovar.

 [više]

PROFESORI GIMNAZIJE VUKOVAR PONOVNO MEĐU NAJBOLJIMA

Autor: Tijana Pavliček, 6. 10. 2021. 12:03

Ministarstvo znanosti i obrazovanja treću je godinu za redom nagradilo najbolje profesore iz cijele Hrvatske, a među 511 najuspješnijih bilo je čak pet profesora Gimnazije Vukovar: Antonija Milić, profesorica Kemije, Sanja Pavlović Šijanović, profesorica Informatike, Davor Šijanović, profesor TZK, Nataša Vinković, profesorica Geografije i Ljiljana Bajac Nikolić, profesorica Srpskog jezika.

Svi oni nagrađeni su za trud, zalaganje, brojne aktivnosti i projekte koje provode u školi te za rad s učenicima. S obzirom na epidemiološku situaciju, i ove je godine održana virtualna dodjela nagrada pod nazivom Godišnje nagrađivanje odgojno-obrazovnih djelatnika na kojoj se nagrađenima obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitavši im na trudu i profesionalnosti u radu s učenicima.

Iskrene čestitke našim profesorima!

 [više]

DANI KRUHA U GIMNAZIJI VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 11. 10. 2021. 12:24

Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Gimnaziji Vukovar obilježavamo u tjednu 11.10.-17.10. Prilika je to za prisjetiti se koliko svaki dan trebamo biti zahvalni na hrani koja je pred nama i koja nam omogućuje život. Škola je poprimila „domaćinski ugođaj“ uz mirisni kruh i jesenske plodove zemlje te uz tematski uređene panoe. Za ovu je prigodu 1.b razred napisao jesensku haiku poeziju na prigodnome plakatu.

 [više]

GIMNAZIJALCI SUDJELOVALI NA MAKER FAIRE ZAGREB

Autor: Tijana Pavliček, 7. 10. 2021. 08:38

Tijekom vikenda 2. i 3. listopada 2021. na trećem Maker Faire Zagreb Gimnaziju Vukovar predstavile su učenice 2. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović koje su prezentirale rezultat projekta Assistive solutions with the help of Arduino wireless communication u vidu vlastitog malog voznog parka od tri autića – daljinski upravljana putem Bluetooth glasovnog i manualnog upravljanja te NRF24L01 komunikacijskog modula i Joysticka za koji su na INOVA MLADI 2021. osvojile zlatnu medalju.

 [više]

GIMNAZIJALCI OBILJEŽILI VELIKU OBLJETNICU MARULIĆEVE "JUDITE"

Autor: Tijana Pavliček, 6. 10. 2021. 12:19

Povodom obilježavanja Dana europske baštine i ususret obilježavanju Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru, Gradske knjižnice Vukovar, Gimnazije Vukovar i Ogranaka Matice hrvatske u Vukovaru u ponedjeljak 4. listopada 2021. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je javno predavanje pod nazivom „Baštinski slojevi Marulićeve Judite uz 500. obljetnicu prvotiska“.
Predavanje je održala prof. dr. sc. Ružica Pšihistal redovita profesorica na odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, a u programu su sudjelovali učenici Gimnazije Vukovar: glazbenu točku izvele su Kiara Lemac i Erika Mićić dok je ulomak iz „Judite“ pročitao Teo Šarić.

 [više]

SVJETSKI DAN UČITELJA

Autor: Tijana Pavliček, 4. 10. 2021. 11:07

Svakog 5. listopada prigoda je podsjetiti da je rad i trud učitelja i nastavnika iznimno važan za cjelokupan razvoj društva, stoga svim profesorima Gimnazije Vukovar, kao i kolegama na svim razinama obrazovanja, želimo sretan Svjetski dan učitelja!

 [više]

GIMNAZIJALCI OBILJEŽILI STEM DAN

Autor: Tijana Pavliček, 30. 9. 2021. 14:52

Dana 29.9.2021. u prostorijama Učilišta Studium, a u sklopu projekta Tjedan cjeloživotnog učenja, naši učenici, zajedno s profesoricom Antonijom Milić, osmislili su i proveli radionicu STEM DAY. U sklopu radionice učenici su prezentirali različite pokuse i aktivnosti s ciljem popluarizacije STEM-a i predstavljanja rada naše škole. Učenici Erika Mičić, Kiara Lemac, Lara Šijanović i Matej Maljak uspješno su predstavili STEM vještine ostalim učenicima vukovarskih osnovnih škola. Na zanimljiv i edukativan način pokazali su kako znanost i tehnologija omogućuju pregršt inovacija i mogućnosti rješavanja globalnih pitanja. Na kraju radionice  proveden je kviz općeg znanja iz STEM područja, a kao nagradu najboljima, između ostalih, učenici su dobili na poklon i kreme Diamond koje su samostalno izradili u sklopu radionice. Radujemo se budućim radionicama u svrhu popularizacije STEM-a.

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI SUDIONICI 10. ZNANSTVENOG PIKNIKA

Autor: Tijana Pavliček, 28. 9. 2021. 13:53

10. međunarodni Znanstveni piknik ove se godine smjestio u Gornjoj Stubici, u parku dvorca Oršić u razdoblju od 24. do 25. rujna 2021.

Ove je godine jubilarni 10. Znanstveni piknik privukao i stare i nove sudionike te brojne posjetitelje koji su mogli uživati u znanosti na otvorenoj sceni, u pravom spoju prošlosti i budućnosti. Najveću manifestaciju popularizacije znanosti u Hrvatskoj organiziranu u vidu neformalnog druženja sa znanošću i umjetnošću obilježila su brojna zanimljiva i edukativna predavanja, izložbe, prezentacije, radionice, video zapisi,  kazališne edukacijske predstave i znanstveni show programi, koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti  odašiljući poruku kako znanost doista može biti zabavna. U izvođenju programa sudjelovale su brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva a među njima, bila je i Gimnazija Vukovar.

 [više]

ZNANOST ZA MLADE

Autor: Tijana Pavliček, 22. 9. 2021. 09:07

I ove godine učenici Gimnazije Vukovar i njihovi profesori sudjelovali su na 5. manifestaciji Znanosti za mlade u Vukovaru.

Manifestacija je održana u dvorani dvorca Eltz i Gradskog muzeja u Vukovaru u organizaciji tvrtke Lotusmedia d.o.o.,  pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, Vukovarsko srijemske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja te mnogobrojnih sponzora, donatora i medijskih pokrovitelja, a kao suorganizator i ovaj put se uključio akademik prof.dr.sc. Ivan Đikić, dok je  fizičar prof.dr.sc. Saša Ceci održao motivirajuće predavanje na temu Kako ne odustati od znanosti?

Osim navedenih, na održanoj javnoj tribini pod nazivom Ustrajnost – odlika uspješnih znanstvenika sudjelovali su dr.sc. Tea Žakula, izvrsni učenik Gimnazije Vukovar Leonard Lukačević i njegova mentorica Karolina Dvojković te kao primjer dobre prakse, mlada znanstvenica s Londonskog univerziteta Imprial College Andrea Majstorović.

Uz to, odabrani učenici Gimnazije Vukovar imali su izrazitu čast upoznati prof.dr.sc. Ivana Đikića na neformalnom druženju te saznati kako se i sami u budućnosti mogu baviti znanošću.

 [više]

URUČENA JE NAGRADA I PRIZNANJE ZA JEDAN OD PET NAJBOLJIH RADOVA U NATJEČAJU „TRENUTAK USPOMENE“

Autor: Tijana Pavliček, 20. 9. 2021. 08:44

U subotu 18.rujna 2021. u Zaprešiću, u Vršilnici, održana je svečana dodjela priznanja i nagrada za najbolje radove državnoga literarnoga natječaja „Trenutak uspomene“. Gimnaziju Vukovar predstavljali su Toni Podrugović, učenik 4.c razreda te mentorica, profesorica hrvatskoga jezika, Damira Nujić. Učenici iz cijele Hrvatske, koji su se uključili u literarni natječaj „Trenutak uspomene“ i pisali pjesme i priče na šest stranih jezika, okupili su se kako bi ih se pohvalilo za literarni talent, a stručni žiri istaknuo je Tonijevu darovitost i posebnost u pisanju te kako se vesele njegovim budućim literarnim radovima. Nakon svečanosti, učenici i njihovi mentori upoznali su Nove dvore kroz vođenu tematsku kostimiranu turu „Genijalnost bana u tri čina“, a druženje nastavili na zajedničkom ručku!

Čestitke svima koji su sudjelovali i pjesmom i pričom, a posebno bravo Toniju Podrugoviću!

 

 

 [više]

PRIJEVOZ ZA ŠKOLSKU GODINU 2021./2022.

Autor: Tijana Pavliček, 6. 9. 2021. 11:18

Grad Vukovar će i u ovoj školskoj godini (2021./2022.) financirati cijenu mjesečne karte (autobusne) u javnom gradskom prijevozu za redovite učenike srednjih škola na području grada Vukovara.
 

Pravo na besplatni javni gradski prijevoz imaju:

- redoviti učenici srednjih škola u Vukovaru, upisani u školsku godinu 2021./2022., koji imaju prebivalište na području grada Vukovara, a čija je adresa prebivališta udaljena od adrese škole više od 2 km,
- redoviti učenici srednjih škola u Vukovaru, upisani u školsku godinu 2021./2022., koji imaju prebivalište na području grada Vukovara, obavljaju stručnu praksu (i to za vrijeme trajanja stručne prakse), a kojima je adresa prebivališta udaljena od adrese obavljanja stručne prakse više od 2 km,
- redoviti učenici srednjih škola u Vukovaru, upisani u školsku godinu 2021./2022., koji su smješteni u Domu učenika Vukovar, a pohađaju Gimnaziju Vukovar.
 

Srednje škole na području grada Vukovara dostaviti će u Grad Vukovar, Upravni odjel za društvene djelatnosti, ovjerene popise redovitih učenika koji imaju pravo na besplatni prijevoz.

Grad Vukovar, Upravni odjel za društvene djelatnosti, će po primitku ovjerenih popisa učenika, ažurirati dostavljene popise te ih dostaviti prijevozniku.

Redoviti učenici srednjih škola s prebivalištem na području grada Vukovara, koji će ostvariti pravo na besplatni gradski (autobusni) prijevoz, imaju samo obvezu otići do prijevoznika (Slavonija Bus d.o.o., ured na Tržnici Vukovar) te uz predočenje važeće osobne iskaznice i fotografije učenika zatražiti izdavanje putne iskaznice.

Redoviti učenici srednjih škola s prebivalištem na području grada Vukovara, koji se školuju izvan područja grada Vukovara (Ilok, Vinkovci, Osijek) ostvaruju pravo na sufinancirani međumjesni prijevoz temeljem Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2021./2022. (NN 94/2021). Učenici će u svojoj školi (tajništvu) zatražiti potvrdu o redovitom upisu (Potvrda 75% i Potvrda 100%) u školskoj godini 2021./2022. te s ovjerenom potvrdom, fotografijom učenika i propisanom naknadom (100,00 kn) zatražiti izdavanje putne iskaznice kod ovlaštenog prijevoznika (Čazmatrans Vukovar d.o.o.).

Učenici-korisnici prava na gradski i međumjesni prijevoz ne dolaze u gradsku upravu.

Osobni podaci učenika prikupljaju se i obrađuju u skladu s općim propisima o zaštiti osobnih podataka.

Za svaki naredni mjesec trajanja školske godine 2021./2022., pružatelj usluge na vratima poslovnog prostora, istaknut će Obavijest o ovjeri putnih iskaznica na kojoj će biti navedeno razdoblje za ovjeru.

Za sve informacije možete nazvati na broj: 032/456-545
Ili se obratiti na mail: jakica.rajkovic@vukovar.hr

 

 [više]

GIMNAZIJALCI PONOVNO OSVAJAJU

Autor: Tijana Pavliček, 6. 9. 2021. 09:00

Učenik Toni Podrugović, pod mentorstvom profesorice Damire Nujić, dobitnik je treće nagrade kreativnoga literarnog natječaja „Trenutak uspomene“ za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Na natječaj je pristiglo gotovo 200 radova iz cijele Hrvatske, a Tonijeva priča „Žamor prošlosti i pustoš sadašnjosti“ izabrana je kao treća najbolja u svojoj kategoriji te je nagrađena vrijednom nagradom i bit će dijelom zbornika radova natječaja “Trenutak uspomene“. Povodom 162. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića, a u spomen na banovu veliku ljubav prema pisanju i poeziji, pokrenut je nacionalni literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu i to na šest jezika koliko ih je govorio i sam ban Jelačić: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.

 [više]

RASPORED SATI ZA ŠKOLSKU GODINU 2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 3. 9. 2021. 13:14

U privitku se nalazi raspored sati po razrednim odjelima.

Prvi dan svi 1. i 3. razredi dolaze u školu u 7.00 sati, a 2. i 4. u 13.10 sati.

 [više]

UPUTE ZA PRVI DAN NASTAVE U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 2. 9. 2021. 14:17

 • U ponedjeljak 6. rujna 2021. godine učenici 1. i 3. razreda dolaze u školu u 7.00 sati, a učenici 2. i 4. razreda u 13.10 sati.
 • Učenici su obvezni donijeti originalnu svjedodžbu prethodno završenog razreda kako bi se izvršio upis učenika u viši razred.
 • Učenici u školu ulaze na dva ulaza: 1. i 4. razredi ulaze na stražnji/sporedni ulaz, a učenici 2. i 3. razreda na glavni ulaz. Na ulazu je obvezna dezinfekcija ruku.
 • Prvi dan nastave učenici će prva dva sata imati sate razredne zajednice, a zatim nastavljaju prema rasporedu za taj dan (raspored će biti dostupan u petak 3. rujna 2021. godine na web stranici škole).
 • Učenike 1. razreda na ulazu dočekuje razrednik i vodi ih do učionice u kojoj će se za taj razredni odjel održavati nastava, a učenici ostalih razreda odlaze u svoje matične učionice (popis matičnih učionica nalazi se u privitku).

 

Smjerovi:

 • Opći smjer - A (nastava na hrvatskom jeziku) i 1 (nastava na srpskom jeziku) razredi
 • Jezični smjer - B (nastava na hrvatskom jeziku) i 2 (nastava na srpskom jeziku) razredi
 • Prirodoslovno-matematički smjer - C (nastava na hrvatskom jeziku) i 3 (nastava na srpskom jeziku) razredi

 

 

NAPOMENA:

 • Nošenje maski obvezno je za sve učenike i djelatnike za vrijeme boravka u školi (osim u vrijeme nastave u manjim razrednim odjelima u kojima je moguće održati propisani razmak od 2m).
 • Učenici koji imaju prebivalište udaljenije od 2 km od škole ostvaruju pravo na besplatni gradski prijevoz. Popis učenika službeno je dostavljen nadležnima.
 • Sve ostale potrebne informacije učenici će dobiti od svojih razrednika.

Rad škole nastavlja se u skladu sa svim propisanim epidemiološkim smjernicama i uputama.I ova školska godina bit će puna izazova, stoga ostanimo odgovorni i brinimo o sebi i drugima.

Svim našim učenicima i djelatnicima škole želimo uspješan rad i poečtak nove školske 2021./2022. godine!

 [više]

PRVI DAN NASTAVE U ŠK.GOD. 2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 27. 8. 2021. 13:25

U ponedjeljak 6. rujna 2021. godine nastava će biti organizirana tako da 1. i 3. razredi dolaze u prijepodnevnu smjenu, a 2. i 4. razredi u poslijepodnevnu smjenu.

Toga dana održat će se i upisi u više razrede gimnazije. Upisnica se nalazi u prilogu.

Mole se učenici prvih razreda da, ukoliko nisu, prvi nastavni dan u školu donesu svjedodžbu 8. razreda.

 

Detaljnije upute bit će objavljene na web stranici škole tijekom sljedećeg tjedna.

 

 [više]

JESENSKI UPISNI ROK

Autor: Tijana Pavliček, 23. 8. 2021. 13:33

Jesenski upisni rok učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022. započinje 21.kolovoza, kada počinje prijava obrazovnih programa.

Prijava programa koji zahtijevaju dodatne provjere završit će 24.kolovoza, a dodatne provjere i unos rezultata dodatnih provjera održat će se 25.kolovoza.

Odabir obrazovnih programa zaključat će se 26.kolovoza 2021. godine kada će se započeti s ispisom prijavnica.

Konačne ljestvice poretka objavit će se 28.kolovoza 2021. godine, a osobna dostava upisnica u srednje škole je 30.kolovoza 2021.godine od 8.00 do 12.00 sati. Upisnica se može dostaviti i elektronskim putem 30. i 31. kolovoza 2021. na adresu e-pošte:

upisuprvisrednje@gimnazijavukovar.skole.hr

Upisnicu elektroničkim putem može poslati samo roditelj/skrbnik, a u e-poruci dužan je dostaviti i svoj osobni kontakt (broj telefona, broj mobitela) kako bi ga škola mogla kontaktirati.

 

 [više]

NAŠI GIMNAZIJALCI PONOVNO PRVI!

Autor: Tijana Pavliček, 9. 7. 2021. 12:06

Učenici 2.c razreda Gimnazije Vukovar Luka Marinković i Natalie Rambousek, s mentoricom Suzanom Osičkom, osvojili su prvo mjesto u državi u kreativnom natječaju "Plakat za 10. Znanstveni piknik".

Osim što imamo čast da se plakatom naših učenika poziva na samo događanje, učenici su, između ostalog,  osvojili put u Zagorje. Tom će prigodom pobjednici i njihovi razredni kolege posjetiti Znanstveni piknik, sudjelovati u različitim aktivnostima i dobro se zabaviti.

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar. Udruga profesor Baltazar promiče pozitivne vrijednosti koje predstavlja lik profesora Baltazara, odnosno sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti. Partneri suorganizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNet i Mreža popularizatora znanosti.

Čestitamo našim učenicima i njihovoj mentorici!

 [više]

PROGLAŠENJE UČENICE GODINE 2020./2021.

Autor: Tijana Pavliček, 7. 7. 2021. 08:30

 

Povjerenstvo za izbor učenika godine, temeljem kriterija, na sastanku održanom 2. srpnja 2021. godine, donijelo je odluku o odabiru učenika/ce godine za školsku godinu 2020./2021.

Za izbor je prijavljeno 19 učenika i to: Aurora Ristović 1.b, Anja Vinković 1.c, Lara Šijanović 1.c, Blanka Bučko 1.c, Leonarda Puđa 1.c, Ema Stankoski Hrgović 1.c, Erika Mićić 1.c, Matko Devčić 1.c, Helena Bendra 1.c, Kiara Lemac 1.c, Marin Kocej 1.c, Dragana Bojić 2.1, Vanja Borojević 2.1, Mia Matić 3.c, Toni Podrugović 3.c, Petra Vrabec 3.c, Lucija Tomić 4.a, Lara Edelinski 4.b i Ivan Draganić 4.c.

Za učenicu godine 2020./2021. izabrana je Kiara Lemac iz 1.c razreda. Nagrada učenici dodijeljena je 5. srpnja 2021. godine u predvorju Gimnazije Vukovar.

Zbog epidemiološke situacija uzrokovane Covid-19 virusom ni ove godine nije upriličena svečana školska priredba, stoga su, u nazočnosti svih učenika predloženih za izbor učenika godine i učenika koji su ostvarili prosjek 5.00, nagrade učenicima uručile  ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko i predsjednica Povjerenstva za izbor učenika godine Vesna Karaula. Pohvaljeni su svi navedeni kandidati za učenika/cu godine kao i ostali učenici koji su polučili izvrsne rezultate u znanju te izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima.

 [više]

OBAVIJEST O POČETKU RADOVA - ČUPANJE METLICA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 23. 6. 2021. 12:29

Poslovi čupanja metlica počinju u četvrtak 24.6.2021.

U prilogu se nalaze rute autobusa.

 [više]

NATJEČAJ ZA UPIS U PRVI RAZRED GIMNAZIJE ŠKOLSKE GODINE 2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 15. 6. 2021. 12:00

U prilogu se nalazi Natječaj za upis u prvi razred gimnazije školske godine 2021./2022.

 [više]

GIMNAZIJI VUKOVAR DODIJELJEN JE 2020 CODE WEEK SUPER ORGANISER CERTIFICATE

Autor: Tijana Pavliček, 11. 2. 2021. 12:33

Gimnazija Vukovar kontinuirano obilježava Europski tjedan programiranja i na zabavan i angažirajući način čini programiranje i digitalnu pismenost vidljivom i primjenjivom. Vukovarski gimnazijalci, zajedno s učenicima Industrijsko strojarske škole iz Zagreba i Tehničke škole iz Karlovca te s učenicima iz škola diljem EU, prihvatili su izazov i uključili se u 2020 Code Week Super Organiser Challenge i zadovoljivši zadane kriterije uspjeli su osvojiti certifikat za izvrsnost u organizaciji aktivnosti u programiranju.

Unatoč izazovima s kojima su se škole diljem Europe i svijeta suočile 2020. godine, preko 3,4 milijuna učenika i nastavnika iz 84 zemlje pridružilo se inicijativi EU Code Week i sudjelovalo u više od 72 000 aktivnosti. 1359 nastavnika organiziralo je po 10 ili više aktivnosti čime su stekli certifikat Super Organizatora.

Gimnazija Vukovar nastavit će kontinuirano ulagati u znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku te poticati stjecanje znanja i afiniteta prema novim tehnologijama kako bi pružila dodatni motiv učenicima da budu izvrsni u onome što vole i da nastave školovanje upravo u STEM zanimanjima.

 

 [više]

NOVA VIŠENAMJENSKA UČIONICA NA OTVORENOM

Autor: Tijana Pavliček, 21. 6. 2021. 09:20

PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji s Gimnazijom Vukovar nastavlja suradnju na razvoju volonterstva i poticanju građanskog aktivizma među mladima. Tako je proteklih tjedana u dvorištu Gimnazije Vukovar organizirana izrada učionice na otvorenom u svrhu održavanja nastave, ali i drugih aktivnosti poput radionica, roditeljskih sastanaka i sl. Volonteri su tom prilikom naučili nove vještine - one tijekom izrade, sklapanja i lakiranja garnitura od euro paleta. Uz to je pripremljena i vertikalna gredica za uzgoj, brigu i proučavanje bilja.

U sklopu akcije održane su i prezentacije s ciljem informiranja volontera o programu Europskih snaga solidarnosti i mogućnostima koje se nude mladima kroz međunarodno volontiranje. Radionice su održali međunarodni volonteri Lorena Trupiano iz Italije i Ignasi Jimenez Fullana iz Španjolske, koji borave i volontiraju u PRONI Centru upravo preko ovog programa.

Ove su aktivnosti dio projekta Info centra za mlade Vukovar te projekta Budimo inkluzivni! koje financiraju Grad Vukovar i Europska unija kroz program Europskih snaga solidarnosti.

Zahvaljujemo se svim sudionicima, dobrovoljcima, koji su odvojili svoje slobodno vrijeme te tako pridonijeli provedbi ideje o višenamjenskoj učionici na otvorenom.

 [više]

ZLATNA MEDALJA ZA EMU I LARU

Autor: Tijana Pavliček, 9. 6. 2021. 15:44

Učenice 1.C razreda Ema i Lara osvojile su zlatnu medalju na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe - INOVA MLADI 2021.

Ovogodišnja svečanost dodjele nagrada organizirana je 8. lipnja u Zagrebu u Narodnom sveučilištu Dubrava pri čemu je predstavljeno 250 izložaka - rezultata rada 307 učenika i studenata i njihovih 94 mentora iz 26 osnovnih škola, 19 srednjih i 2 fakulteta.

Ema i Lara predstavile su projekt: „Na Teslinoj viziji bežičnog – No wires no problem“ kojim su kreirale mali vozni park od tri vozila daljinski upravljana putem Bluetooth glasovnog i manualnog upravljanja te putem NRF24L01 komunikacijskog modula i joystick-a. Vozila su temeljena na Teslinoj razradi uređaja za bežični prijenos signala kojim je genij za budućnost postavio temelje današnjih radio i mobilnih komunikacija te otvorio put razvoju potpuno novih grana elektrotehnike, automatike, daljinskog upravljanja. Kako Ema i Lara aktivno sudjeluju u eTwinning projektu „Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama“ stvorile su vozila koja zahvaljujući tehnološkim rješenjima mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju što ih čini ravnopravnim i aktivnim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa koji poštuje njihove potrebe, mogućnosti i sposobnosti.

Čestitke učenicama i njihovim mentorima!

 [više]

USPJEH VANESE KLAJIĆ

Autor: Tijana Pavliček, 9. 6. 2021. 14:16

Učenica 3.1 razreda Vanesa Klajić, uz mentorstvo prof. Damire Nujić, napisala je pjesmu koja je pohvaljena na ovogodišnjem natječaju Po(e)zitive te je odabrana, uz 5 pobjedničkih pjesama, za zbornik radova koji će biti objavljen do kraja 2021. godine. Natječaj za najbolji pjesnički rad učenika srednjih škola objavila je Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.  Cilj je natječaja bio izoštravanje osjetila, prepoznavanje užitka u bojama, zvukovima, okusima, mirisima i dodiru te posezanje u „skladište slika i znakova“ kako bi u poeziji nastao novi svijet.

Popis pobjedničkih pjesama i onih koje će biti objavljene u zborniku možete pročitati na poveznici:https://skola-gdmp.hr/2021/05/31/rezultati-poezitive-2021/?fbclid=IwAR0SoI8CbhGWu4arbL3IJZWV1K5OHU_d4Sx_-ap8NbpZKOXcqJkGI-H7r3g

 

 [više]

POSAO ČUPANJA METLICA NA KUKURUZU Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 9. 6. 2021. 13:56

 [više]

NAŠA PROFESORICA ODRŽALA JE ŠKOLU FIZIKE NA OTVORENOM

Autor: Tijana Pavliček, 7. 6. 2021. 10:32

Na vukovarskom Vučedolu, nedaleko od Muzeja vučedolske kulture, održana je 11. po redu škola fizike na otvorenome koja je i ove godine okupila osnovce i srednjoškolce iz Vukovara i Vinkovaca. Prema riječima profesorice fizike iz Gimnazije Vukovar Karoline Dvojković zamišljeno je da u sklopu predavanja učenici poslušaju predavanja eminentnih znanstvenika, ne nužno fizičara, koji na taj način učenicima populariziraju Fiziku. Ovo je i način da se i učenici i profesori barem na kratko maknu iz učionica, a predavanje na Vučedolu bilo je prvo ovakvo okupljanje u ovoj školskoj godini.  

(preuzeto s: press032)

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR SUDJELOVALA JE U PROJEKTU "RUKSAK PUN KULTURE"

Autor: Tijana Pavliček, 7. 6. 2021. 10:11

U sklopu programa Ministarstva kulture „Ruksak (pun) kulture“ 31.5.2021. održana je radionica „Kako nastaje umjetničko djelo?“ za 1. razred Gimnazije Vukovar pod vodstvom vizualne umjetnice Tanje Dabo te u organizaciji prof. Tijane Pavliček, knjižničarke i prof. likovne umjetnosti Mirele Blažević.

Učenici su na radionici upoznali različita suvremena vizualna umjetnička djela koja su nastala u suradnji sa širom zajednicom, ali ona koja traže i potiču neposredni osobni angažman svakog gledatelja ili gledateljice. U prvom dijelu radionice razmatrala su se i analizirala djela društveno angažiranih umjetnika, njihov moguć utjecaj na naš svakodnevni život i potencijal umjetnosti kao alata za društvene promjene, dok je u drugom dijelu radionice razred nakratko pretvoren u galerijski prostor u kojem su se učenici neposredno susreli s umjetničkim djelima autorice Tanje Dabo, a koja proizlaze iz osobnog rakursa. Umjetnica je prikazala svoj video-rad „Ti si prekrasna osoba“, a potom i participativni rad „Oprost“, u kojem su učenici mogli i neposredno sudjelovati nakon čitanja dijelova tog rada i autorskog teksta, koncepta djela „Oprost“.

Program „Ruksak (pun) kulture“ omogućuje dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihovog kreativnog obrazovanja te senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 2. 6. 2021. 15:35

U četvrtak 3. lipnja 2021. obilježava se blagdan Tijelova te je neradni dan. Prema Godišnjem planu i programu petak 4. lipnja 2021. godine nenastavni je dan.

Vidimo se ponovno u ponedjeljak 7. lipnja 2021. u poslijepodnevnoj smjeni, a od utorka 8.6.2021. vraćamo se u redovne smjene.

Želimo vam ugodan produženi vikend!

 [više]

MATURANTICA OSVOJILA PRVU NAGRADU NA DRŽAVNOM NATJEČAJU ZA KRATKU PRIČU

Autor: Tijana Pavliček, 24. 5. 2021. 09:26

Maturantica Gimnazije Vukovar Stella Ristović iz 4.c razreda osvojila je PRVU nagradu na državnome natječaju za najbolju kratku priču o Domovinskome ratu, a mentorica joj je bila profesorica Damira Nujić. Natječaj je raspisalo Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, a Povjerenstvo za vrednovanje biralo je najbolju kratku priču o Domovinskom ratu u nikad jačoj konkurenciji, od čak 208 poslanih priča. Pobjednička kratka priča nosi naziv „Dio mene“, a Stella je, uz prvo mjesto, osvojila i novčanu nagradu od 3000 kuna. Oduvijek je rat bio tema književnih djela, ali svaka priča o ratu zapravo je antiratna priča. Zato i naši učenici, pišući o ratu, uče kako je mir nenadoknadiv. Iskrene čestitke Stelli i mentorici, a pohvala svim učenicima koji su sudjelovali na natječaju!

Popis nagrađenih učenika, kao i pobjedničku priču, možete pročitati na poveznici:

https://branitelji.gov.hr/vijesti/kratka-prica-o-domovinskom-ratu-najbolje-price-2021/3886?fbclid=IwAR3shqa7Rv28WclnuYX9AqdLwIhlzWU08Q6LmmcVA9-Ziqe_GTF8wJfglhw

 [više]

“OSOBNA PRIČA O ASISTIVNOJ TEHNOLOGIJI” U ČETVRTAK 20. SVIBNJA 2021. U 19 SATI

Autor: Tijana Pavliček, 18. 5. 2021. 14:48

U sklopu eTwinninga „Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama“, pokrenutog kako bi omogućio povezivanje vukovarskih gimnazijalaca s učenicima Tehničke škole Karlovac, a s ciljem upoznavanja specifičnosti života osoba s posebnim potrebama, Miroslav Vrankić, doktor znanosti i redoviti profesor na Tehničkom fakultetu sveučilišta u Rijeci, u četvrtak 20. svibnja 2021. u 19 sati održat će predavanje “Osobna priča o asistivnoj tehnologiji”.  

Pridružite nam se putem poveznice:        

https://us02web.zoom.us/j/84979574846?pwd=NEUxRmJQTDRnTXBxb040QjNSZFdPZz09

(Meeting ID: 849 7957 4846 Passcode: tBj2dY)

 [više]

NASTAVA - MODEL A

Autor: Tijana Pavliček, 6. 5. 2021. 16:50

Prema Odluci o izmjeni Odluke o načinu održavanja nastave nakon proljetnog odmora školske godine 2020./2021., za školske ustanove kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač, svi učenici srednjih škola od 10. svibnja 2021. nastavu će pohađati prema modelu A. 

U ponedjeljak 10. svibnja 2021. godine, 1. i 3. razredi su poslijepodnevna smjena, dok su 2. i 4. razredi jutarnja.

 [više]

DAN GRADA

Autor: Tijana Pavliček, 3. 5. 2021. 10:47

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 30. 4. 2021. 20:06

Prema Godišnjem planu i programu ponedjeljak 3. svibnja 2021. godine nenastavni je dan.

Uz najljepše želje u daljnjem razvoju, našem gradu Vukovaru čestitamo rođendan!

Želimo sretan i blagoslovljen Uskrs svim vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru!

 [više]

NIGHT SKY 2021. ŠKOLA ASTRONOMIJE I ASTROFOTOGRAFIJE

Autor: Tijana Pavliček, 26. 4. 2021. 09:25

Gimnazija Vukovar jedan je od partnera manifestacije Night Sky Škola Astronomije i astrofotografije 2021. koja za cilj ima promicanje astronomije i prirodoslovlja među učenicima osnovnih škola, a od jeseni i među učenicima srednjih škola.

Dani astronomije u Vukovaru započeli su 19. travnja 2021. i trajati će sljedeća dva tjedna.

 

„Krenuli smo na naše kozmičko putovanje s pitanjem prvi put postavljenim  u dječjim danima naše vrste i u svakom pokoljenju postavili smo ga iznova s nesmanjenim čuđenjem:

Što su zvijezde?

Mi smo po prirodi istraživači. Počeli smo kao lutalice i još uvijek lutamo. Dovoljno dugo smo se zadržali na žalima kozmičkog oceana. Konačno smo spremni da podignemo jedra za plovidbu prema zvijezdama.“ 

Carl Sagan

 

 [više]

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U ZNAKU POMOĆNIH TEHNOLOGIJA I PRILAGOĐENIH DIGITALNIH SADRŽAJA NA ŽIVOT DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Autor: Tijana Pavliček, 26. 4. 2021. 08:28

Razvojem tehnologije stvaraju se nove mogućnosti za olakšavanje i pospješivanje procesa odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju a njihovo uključivanje kao punopravnih dionika u nastavni proces dio je opće prihvaćene paradigme suvremenog odgojno-obrazovnog sustava.

Prema široko korištenoj procjeni danas u svijetu živi više od 93 milijuna djece s teškoćama u razvoju ili jedno od 20-ero djece u dobi od 14 godina ili mlađe živi s nekim oblikom umjerene ili teže teškoće u razvoju. (UNICEF Hrvatska)

Inkluzivne obrazovne usluge igraju važnu ulogu u izgradnji dobrih temelja na kojima djeca s teškoćama u razvoju mogu izgraditi kvalitetne živote pri čemu nastavnici u odgoju i poučavanju ne polaze od djetetovih teškoća, već od očuvanih sposobnosti, mogućnosti i interesa djeteta.

 [više]

VOLONTERI BOJALI KLUPE

Autor: Tijana Pavliček, 26. 4. 2021. 08:18

U subotu 17.travnja, nakon odrađene nastave, četvero volontera Gimnazije Vukovar udružilo je snage i osvježilo boju na dvjema klupama iza škole te im time produžili vijek i učinili oku ugodnijima.

 [više]

UČENICI OBILJEŽILI 12. TRAVNJA

Autor: Tijana Pavliček, 26. 4. 2021. 08:10

Učenici Gimnazije Vukovar koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sudjelovali su i obilježavanju 12. travnja - dana kada je 1945. počeo konačni proboj Srijemskog fronta, a ovaj kraj oslobođen je nakon četverogodišnje nacističke okupacije. Događaj je organiran od strane Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Zajednice antifašističkih udruženja Vukovarsko-srijemske županije
Centralna svečanost održana je u centru Vukovara gdje se okupilo više delegacija kod spomen-kosturnice kod bolnice u koju su sahranjene žrtve s Dudika i borci Pete vojvođanske udarne brigade i Crvene armije. Nakon polaganja vijenaca, naši učenici Uroš Antić (4.3) i Milica Arbutina (3.2), pod mentorstvom profesorice Ljiljane Bajac Nikolić, izveli su kratak kulturno-umjetnički program.

 [više]

OBAVIJEST - NASTAVA

Autor: Tijana Pavliček, 8. 4. 2021. 12:22

Prema Odluci Vukovarsko-srijemske županije, a u skladu s preporukama MZO-a o načinu održavanja nastave nakon proljetnog odmora školske godine 2020./2021., za školske ustanove kojima je Vukovarsko- srijemska županija osnivač, učenici od 1. do 3. razreda nastavu pohađaju na daljinu, a učenici završnih razreda u školi te će se nastava za iste održavati u njihovim matičnim učionicama.

Nastava će se provoditi prema važećem rasporedu u realnomu vremenu. U ponedjeljak 12. travnja 2021. godine, 1. i 3. razredi kreću u poslijepodnevnu smjenu, a 2. i 4. razredi, jutarnju.

 [više]

REZULTATI ŽUPANIJSKIH NATJECANJA

Autor: Tijana Pavliček, 2. 4. 2021. 16:43

Naši učenici i ove su se godine iskazali na natjecanjima čemu svjedoče sjajni rezultati ostvareni na županijskoj razini. Čestitamo svima na osvojenim mjestima! Ponosni smo što ste naši učenici, a pozvanima na državno natjecanje želimo puno sreće!

 [više]

ČESTITKA

Autor: Tijana Pavliček, 1. 4. 2021. 12:35

 [više]

130 GODINA VUKOVARSKE GIMNAZIJE

Autor: Tijana Pavliček, 1. 4. 2021. 11:50

Vukovarska gimnazija simbol je odrastanja i obrazovanja mnogih generacija koji su u njoj stjecali znanje i bili lučonoše novoga doba. Gimnazija Vukovar i danas, 130 godina nakon osnutka, ponosno stoji uzdignuta nad gradom i bdije nad njegovim stanovnicima dijeleći sudbinu svih onih koji su najljepše dane svojega školovanja provodili u toj žutoj zgradi pripremajući se za izazove u budućnosti i ostvarenje svojih mladenačkih želja. Ona je ishodište kulturnoga i nacionalnog identiteta i sjecište različitih svjetonazora i ideja, čijim se ostvarenjem ispunjava san mnogih generacija: svojim znanjem doprinijeti razvoju grada Vukovara. Koliko je obrazovanje značajno za razvoj društva, pokazali su Vukovarci koji su davne 1871. godine pokrenuli inicijativu za osnivanjem gimnazije.

Čestitam 130. obljetnicu Gimnazije Vukovar i podarimo joj ono što zaslužuje. Nastavimo biti riznica znanja i ostvarimo svoju zamišljenu viziju, na korist i zadovoljstvo učenika, nastavnika i roditelja. Neka bogata tradicija i prošlost škole vječno ostanu temelji za izgradnju bolje budućnosti u koju će naši učenici hrliti znanjem, humanošću i vještinama, a mi ćemo im i dalje pružati uvjete za kvalitetno obrazovanje kakvo ima suvremena škola.

Povodom 130. obljetnice Gimnazije Vukovar izradili smo fotomonografiju, a u predvorju i hodnicima škole postavili izložbu koja je rezultirala snimanjem videa te smo tako, skromno ali dostojanstveno, od srca ostavili trag.

 

Giana Marović Zeko, 

ravnateljica

 [više]

PREDSTAVLJANJE FAKULTETA UČENICIMA GIMNAZIJE VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 31. 3. 2021. 14:34

Ove je godine od 29. ožujka do 31. ožujka naša škola organizirala nešto drugačije predstavljanje fakulteta. Maturantima su fakultete predstavljali bivši učenici Gimnazije Vukovar putem platforme Zoom. Ovaj je događaj upotpunilo jedanaest izlagača s različitih fakulteta koji su našim maturantima pružili bolji uvid u željene studijske programe i posebnosti studentskog života.

Ovim se putem zahvaljujemo našim bivšim učenicima, trenutnim studentima i stručnjacima, koji su svojim izlaganjima pripremili naše maturante za njihove buduće studije.

 [više]

Projekt “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama”

Autor: Tijana Pavliček, 31. 3. 2021. 14:26

eTwinning projekt pod nazivom “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama” pokrenut je da bi omogućio povezivanje vukovarskih gimnazijalaca s učenicima Tehničke škole Karlovac, a s ciljem upoznavanja specifičnosti života osoba s posebnim potrebama.

Projekt je pokrenula nastavnica Sanda Šutalo iz Tehničke škole Karlovac u suradnji s nastavnicom Sanjom Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar, a provodit će se od ponedjeljka, 1. veljače pa do nedjelje, 20. lipnja. 2021. godine. U vođenju i realizaciji projekta pomoći će Maja Sokač, profesorica hrvatskoga jezika u Gimnaziji Karlovac i Sandra Tomac Lovasić, profesorica engleskog jezika u Tehničkoj školi Karlovac. Izvodeći predviđenih 12 aktivnosti, učenici će kroz 16 tjedana analizirati utjecaj pomoćnih tehnologija i prilagođenih digitalnih sadržaja na život osoba s posebnim potrebama.

Termin posebne odgojno-obrazovne potrebe je krovni termin za dvije podskupine učenika: za učenike s teškoćama u razvoju, ali i darovite učenike koji zbog svojih iznadprosječnih sposobnosti također zahtijevaju poseban odgojno-obrazovni pristup. Ovim projektom, fokus je postavljen na sadržaje za osobe s teškoćama u razvoju. Zajedničkom suradnjom učenika dviju škola, pripremit će se prilagođeni digitalni sadržaji za učenje, za osobe s teškoćama u razvoju. Ti će sadržaji, zajedno s iskustvom ovakvog načina rada, biti objediniti u e-knjizi. Učenici će ovim projektom razvijati komunikacijske, društvene i IKT vještine. Razmjenjivat će gledišta i iskustava uz toleranciju i uvažavanje tuđih stavova, stvarat će i objavljivati digitalne sadržaje, upoznati specifičnosti života osoba s posebnim potrebama, analizirati utjecaj pomoćnih tehnologija i prilagođenih digitalnih sadržaja na njihov život te razvijati toleranciju i empatiju.

Inkluzivna i digitalna (asistivna) tehnologija predstavit će se kao mogućnost poboljšanja kvalitete edukacijskog procesa u stjecanju znanja i vještina u području primjene dobrih praksi budući se danas kontinuirano promiču vrijednosti i načela inkluzivnosti. Vrijednosti i načela inkluzivnosti podrazumijevaju uvažavanje različitosti i stav da sva djeca mogu učiti i imaju iste potrebe, ali je način njihova zadovoljavanja tih potreba različit.

Događanja u projektu detaljno su popraćena izvještajima koji se bilježe na blogu pokrenutom za ovu potrebu. http://projektasistivnetehnologije.weebly.com Trenutne informacije o aktivnostima projekta dostupne su korisnicima eTwinninga na platformi TwinSpace.

 [više]

SURADNJA GIMNAZIJA KROZ WEB – KOLABORACIJSKI SAT NA TEMU FOTOSINTEZE

Autor: Tijana Pavliček, 30. 3. 2021. 13:40

Jeste li znali da sva slobodna energija koja se troši u biološkim sustavima potječe od solarne energije zarobljene u procesu fotosinteze?

Upravo je to bila tema web – kolaboracijskog sata održanog u našoj školi u kojem su se udružile snage nastavnika i učenika dviju gimnazija, naše Gimnazije Vukovar i III. gimnazije Osijek, s ciljem da se povežu znanja iz Fizike, Kemije i Biologije kako bi detaljnije upoznali proces fotosinteze.

Kolaboracijski nastavni sat održan je putem Zoom platforme na relaciji Osijek – Vukovar, a na satu su sudjelovali učenici 4. c razreda Gimnazije Vukovar s nastavnicom fizike Karolinom Dvojković i učenici 4. e razreda III. gimnazije Osijek s nastavnicom kemije Kristinom Kristek.

 [više]

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG METEOROLOŠKOG DANA 2021

Autor: Tijana Pavliček, 30. 3. 2021. 13:29

Klima i klimatske promjene tema je kojom su učenici Gimnazije Vukovar obilježili Svjetski meteorološki dan. Videokonferencijsko predavanje pod naslovom „Klimatske promjene: uzroci, posljedice, moguća rješenja“, za učenike Gimnazije Vukovar održao je dr. sc. Ivan Güttler s Državnog hidrometeorološkog zavoda. Osim održanog predavanja, učenici su imali priliku postavljati pitanja te sudjelovati u kvizu na temu klimatskih promjena. Podizanje svijesti o odgovornom gospodarenju energijom te promicanje iste, jedan je od preduvjeta koji nužno moramo ostvariti ne bi li doprinijeli smanjenju emisije stakleničkih plinova. Svakako je tema klimatskih promjena jedna od onih koja će još dugo biti preokupacija znanstvenika, ali će izazivati interes i u školskim prostorima.

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI SUDJELOVALI U EMISIJI „60 OTKUCAJA – ŽIVOT MLADIH U HRVATSKOJ I EU“

Autor: Tijana Pavliček, 26. 2. 2021. 09:47

Aktivnosti u području medijske pismenosti odgovor su na potrebe djece i mladih u vidu podrške u razumijevanju sigurnih i konstruktivnih načina korištenja medija. Stoga su se i vukovarski gimnazijalci uključili u radijsku emisiju Borisa Jokića „60 otkucaja – život mladih u Hrvatskoj i Europskoj uniji“ na radiopostaji Yammat FM-u u sklopu 'Glazbenog kurikuluma'. Ideja je pojačati glas mladih iz svih dijelova Hrvatske kroz dijalog o temama koje su djeci i mladima osobno i društveno važne. Tako su učenici Josip Žulj, Petra Vrabec i Dunja Mikolčević, uz svoje mentorice Natašu Vinković i Sanju Pavlović Šijanović, iznijeli svoja viđenja o životu mladih u Vukovaru, osobnim obrazovnim i karijernim planovima, aspiracijama i perspektivama. Progovorili su o pitanju identiteta, počevši od kvartovskog, gradskog, regionalnog, nacionalnog i europskog. Uz ove teme, učenici su izrazili svoj stav prema politici, izborima, demokraciji i njezinim izazovima. Emisija je trajala 60 minuta i sastojala se od 6 dijelova razgovora od 6 minuta između kojih su emitirane pjesme po izboru učenika. Uz vlastite glazbene stilove, učenici su progovorili i o svojim preferencijama, sportu i aktivnom životu te što je to što u njima izaziva nemir i strast.

Što vukovarski gimnazijalci misle o životu u Vukovaru i Hrvatskoj, kakvi su im planovi, o čemu čeznu, što ih smeta, kakvu glazbu slušaju i još puno toga, poslušajte u subotu 27. veljače 2021. u 19.00 sati!

 [više]

IZVRSNA SURADNJA GIMNAZIJE VUKOVAR, FAKULTETA AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK I III. GIMNAZIJE OSIJEK

Autor: Tijana Pavliček, 23. 2. 2021. 13:25

Već treću godinu za redom traje plodonosna suradnja Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, Gimnazije Vukovar i, po prvi puta, III. Gimnazije Osijek. Ideja vodilja projektne aktivnosti  „Boje koje život znače“ je omogućiti učenicima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika. Dan boravka u visokoškolskoj ustanovi omogućuje srednjoškolcima/maturantima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Učenici taj dan rade rame uz rame sa znanstvenicima i mogu osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u znanosti. U autentičnoj atmosferi, učenici stječu uvid u metodologiju i postupke u modernim istraživanjima. Poticajna atmosfera, izvrsna predavanja, rad u laboratoriju, samo su neke od mogućnosti koje su učenici mogli  baštiniti u  izravnoj komunikacijom s mentorima, izv. prof. dr. sc. Miroslavom Lisjakom i dr. sc. Marijom Šopljarević te srednjoškolskim nastavnicama Kristinom Kristek i Karolinom Dvojković. Nesvakidašnja mogućnost, koja se ovom prilikom pružila skupini maturanata osječke i vukovarske gimnazije, izlazi iz okvira klasičnog nastavnog procesa kojemu učenici svjedoče svakodnevno. Znatiželjna lica i otvaranje „novih“ dimenzija mogućnosti za buduće  mlade nade  znanosti na ponos su mentorima i organizatorima. Prava je šteta što je vrijeme ograničavajući faktor koji je samo privremeno limitirao ovo događanje. Učenici s nestrpljenjem i „gladni“ znanja zakazuju i iščekuju sljedeći susret.

 [više]

OBAVIJEST - NASTAVA PO MODELU A

Autor: Tijana Pavliček, 18. 2. 2021. 17:18

Nastavno na trenutnu epidemiološku situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a povezanu s epidemijom koronavirusa COVID-19, u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o načinu održavanje nastave u drugom obrazovnom razdoblju školske godine 2020./2021., za školske ustanove kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač - svi učenici osnovnih i srednjih škola od ponedjeljka 22. veljače 2021. nastavu će pohađati u školi po modelu A.

U ponedjeljak 22. veljače  2021. godine, 1. i 3. razredi jutarnja su smjena,  a 2. i 4.  razredi poslijepodnevna.

 [više]

NAŠA UČENICA PRVONAGRAĐENA

Autor: Tijana Pavliček, 17. 2. 2021. 12:58

Na nagradnom natječaju "Ljubav u doba korone", u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar, naša učenica Mia Šlafhauzer osvojila je prvo mjesto s pričom "Petak trinaesti - s razlogom"!

Kako se navodi na web stranici HD, na natječaj je do 5. veljače stiglo dvadesetak prijava, većinom kratkih priča, ali i nekoliko fotografija i kratkih videoradova. Predviđene su tri novčane nagrade, svaka po 300 kuna. Povjerenstvo (u sastavu: Ivanka Miličić, Ana Kustura i Dalibor Jurišić, predsj.) je prvo izdvojilo radove koji ulaze u konkurenciju, a zatim se odlučivalo tako što je svaki član predložio tri rada koja bi trebala biti nagrađena. Odmah u prvom krugu tri su se rada izdvojila po najvećem broju dobivenih glasova i povjerenstvo je odlučilo da ti radovi budu nagrađeni.

Čestitamo našoj učenici!

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA - KORISNICIMA GRADSKOG PRIJEVOZA

Autor: Tijana Pavliček, 17. 2. 2021. 09:40

Temeljem Odluke KLASA:402-08/20-01/47, URBROJ:2196/01-02-21-36 od 30. siječnja 2021. godine i Ugovora o financiranju cijene mjesečne karte za gradski prijevoz srednjoškolaca KLASA:402-08/20-01/47, URBROJ:2196/01-02-21-37 od 30. siječnja 2021. godine, učenici srednjih škola/korisnici gradskog autobusnog prijevoza dužni su:

- od 19. veljače do 05. ožujka 2021. godine (radnim danom od 7.00 – 15.00 h), izvaditi novu putnu iskaznicu kod prijevoznika SLAVONIJA BUS d.o.o. na adresi Olajnica 20 u Vukovaru – Gradska tržnica Vukovar za mjesec OŽUJAK 2021. godine.

Za svaki naredni mjesec, pružatelj usluge na vratima poslovnog prostora, istaknut će Obavijest o ovjeri putnih iskaznica na kojoj će biti navedeno razdoblje za ovjeru.

Za sve nejasnoće možete nazvati na broj: 456-545.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 12. 2. 2021. 11:13

U skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije i Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije, na snazi ostaje Odluka o izmjeni Odluke o načinu održavanja nastave u drugom obrazovnom razdoblju školske godine 2020./2021., za školske ustanove kojima je Vukovarsko – srijemska županija osnivač, što znači da se nastava i dalje izvodi prema trenutnom modelu.

 [više]

ZAJEDNO ZA BOLJI INTERNET - NAJAVA WEBINARA

Autor: Tijana Pavliček, 8. 2. 2021. 10:11

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta, Industrijska strojarska škola iz Zagreba i Gimnazija Vukovar, organiziraju webinar „Zajedno za bolji Internet“.

U ovom dobu obilježenom pandemijom,  fizičkim distanciranjem i izolacijom, komuniciranje i suradnja putem elektroničkih uređaja pokazala se od velike pomoći u održavanju socijalnih odnosa svih generacija. Jednako tako, internet se u doba koronavirusa pokazao kao neizbježan alat.

No, uz brojne dobre i korisne strane, internet nosi i moguće opasnosti. Stoga je upravo sada, važnije no ikada, educirati djecu i mlade kako sigurno ploviti internetskim prostranstvima.

Pozivamo sve učenike da aktivnim sudjelovanjem u webinaru, kroz brojne interaktivne zadatke i sadržaje saznaju kako prepoznati rizike i potencijalne opasnosti, kako preventivno djelovati i kako se odgovorno ponašati u virtualnom svijetu Interneta.

Webinar će se održati 9. veljače 2021. godine s početkom u 11.55 a uključiti se možete putem poveznice: https://connect.carnet.hr/dsi2021/

Nastavnici se na isti webinar mogu prijaviti putem https://ema.e-skole.hr/edukacija/11692

Ne zaboravimo, svi zajedno imamo veliku ulogu u stvaranju boljeg interneta i samo o nama ovisi hoćemo li doista biti umreženi u boljem i sigurnijem internetu!

 [više]

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Autor: Tijana Pavliček, 29. 1. 2021. 13:41

27. siječnja Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. To je dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, isti proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta u spomen na ukupno šest milijuna ubijenih pripadnika židovskog naroda, ali i svih ostalih žrtava nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata.
Učenici Gimnazije Vukovar današnji dan obilježili su predavanjem i radionicom. Predavanje je o navedenoj temi organizirala Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir te se i ovim putem zahvaljujemo profesorici povijesti, Gordiji Marijan, što nas je pozvala i upriličila da budemo posebni gosti u navedenoj aktivnosti.
Nakon predavanja učenici naše škole, pod mentorstvom profesorice Nataše Vinković, imali su radionicu na kojoj su se kroz izradu digitalnih sadržaja pobliže upoznali s navedenom tematikom s ciljem podizanja svijesti o holokaustu kao mračnom razdoblju ljudske povijesti.
Suradnja se provodi u sklopu aktivnosti Škole ambasador Europskog parlamenta.
 [više]

PAŽLJIVO S PODATCIMA – EUROPSKI DAN ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA

Autor: Tijana Pavliček, 29. 1. 2021. 08:34

Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka prisjetimo se kako postupati s osobnim podacima i na koji način zaštiti svoje osobne podatke na društvenim mrežama i općenito na internetu.

Pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka. Svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.

Učenik 1.A razreda Marko Šeper pripremio je za nas video u kojem prikazuje što se dogodi s podatcima kada se naše računalo zarazi Wannacry  računalnim virusom:

 

Stoga pažljivo s podatcima i obilježimo Europski dan zaštite osobnih podataka u svrhu podizanja svijesti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti!

 [više]

VAŽNA OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 14. 1. 2021. 14:21

Zbog nemogućnosti organizacije prijevoza učenika završnih razreda za poslijepodnevnu smjenu, od 18. do 29. siječnja 2021. godine, učenici 2. i 4. razreda pohađat će nastavu u prijepodnevnoj smjeni, a 1. i 3. razredi u poslijepodnevnoj smjeni po rasporedu predviđenom za tu smjenu.

Podsjećamo, učenici završnih razreda pohađaju nastavu u školi, dok ostali razredi imaju nastavu na daljinu.

 [više]

NASTAVA U DRUGOM OBRAZOVNOM RAZDOBLJU ŠK.GOD. 2020./2021.

Autor: Tijana Pavliček, 13. 1. 2021. 14:35

Prema Odluci o načinu održavanja nastave u drugom obrazovnom razdoblju školske godine 2020./2021., za školske ustanove kojima je Vukovarsko - srijemska županija osnivač, učenici završnih razreda srednjih škola nastavu od 18. siječnja 2021. pohađaju u školi, dok učenici od 1. do 3. razreda srednjih škola nastavu pohađaju on-line, prema važećem rasporedu.

Podsjećamo da su 1. i 3. razredi poslijepodnevna smjena, a 2. i 4. prijepodnevna.

 [više]

BOŽIĆNA ČESTITKA

Autor: Tijana Pavliček, 23. 12. 2020. 10:17

 [više]

BOŽIĆ UZ PJESMU

Autor: Tijana Pavliček, 18. 12. 2020. 11:00

Blagdani su razdoblje veselja, a božićne nam pjesme upotpunju ugođaj i uvesaljavaju blagdansko razdoblje. Stoga su za naše učenike, nastavnike, roditelje, bake, djedove, prijatelje, poznanike i sve ljude dobre volje, učenice 1C razreda Kiara Lemac i Erika Mićić, pripremile jednu od najpoznatijih i najljepših božićnih pjesama - All I want for Christmas is You. Uživajte u njihovoj izvedbi, jer uz božićnu pjesmu, kolači ispadnu ljepše, lampice jače zasvijetle i svijet se učini ljepšim mjestom!

 

 

 

 

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI IZLAGAČI NA MAKER FAIRE ROME

Autor: Tijana Pavliček, 14. 12. 2020. 10:45

Drugu godinu za redom, vukovarska je gimnazija predstavila svoje projekte na najvećem europskom izdanju sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti -  Maker Faire Rome. Europski sajam posvećen inovatorima ove je godine migrirao sve prijavljene projekte na internetsku platformu kako bi svi izlagači mogli svoje radove učiniti univerzalno dostupnima.

 [više]

NASTAVAK RADA PO MODELU C ORGANIZACIJE NASTAVE

Autor: Tijana Pavliček, 11. 12. 2020. 14:45

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, donesena je Odluka o nastavku rada srednjoškolskih ustanova na području Vukovarsko- srijemske županije po C modelu.

Odluka će se primjenjivat od ponedjeljka 14. prosinca 2020. do najmanje 15. siječnja 2021.

Za sve novosti, pratite službenu web stranicu škole.

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI SUDJELOVALI NA IN-EDU HACKATHONU MEDIJSKE I INFORMACIJSKE PISMENOSTI

Autor: Tijana Pavliček, 2. 12. 2020. 10:00

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u subotu 28. studenog 2020. godine organizirao je IN-EDU hackathon medijske i informacijske pismenosti za učenike srednjih škola. Hackathon se proveo u okviru IN EDU projekta: Inclusive communities through media literacy and critical thinking education koji se financira sredstvima Erasmus+ programa Europske Unije.

Tema hackathona bile su lažne vijesti pri čemu su učenici, surađujući u timovima, trebali osmisliti medijsku kampanju s ciljem podizanja svijesti o medijskoj i informacijskoj pismenosti te ju prezentirati pred žirijem. Sudjelovalo je 10 srednjih škola, a Gimnaziju Vukovar predstavili su učenici Anja Vinković, Ema Stankoski Hrgović, Srđan Padežanin i Lara Šijanović. Ekipa vukovarske gimnazije pod nazivom 404! Naziv tima ne postoji, na društvenoj mreži Instagram, kreirala je kampanju @imposter_warning  za podizanje svijesti i prepoznavanje lažnih vijesti s naglaskom na uključivanje zajednice u zajedničku borbu protiv lažnih vijesti, pri čemu se odlučila za osnovnoškolce kao ciljanu publiku te osmislila strategiju uporabom raznih digitalnih alata i resursa. Kampanja je osmišljena na način da je provediva u razdoblju nakon natjecanja, a prilagođena je realizaciji u online okruženju.

 [više]

PRELAZAK NA C MODEL NASTAVE

Autor: Tijana Pavliček, 28. 11. 2020. 12:14

Dana 28.11.2020. donesena je Odluka o prelasku na C model nastave srednjoškolskih ustanova kojima je Vukovarsko - srijemska županija osnivač. S obzirom na trenutnu pogoršanu epidemiološku situaciju, Odluka o prelasku srednjoškolskih ustanova na C model, na području Vukovarsko- srijemske županije, primjenjivat će se najmanje 14 dana od dana stupanja na snagu, dakle od ponedjeljka, 30. studenoga 2020. godine.

Za sve novosti, pratite službenu web stranicu škole.

 

 

 [više]

INOVA-MLADI 2020 – ZLATO ZA VUKOVARSKE GIMNAZIJALCE

Autor: Tijana Pavliček, 28. 11. 2020. 12:04

Najmlađi su vukovarski gimnazijalci krenuli stopama prošlogodišnjih maturanata (Matko, Matija, Ivan, Marko, Sara, Lucija…) nastavljajući raditi na brojnim nedovršenim projektima i razvoju novih ideja pri čemu su osvojili i prvo priznanje i zlatnu medalju na INOVA-MLADI 2020.

Dana 7. studenog 2020. vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime,  INOVA-MLADI 20. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizatori ovog prestižnog događanja su Savez inovatora Zagreba i Savez hrvatskih inovatora. S obzirom na epidemiološku situaciju diljem svijeta i mjere ograničavanja društvenih okupljanja i održavanja raznovrsnih događanja ovogodišnja INOVA bila je u hibridnom izdanju, dijelom u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturnom centru i dijelom online.

 [više]

VIRTUALNA IZLOŽBA UČENIKA GIMNAZIJE VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 24. 11. 2020. 15:23

Tijekom nastave na daljinu, učenici Gimnazije Vukovar kreativno su se izražavali i stvarali inovativne i maštovite plakate. Time su pokazali da učenje nije samo tekst sastavljen od slova, nego je to svijet prepun slika, boja, vizualnog ritma i mašte. Virtualna izložba rezultat je aktivnosti i suradnje učenika na izbornoj nastavi Biologije, Informatike i Povijesti.
Što su učenici napravili pogledajte putem poveznice:
 [više]

IZNIMAN USPJEH GIMNAZIJALACA NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU IZ INFORMATIKE I RAČUNALNOG RAZMIŠLJANJA DABAR

Autor: Tijana Pavliček, 23. 11. 2020. 08:29

Učenici Gimnazije Vukovar, petu godinu zaredom, ostvaruju izvrsne rezultate na Međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar.  Zajedno s  preko 4000 učenika iz cijele Hrvatske, u kategoriji srednje škole GigaDabar, 123 učenika vukovarske gimnazije odmjerilo je snage, znanje i vještine u rješavanju 12 zadataka iz računalnog razmišljanja i informatike. Čak 27 učenika ostvarilo je hvale vrijedne rezultate koji su ih plasirali među 10% najuspješnijih u Republici Hrvatskoj u ovom natjecanju.

Čestitamo svima na sudjelovanju, a posebice onima koji su na listi 10% najuspješnijih!

 [više]

FESTIVAL PRAVA DJECE 2020.

Autor: Tijana Pavliček, 20. 11. 2020. 13:38

Učenici 3.1 razreda i ove godine sudjelovali su na 12. Festivalu prava djece. Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je Festival u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a s ciljem proslave dječjih prava, promocije dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva mladih. Tema ovogodišnjeg Festivala je mentalno zdravlje te su učenici, nakon što su pogledali filmove iz programa „Mislim, dakle snimam“ , razgovarali o ovoj uvijek važnoj temi i iznosili svoje stavove.
 
 [više]

PREDVEČERNJI SPOMEN 2020.

Autor: Tijana Pavliček, 18. 11. 2020. 21:28

Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i ove je godine u suradnji s Gimnazijom Vukovar pripremio program "Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991. godine pod nazivom Priče iz Vukovara : Vukovar u meni, ja u Vukovaru.
U programu su sudjelovale učenice Kiara Lemac, Lara Šijanović, Aurora Ristović, Lejla Pulić, Lucija Štrobilijus te učenici Marko Šeper i Teo Šarić. Učenike su pripremile profesorice Vesna Karaula i Tijana Pavliček.

 [više]

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.

Autor: Tijana Pavliček, 17. 11. 2020. 13:46

Mate Ganza

TRAŽENJE RIJEČI ZA VUKOVAR


Tražiš riječ za Vukovar

Ne riječ koju pamtiš

koja se sklanja i spreže

ili mijenja

s poslušnošću

nego onu riječ

koju su mrtvi ostavili u ruševini


koja ima svoju sjenu

u tebi

i ne možeš je sahraniti

jer kazuje

i ono što već je zaborav.


Tražiš riječ za Vukovar

koja te ne može prevariti.

 

 [više]

KROZ PROGRAM "SIGURNA VOZAČKA DOZVOLA" UČENICA GIMNAZIJE VUKOVAR OSVOJILA JE BESPLATNO POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

Autor: Tijana Pavliček, 16. 11. 2020. 11:29

Sigurna vozačka dozvola jedinstven je projekt prevencije i osvještavanja mladih o sigurnosti u prometu, a provodi se kroz zabavne sadržaje i tematski zanimljivu edukaciju koja je okrunjena glavnom nagradom – besplatnim vozačkim ispitom.

Ove godine u edukaciji su sudjelovali i učenici Gimnazije Vukovar, a prvu nagradu, besplatni vozački ispit, osvojila je Dragana Joka (4.1). Drugo mjesto odnio je učenik Luka Diberto (4.c), a treće Ivan Ruškan (4.a).

 [više]

VOLONTERI DONIRALI BRAŠNO SOCIJALNOJ SAMOPOSLUZI

Autor: Tijana Pavliček, 16. 11. 2020. 10:52

Tijekom mjeseca listopada volonteri Gimnazije Vukovar uspjeli su prikupiti financijska sredstva kojima je kupljeno 177 kg brašna, a  koje je zatim donirano socijalnoj samoposluzi Duga. Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj vrijednoj donaciji!

 [više]

GIMNAZIJALCI U JOŠ JEDNOJ HUMANITARNOJ AKCIJI

Autor: Tijana Pavliček, 9. 11. 2020. 12:33

U subotu 7. studenoga 2020. volonterska skupina Gimnazije Vukovar s mladim Ambasadorima Gimnazije Vukovar prikupljali su smeće u gradskoj četvrti Sajmište. U samo sat vremena prikupili su desetak vreća, a njihov trud i brigu za okoliš prepoznali su i pojedini građani koji su ih pohvalili. Zahvaljujemo svim učenicima na dobroj volji i odvojenom vremenu.

 [više]

GIMNAZIJALCI POSTALI UMJETNICI DUNAVA

Autor: Tijana Pavliček, 8. 11. 2020. 13:30

U zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central i Eastern Europe-a (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), djeca iz svih škola, nevladinih organizacija, vrtića ili udruga za djecu na području dunavskog sliva, u listopadu, pozvani su na stvaranje umjetničkog djela i sudjelovanje u natječaju Postani umjetnik Dunava, koji je od 2004. godine ujedinio tisuće djece iz područja dunavskog sliva. Natjecanje ne povezuje samo djecu Dunavske regije, već ih i uči o intrizičnoj vrijednosti rijeke i daje im mogućnost komentiranja budućnosti njihovog okoliša.

Ovogodišnji zadatak bio je da učenici odu na obalu rijeke, idealno Dunav ili podunavski pritok, i osmisle umjetničko djelo, video ili kartu. Učenici Gimnazije Vukovar natjecali su se u kategoriji video uradaka te su ostvarili zapažene rezultate na nacionalnoj razini: Katarina Bošnjak, Ana Čorak, Doroteja Jonov, Katarina Kojčinović, Isidora Lazić, Jovana Serdar, Danijela Subotić, Milan Subotić, Dimitrije Vladić iz 4.2 razreda, pod mentorstvom profesorice Ljiljane Ajduković, osvojili su prvo mjesto, a Klara Hardi iz 2.b razreda, pod mentorstvom profesorice Nine Salatović, drugo mjesto u kategoriji video uratka.

Posebno nam je drago što su učenici i profesori i ove godine sudjelovali, bez obzira na situaciju koja nas je zadesila sa svjetskom pandemijom virusa Covid-19, i postigli izvrsne rezultate.

 

https://www.facebook.com/a.very.neat.monsterr/videos/2801699886709190/  [više]

POČETAK NASTAVE NAKON JESENSKOG ODMORA

Autor: Tijana Pavliček, 2. 11. 2020. 09:48

Prema članku 4. Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. i Godišnjem planu i programu Škole nastava počinje 4.11.2020. (srijeda), prema važećem rasporedu.

 [više]

OBILJEŽENI DANI KRUHA

Autor: Tijana Pavliček, 22. 10. 2020. 08:38

Dana 19.10.2020. u Gimnaziji Vukovar tradicionalno su obilježeni Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Dani kruha proslavljeni su uz prigodne recitacije odabranih učenika pod mentorstvom prof. Damire Nujić te uz fina domaća peciva i kolače, na čemu zahvaljujemo učenicima 3.c razreda i njihovim roditeljima.

 

 [više]

VOLONTERI PONOVNO U AKCIJI - 72 SATA BEZ KOMPROMISA

Autor: Tijana Pavliček, 19. 10. 2020. 10:32

U subotu 17.listopada naši su volonteri po treći puta sudjelovali u akciji "72 sata bez kompromisa". Ove smo godine, kao jedna od najbrojnijih ekipa (nas više od 20), bojali  ogradu oko vrtića Latica u Osijeku te zajedničkim snagama uljepšali njegov izgled.

 

 [više]

EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA

Autor: Tijana Pavliček, 12. 10. 2020. 15:31

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Svrha inicijative je učiniti programiranje vidljivijim, nadahnuti ljude i pokazati mladima, odraslima i starijima kako oživjeti ideje pomoću programiranja. U 2019. godini u Europskom tjednu programiranja sudjelovalo je 4,2 milijuna ljudi u preko 80 zemalja svijeta. Europski tjedan programiranja ove godine održava se od 10. do 25. listopada. Gimnazija Vukovar kao ponosni nositelj certifikata za izvrsnost u programiranju i ove će se godine uključiti u obilježavanje #EUCodeWeek događanja (pod kodom: cw20-XnhnL) i to nizom zanimljivih predavanja i radionica. Pridružite nam se!

 

 

 [više]

ERATOSTENOV EKSPERIMENT

Autor: Tijana Pavliček, 16. 10. 2020. 10:24

Eratostenov eksperiment je eksperiment kojim se mjeri opseg Zemlje po meridijanu uz pomoć štapa, metra i Sunčevih zraka, a proveo se tradicionalno i u Gimnaziji Vukovar 22. rujna 2020., uz podršku Međunarodne astronomske unije (IAU) te europskog projekta spaceEU. Ove godine proveo se u nešto izmijenjenim uvjetima zbog epidemije COVID-19, no učenici Gimnazije Vukovar ponovno su se rado priključili globalnom mjerenju. Poštujući važeće epidemiološke mjere, prvi dan jeseni obilježili smo uz Eratostena. Dan je bio sunčan, pa su učenici mogli provesti mjerenje Sunčeve sjene u predviđenom vremenu od 11.40 do 12.05 sati.

 [više]

NAGRAĐENI PROFESORI GIMNAZIJE VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 8. 10. 2020. 13:55

Ministarstvo znanosti i obrazovanja drugu je godinu za redom nagradilo najbolje profesore iz cijele Hrvatske, a među 504 nagrađenih bila su i tri profesora Gimnazije Vukovar: Sanja Pavlović Šijanović, Davor Šijanović i Nataša Vinković.

Svi oni nagrađeni su za trud, zalaganje, brojne aktivnosti i projekte koje provode u školi te za rad s učenicima. Dodjela nagrada je, zbog aktualne epidemiološke situacije, održana u ponedjeljak, u virtualnom okruženju, prigodno na Dan učitelja.

Iskrene čestitke našim profesorima!

 [više]

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA - PREDAVANJE IVICE PULJKA

Autor: Tijana Pavliček, 7. 10. 2020. 14:42

I ove školske godine Gimnazija Vukovar aktivno se uključuje u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira 2020. Jedna od aktivnosti je i predavanje prof. dr. sc. Ivice Puljka koje će se održati putem videokonferencije (poveznica na Teams: 6I4426a) 8. listopada 2020. s početkom u 11.30 sati. Pridružite nam se!

 [više]

PREDSTAVLJENA DIGITALNA INAČICA DIDAKTIČKE IGRE – PUTOVIMA ZAVIČAJA

Autor: Tijana Pavliček, 7. 10. 2020. 14:29

Povodom obilježavanja kulturne manifestacije „Dani europske baštine“ Državni Arhiv u Vukovaru i Vukovarsko-srijemska županija, u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, predstavili su  javnosti digitalnu inačicu didaktičke igre Putovima zavičaja, a predstavljanju su nazočili i učenici Gimnazije Vukovar.

 [više]

TRI NAGRADE „RUŽICA RADIČEVIĆ“

Autor: Tijana Pavliček, 7. 10. 2020. 14:04

Učenici Gimnazije Vukovar, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, i ove su godine sudjelovali na četrnaestoj kulturno-duhovnoj manifestaciji „Brankovi dani u Vukovaru“.  S obzirom na situaciju s koronavirusom, ove godine manifestacija je održana samo 5. listopada.

 [više]

SVJETSKI DAN UČITELJA

Autor: Tijana Pavliček, 5. 10. 2020. 09:59

Danas je prigoda podsjetiti da je rad i trud učitelja i nastavnika iznimno važan za cjelokupan razvoj društva, stoga svim profesorima Gimnazije Vukovar, kao i kolegama na svim razinama obrazovanja, želimo sretan Svjetski dan učitelja!

 [više]

POD SLOGANOM „SVE ZA ZDRAVLJE – ZDRAVLJE DO SVIH“ GIMNAZIJA VUKOVAR OBILJEŽILA EUROPSKI TJEDAN SPORTA 2020.

Autor: Tijana Pavliček, 30. 9. 2020. 16:30

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije. Ove godine započeo je 23. rujna, šesti je po redu, te su kao i prethodnih godina organizirane brojne aktivnosti diljem Europe s posebnim naglaskom na održavanje aktivnog načina života u vrijeme pandemije koronavirusa. Fokus su obrazovanje, radno mjesto, otvoreni prostor, sportski klubovi , fitness centri i #BeActive Night.

Našu smo aktivnost nazvali „Sve za zdravlje – zdravlje do svih“. Učenici su cijeli tjedan dolazili biciklima i rolama u školu, a na nastavi TZK-a i satu razrednika posjećivali smo vježbališta na otvorenom kao što su Park šuma Adica te biciklirali sada već prepoznatljivom novom šetnicom uz rijeku Dunav.

 

 [više]

PROŠLOST U NAŠOJ SVAKODNEVICI – STAVOVI MLADIH

Autor: Tijana Pavliček, 29. 9. 2020. 14:00

Učenici Gimnazije Vukovar sudjelovali su na hibridnom seminaru naslovljenom ˝Prošlost u našoj svakodnevici - stavovi mladih˝ povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. rujna. Seminar su suorganizirali @Europski dom Vukovar u partnerstvu s @Friedrich-Ebert-Stiftung Zagreb uz aktivnu podršku @Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska. Naše maturantice i maturanti - Isidora Lazić, Katarina Lukić, Luka Ostojić i Milan Subotić - putem ZOOM konferencije aktivno su sudjelovali u raspravi o različitim problemima s kojima se kao suvremeno društvo susrećemo.

 [više]

GIMNAZIJALCI POMOGLI SOCIJALNO UGROŽENIM OBITELJIMA

Autor: Tijana Pavliček, 29. 9. 2020. 13:35

S početkom nastavne godine i naši su se volonteri aktivirali. U subotu su pomagali socijalnoj samoposluzi Duga u prikupljanju donacija za njihove korisnike. Prodajom zanimljivih jesenskih ukrasa tijekom dva sata uspjeli su skupiti više od 700,00kn! Duga se financira isključivo donacijama, a pomaže oko 600 obitelji u gradu.

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR OSTVARUJU IZVRSNE REZULTATE NA ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA

Autor: Tijana Pavliček, 28. 9. 2020. 09:50

Učenici Gimnazije Vukovar ostvarili su izvrsne rezultate na do sada održanim županijskim natjecanjima:
MATEMATIKA - Ana Vrabec (prošlogodišnji 4.a) - 1. mjesto u županiji;
POVIJEST - Lea Marija Mihajlović (prošlogodišnji 3.a) - 1. mjesto u županiji,
David Kovačić (prošlogodišnji 2.a) - 3. mjesto u županiji;
ENGLESKI JEZIK - učenica Mia Matić (3.c) pozvana je na državno natjecanje;
FILOZOFIJA - učenici Mia Topić (prošlogodišnji 4.b) i Matija Karaula (prošlogodišnji 4.a) pozvani su na državno natjecanje;
VJERONAUK - osvojeno 3. mjesto na Vjeronaučnom nadbiskupijskom natjecanju.
 
Čestitamo navedenim učenicima i njihovim mentorima, a svima ostalima želimo puno sreće u daljnjim natjecanjima!
 [više]

18. RUŽIČKINI DANI: DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA

Autor: Tijana Pavliček, 18. 9. 2020. 09:03

Tradicionalno u Vukovaru, održan je međunarodno znanstveni-stručni skup - 18. Ružičkini dani "Danas znanost – sutra industrija" u sjećanje na istaknutog hrvatskog znanstvenika i nobelovca Leopolda (Lavoslava) Ružičku.

U sklopu 18. Ružičkinih dana održan je i 7. Skup mladih kemičara na kojem je predstavljen istraživački rad učenika Gimnazije Vukovar pod nazivom „Boje života“. Autori ovog rada su učenici 3. razreda – Karmen Dvojković, Mia Matić i Toni Podrugović te učenici 4. razreda – Ivan Draganić i Lucija Tomić koji su ujedno i prezentirali rad na navedenom skupu s mentoricama profesoricama Karolinom Dvojković i Kristinom Kristek.

 [više]

NATPISI NA STUBAMA

Autor: Tijana Pavliček, 15. 9. 2020. 14:15

Naši kreativni i domišljati volonteri ukrasili su glavne i bočne stube pozitivnim porukama, riječima i latinskim izrekama koje će, osim uz estetsku vrijednost, zasigurno poticati na vedre misli, ohrabrivati i motivirati one koji se tim stubama penju.

 [više]

ZNANOST ZA MLADE U VUKOVARU

Autor: Tijana Pavliček, 14. 9. 2020. 11:28

U predivnom perivoju dvorca Eltz i Gradskog muzeja u Vukovaru pod epidemiološkim mjerama održana je četvrta po redu manifestaciji “Znanost za mlade u Vukovaru“.

Na održanoj javnoj tribini pod nazivom „Izazovi civilizacije i znanosti u vrijeme i poslije Covid -19, sudjelovao je gradonačelnik Ivan Penava, prof. Ivan Đikić, prof. Ivica Puljak, doktor medicine i izvanredni prof. Vukovarske bolnice Siniša Maslovara, izvrsni učenici Ivan Kolar, bivši učenik Gimnazije Vukovar, Vladimir Pezo i Dražen Bot, te njihovi mentori Karolina Dvojković, profesorica Gimnazije Vukovar, i Jasenka Celić.

 

 

 

 [više]

OSNOVNE ORGANIZACIJSKE I PROVEDBENE UPUTE ZA ŠK.GOD. 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 5. 9. 2020. 13:31

U privitku dostavljamo osnovne organizacijske i provedbene upute za školsku godinu 2020./2021.

Raspored ulaženja u školu vrijedi od utorka 8.rujna 2020.

 

 [više]

UPUTE ZA 1. DAN NASTAVE ZA UČENIKE U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 3. 9. 2020. 20:10

U privitku se nalaze upute za 1. dan nastave za učenike u školskoj godini 2020./2021.

 [više]

ZNANJE JE MOĆ

Autor: Tijana Pavliček, 1. 9. 2020. 08:35

Ljeto osim razbibrige donosi i pregršt aktivnosti usmjerenih na aktivno učenje, uvjeravaju nas, sada već bivši učenici Gimnazije Vukovar i njihova profesorica fizike. Ivan Kolar i Matija Hardi, budući studenti FER-a i FSB-a, zajedno s profesoricom Fizike Karolinom Dvojković, već treću godinu za redom provode jedan dio ljeta u pripremi i provedbi projekta/radionica za osnovnoškolce koji se tradicionalno održava u Višnjanu u organizaciji Znanstveno edukacijskog centra Višnjan.

 [više]

ORGANIZACIJA I IZVOĐENJE NASTAVE U ŠK.GOD. 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 26. 8. 2020. 13:33

Dragi učenici i roditelji,

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja objavio je vlastite Upute za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. tijekom epidemije COVID-19 koje se nalaze u privitku ove obavijesti.

Dodatne upute o organizaciji i izvođenju nastave u našoj školi, kao i raspored dolaska učenika na nastavu, bit će vam pravovremeno dostupni na našoj web stranici prije početka nastave 7.rujna 2020.

 [više]

MOGUĆNOSTI IZVOĐENJA IZVANUČIONIČKE NASTAVE VEZANO UZ PANDEMIJU COVID-19 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 22. 8. 2020. 12:34

Uz već objavljenu Odluku Gimnazije Vukovar o učeničkim ekskurzijama u šk.god. 2019./2020. koja je dostupna na ovoj web stranici, obavještavamo vas da je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio nove preporuke pod nazivom "Mogućnosti izvođenja izvanučioničke nastave vezano uz pandemiju covid-19", a koje se nalaze u privitku.

 [više]

JESENSKI UPISNI ROK

Autor: Tijana Pavliček, 18. 8. 2020. 11:46

Jesenski upisni rok učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021. započinje 21.kolovoza u 12.00 sati, kada počinje prijava obrazovnih programa.

Prijava programa koji zahtijevaju dodatne provjere završit će 24.kolovoza, a dodatne provjere i unos rezultata dodatnih provjera održat će se 25.kolovoza.

Odabir obrazovnih programa zaključat će se 28.kolovoza 2020. godine kada će se započeti s ispisom prijavnica.

Konačne ljestvice poretka objavit će se 1.rujna 2020. godine, a dostava upisnica u srednje škole je 2.rujna 2020.godine.

 [više]

Upis učenika u I. razred u školskoj godini 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 17. 6. 2020. 12:30

Upis učenika u 1. razred obavit će se 27.7.2020. i 28.7.2020. od 8.00 do 16.00 sati.
Upisnicu u srednju školu (ispisanu iz NISpuSŠ sustava, potpisanu od strane roditelja i učenika) kao i ostale dokumente za upis (svjedodžba 8. razreda, dokument o ispunjavanju posebnih uvjeta za upis, dokument kojim učenik ostvaruje pravo na izravan upis i dokument kojim učenik ostvaruje pravo na dodatni bod) moguće je osim osobno, dostaviti i elektroničkim putem (skenirano ili slikano) na e-adresu Gimnazije Vukovar: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
Upisnicu elektroničkim putem može poslati samo roditelj/skrbnik, a u e-poruci dužan je dostaviti i svoj osobni kontakt (broj telefona, broj mobitela) kako bi ga škola mogla kontaktirati.

U privitku se nalazi Natječaj za upis učenika u I. razred u školskoj godini 2020./2021.

 

 [više]

ODLUKA O UČENIČKIM EKSKURZIJAMA U ŠK.GOD. 2019./2020.

Autor: Tijana Pavliček, 22. 7. 2020. 11:56

 [više]

PODJELA SVJEDODŽBI I/ILI POTVRDA O POLOŽENIM ISPITIMA DRŽAVNE MATURE - LJETNI ROK 2020.

Autor: Tijana Pavliček, 20. 7. 2020. 23:53

Podjela svjedodžbi  i potvrda o položenim  ispitima Državne mature obavit će se  22. srpnja 2020. u učionici  fizike prema sljedećem rasporedu:

 

RAZRED

SATI

4.a

08.00

4.1

08.30

4.b

09.00

4.2

09.30

4.c

10.00

4.3

10.30

 

Napomena:

 • Molimo vas da se pridržavate navedenih termina zbog trenutne epidemiološke situacije.
 • Potrebno je ponijeti kemijsku olovku.
 • S obzirom na epidemiološku situaciju, molimo učenike da koriste zaštitnu masku prilikom preuzimanja svjedodžbi.

 

 [više]

DRŽAVNA MATURA - ULAGANJE PRIGOVORA NA OCJENJIVANJE

Autor: Tijana Pavliček, 13. 7. 2020. 14:05

Dragi maturanti,

danas, 13. srpnja 2020. u 12.00 sati bit će objavljeni rezultati ispita državne mature ljetnog roka 2019./2020.

Od 13.srpnja od 12.01 sati do 15. srpnja u 12.00 sati traje aktivnost ulaganja prigovora na ocjenjivanje.

Preporuka je da  se zbog situacije s Covid 19 prigovori odrade  online:

- obrazac za prigovor zatražite na mail: mmilkovic78@gmail.com (obrazac je u word formatu pa ga bez problema popunjavate elektroničkim putem)

- popunjen obrazac prigovora vratite na mail: mmilkovic78@gmail.com

 

 [više]

ODUSTAJANJE OD LJETOVANJA NA OTOKU ČIOVU

Autor: Tijana Pavliček, 10. 7. 2020. 09:38

Dragi učenici,

ljetovanje srednjoškolaca na otoku Čiovu u organizaciji Grada Vukovara je nažalost otkazano zbog epidemiološke situacije uzrokovane Covid-19 virusom.

Obavijest o odustajanju od ljetovanja na otoku Čiovu  nalazi i na službenim stranicama grada Vukovara www.vukovar.hr.

 [više]

ČESTITKE ENI KOLAK, UČENICI GODINE

Autor: Tijana Pavliček, 7. 7. 2020. 11:08

Čestitamo svim kandidatima prijavljenim za Izbor Učenika godine, a posebice izabranoj Eni Kolak koja je drugu godinu za redom ponijela ovaj naslov. Povjerenstvo za Izbor učenika godine procijenilo je da je upravo ona svojim dostignućima, radom i nesebičnim davanjem zaslužila biti nagrađenom.

Ena Kolak istaknula se ne samo odličnim uspjehom, uzornim vladanjem, nego i uspjesima u natjecanjima, kao i različitim izvannastavnim, umjetničkim i volonterskim aktivnostima te je dokazala da je trud i rad prepoznatljiv i put k vlastitom ostvarenju.

Čestitamo i roditeljima i nastavnicima koji su bili nesebična potpora i koji su svojim znanjem i iskustvom pomogli da se ovakvi uspjesi ostvare.

Iznimno smo ponosni što Gimnazija Vukovar ima ovakve učenike, a Eni Kolak želimo puno uspjeha u daljnjem radu i školovanju!

 [više]

PROGLAŠENJE UČENIKA GODINE

Autor: Tijana Pavliček, 6. 7. 2020. 14:44

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane Covid-19 virusom, svečanost povodom završetka nastavne godine kao i proglašenje učenika/ce godine nismo u mogućnosti upriličiti na uobičajeni način.

Povjerenstvo za izbor učenika godine, temeljem kriterija, na sastanku održanom 1. srpnja 2020. godine, donijelo je odluku o odabiru učenika/ce godine za školsku godinu 2019. /2020.

Za izbor je prijavljeno 11 učenika i to : Mia Matić 2.c, Petra Vrabec 2.c, Toni Podrugović 2.c, Ivan Draganić 3.c, Lazar Ajduković 4.3, Ana Vrabec 4.a, Ivan Kolar 4.c, Lucija Gračanin 4.c, Marko Macura 4.c i Sara Bošnjak 4.c razred.

Za najbolju učenicu godine odabrana je učenica Ena Kolak iz 4.b razreda s ukupno 27 osvojenih bodova. Nagrada će učenici biti dodijeljena u utorak, 7. srpnja 2020. godine.

 

Srdačan pozdrav,

Giana Marović Zeko, Ravnateljica i Vesna Karaula, predsjednica Povjerenstva

 [više]

PODJELA SVJEDODŽBI

Autor: Tijana Pavliček, 30. 6. 2020. 15:17

Dragi učenici,

zbog epidemiološke situacije uzrokovane Covid-19 virusom, poštujući postojeće preporuke HZJZ-a vezane za sigurnost i zaštitu zdravlja, ove školske godine, svi učenici koji to žele, mogu preuzeti razredne svjedodžbe prema sljedećem rasporedu:

 

6. srpnja 2020. godine - prvi i treći razredi

Razred

Sati

Razrednik

1.a

8.00

Jasminka Bikić

1.1

8.00

Ljiljana Ajduković

1.b

8.30

Ivan Menđušić

1.2

8.30

Uroš Barjaktarević

1.c

9.00

Suzana Osička

1.3

9.00

Velibor Stepanović

3.a

9.30

Kristina Kristek

3.1

9.30

Aleksandra Nikolić

3.b

10.00

Kristian Prašnjak

3.2

10.00

Danica Puškar

3.c

10.30

Jasmina Brkić

3.3

10.30

Nebojša Vidović

 

7. srpnja 2020. godine - drugi i četvrti razredi

2.a

8.00

Slavica Omazić

2.1

8.00

Ognjen Vujović

2.b

8.30

Dunja Hajduković

2.2

8.30

Dragana Vranješ Tropšek

2.c

9.00

Nataša Vinković

2.3

9.00

Radivojka Utvić

4.a

9.30

Dubravko Žuvić

4.1

9.30

Zoran Ličina

4.b

10.00

Ante Vuković

4.2

10.00

Srđan Danilović

4.c

10.30

Sanja Pavlović Šijanović

4.3

10.30

Ljiljana Bajac Nikolić

 

Učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, svjedodžbe će moći preuzeti u učionici fizike, a učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u učionici za srpski jezik.

Svjedodžbe koje ne budu preuzete bit će pohranjene i čuvane u tajništvu škole do početka sljedeće školske godine.

 

Napomena:

 • Ukoliko planirate preuzeti razrednu svjedodžbu, molimo vas da se pridržavate navedenih termina zbog trenutne epidemiološke situacije.
 • Potrebno je  ponijeti kemijsku olovku.

 

 [više]

METLICE - RUTE AUTOBUSA

Autor: Tijana Pavliček, 26. 6. 2020. 14:08

Ruta vrijedi od ponedjeljka 29.6.2020.

 [više]

VOLONTERSKI KLUB GIMNAZIJE VUKOVAR SAMOSTALNO DJELUJE

Autor: Tijana Pavliček, 23. 6. 2020. 09:37

U ovoj je školskoj godini naš školski volonterski klub "VID - Vidi i djeluj" prvi put nakon dvogodišnjeg projekta samostalno djelovao. Više od 20 naših gimnazijalaca odlučilo se za nesebično darivanje sebe i svoga slobodnog vremena. Aktivnosti je tijekom godine bilo za svakoga: sadnja drveća u Adici, druženje s djecom u udruzi Leptirići, sudjelovanje u akciji "72 sata bez kompromisa", pomaganje u udruzi "Duga" skupljanjem novca i namirnica, volontiranje u azilu za pse, volontiranje s djecom tijekom Noći muzeja, posjet Domu za stare i nemoćne, pomaganje u organizaciji polumaratona, kreativni radovi u školi, ali i izvan nje, sadnja jagoda iza škole, sadnja japanskih trešanja na šetnici uz Dunav - čak i volontiranje za vrijeme epidemije pomažući starijim osoba u nabavci hrane i lijekova!

Tu se posebno istaknuo jedan učenik, maturant Luka Prce koji je za svoj nesebičan doprinos i širenje vrijednosti mira i nenasilja nagrađen prestižnom nagradom Luka Ritz.

Svo vrijeme uloženo u pomoć drugima - ljudima, životinjama i okolišu - hvalevrijedno je i na ponos svim volonterima.

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR POZVANI NA DRŽAVNO NATJECANJE IZ FILOZOFIJE

Autor: Tijana Pavliček, 23. 6. 2020. 09:27

Dana 6.ožujka 2020. godine na Međužupanijskom natjecanju iz filozofije u Osijeku učenici Gimnazije Vukovar pod mentorstvom profesorice Sonje Elez ostvarili su zapažene rezultate. Učenica Mia Topić osvojila je sedmo mjesto, a učenik Matija Karaula drugo mjesto te su oboje pozvani na Državno natjecanje koje će se održati u razdoblju od početka rujna do kraja prosinca.

 

 [više]

VUPIK - METLICE

Autor: Tijana Pavliček, 17. 6. 2020. 11:47

Učenici koji žele raditi preko učeničkog servisa mogu se od 23. lipnja 2020. javiti u tajništvo škole radi učlanjenja i izrade ugovora.

 [više]

UČENIKU GIMNAZIJE VUKOVAR URUČENA NAGRADA LUKA RITZ

Autor: Tijana Pavliček, 12. 6. 2020. 22:12

Na godišnjicu smrti tragično preminulog mladića Luke Ritza svake se godine učenicima osnovnih i srednjih škola dodjeljuje nagrada za promicanje tolerancije i nenasilja. Nagrade su učenicima uručili ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i Suzana Ritz, majka Luke Ritza, kao predsjednica povjerenstva.
Na dvanaestoj po redu svečanoj dodjeli u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nagradu je dobio upravo učenik Gimnazije Vukovar – Luka Prce.
 
 [više]

PRESTIŽNA NAGRADA LUKA RITZ U RUKAMA UČENIKA GIMNAZIJE VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 9. 6. 2020. 08:48

Neizmjerno smo ponosni što je ove godine nagrada Luka Ritz dodijeljena upravo našem učeniku – Prce Luki! Osnovana u spomen na tragično preminulog mladića Luku Ritza, ova nagrada postala je sinonim za humano i kreativno djelovanje u smjeru širenja tolerancije i nenasilnog ponašanja. S ciljem izgradnje boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, naš Luka Prce tijekom svog školovanja vodio se upravo tim vrijednostima, a kako i sam kaže: „Osmijeh, lijepa riječ ili dobro djelo nikad nemaju cijenu, a mnogima puno znače, zato je najvažnije pomagati i truditi se – biti promjena koja je našem društvu potrebna.“.

Ovakvo priznanje uspjeh je kako za učenika, tako i za Gimnaziju Vukovar koja provođenjem različitih aktivnosti prepoznaje i potiče mlade na promicanje tolerancije i mira te razvijanje pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama.

 [više]

LUCIJA KOLAR ODUŠEVILA DEBATIRANJEM NA TEMU BACANJA HRANE

Autor: Tijana Pavliček, 28. 5. 2020. 11:00

Gimnazija Vukovar odabrana je za sudjelovanje u EU debati na temu “Jesmo li tijekom izolacije postali svjesni otpada od hrane ?„.

Prošle godine u svibnju održana je prva debata u Gimnaziji Vukovar na kojoj su se učenici ove škole prvi puta iskušali u debatiranju na temu bacanja hrane, pod vodstvom predstavnice Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanje Popović Filipović. Upravo su vukovarski gimnazijalci odabrani kao najbolji među pet srednjih škola u Hrvatskoj koje su sudjelovale u izboru koji im je omogućio da predstave svoju zemlju na EU debati.

 

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI SUDJELOVALI U IZAZOVU MUSEUM CHALLENGE

Autor: Tijana Pavliček, 28. 5. 2020. 10:47

Proteklih nekoliko tjedana naši su učenici marljivo i predano odrađivali sve izazove nastave na daljinu, a kako bi se barem na kratko odmaknuli od teških tema svakodnevice, sudjelovali su u izazovu koji je izvorno naslovljen Museum Challenge. Naime, muzeji diljem svijeta pokušali su kreativnim zadatkom rekreiranja poznatih umjetnina razveseliti ljude i potaknuti ih na promišljanje o umjetnosti. Učenici 1.2. i 3.2 razreda Gimnazije Vukovar u sklopu nastave Engleskog jezika spremno su odgovorili na ovaj kreativan pothvat i obojili nam svakodnevicu!

 [više]

RASPOREDI MZO (25.5.-29.5.)

Autor: Tijana Pavliček, 24. 5. 2020. 15:58

Dragi učenici,

i dalje pratite upute nastavnika u svojim virtualnim učionicama, a mi vam dodatno donosimo poveznicu na kojoj možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (od 1. do 4. razreda) koje slobodno možete pogledati.

 [više]

KALENDAR ŠKOLSKE GODINE 2020./2021.

Autor: Tijana Pavliček, 20. 5. 2020. 12:41

Objavljen je kalendar rada za sljedeću školsku godinu po kojemu:

 • Jesenski odmor za učenike počinje 2. studenoga 2020. godine i traje do 3. studenoga 2020. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2020. godine.
 • Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. prosinca 2020. godine i traje do 8. siječnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 11. siječnja 2021. godine.
 • Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. veljače 2021. godine i završava 26. veljače 2021. godine, s tim da nastava počinje 1. ožujka 2021. godine.
 • Proljetni odmor za učenike počinje 2. travnja 2021. godine i završava 9. travnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 12. travnja 2021. godine.

 [više]

RASPOREDI MZO (18.5.-22.5.)

Autor: Tijana Pavliček, 17. 5. 2020. 20:39

Dragi učenici,

i dalje pratite upute nastavnika u svojim virtualnim učionicama, a mi vam dodatno donosimo poveznicu na kojoj možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (od 1. do 4. razreda) koje slobodno možete pogledati.

 [više]

RASPOREDI MZO (11.5.-15.5.)

Autor: Tijana Pavliček, 10. 5. 2020. 18:33

Dragi učenici,

i dalje pratite upute nastavnika u svojim virtualnim učionicama, a mi vam dodatno donosimo poveznicu na kojoj možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (od 1. do 4. razreda) koje slobodno možete pogledati.

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR S MLADIM AMBASADORIMA

Autor: Tijana Pavliček, 9. 5. 2020. 10:44

Danas se obilježava Dan Europe :)
 
Povodom toga, naši su ambasadori napravili kratki kolaž sa svojih putovanja na kojima su bili u sklopu programa Škola ambasador Europskog parlamenta :)
 
Sretan vam Dan Europe 🎉

#EuropeDay2020

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3802955459775118&id=1668691440068906

 [više]

RASPOREDI MZO (4.5.-8.5.)

Autor: Tijana Pavliček, 3. 5. 2020. 16:57

Dragi učenici,

i dalje pratite upute nastavnika u svojim virtualnim učionicama, a mi vam dodatno donosimo poveznicu na kojoj možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (od 1. do 4. razreda) koje slobodno možete pogledati.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 30. 4. 2020. 11:28

Petak 1. svibnja 2020. neradni je dan, Praznik rada - blagdan Republike Hrvatske. Svima vam želimo puno odmora!

 [više]

RASPOREDI MZO (27.4.-30.4.)

Autor: Tijana Pavliček, 26. 4. 2020. 20:30

Dragi učenici,

i dalje pratite upute nastavnika u svojim virtualnim učionicama, a mi vam dodatno donosimo poveznicu na kojoj možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (od 1. do 4. razreda) koje slobodno možete pogledati.

 [više]

OBRAĆANJE MINISTRICE MATURANTIMA - DRŽAVNA MATURA 2020.

Autor: Tijana Pavliček, 21. 4. 2020. 15:41

Dragi učenici,

putem poveznice u prilogu možete pogledati obraćanje ministrice Blaženke Divjak maturantima.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 17. 4. 2020. 13:02

Za učenike koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu 20. travnja 2020. je nenastavni dan.

Želimo sretan i blagoslovljen Uskrs svim vjernicima koji slave po julijanskom kalendaru!

 

 [više]

ANKETNI UPITNIK

Autor: Tijana Pavliček, 17. 4. 2020. 10:10

Poštovani roditelji naših gimnazijalaca,

 

iza nas je mjesec dana prilagodbe i suočavanja s izazovima provođenja nastave na daljinu. Izazovno je bilo ne samo učenicima, nastavnicima i ostalim odgojno-obrazovnim djelatnicima, već i Vama roditeljima. Bilo je to mjesec dana svakodnevnog truda, rada i upornosti svih nas. Kako bismo unaprijedili provođenje nastave na daljinu te olakšali i pomogli našim učenicima u tjednima nastave koji slijede, potrebne su nam i povratne informacije roditelja o dosadašnjoj provedbi nastave na daljinu, stoga Vas pozivamo da odvojite malo vremena i ispunite anonimni anketni upitnik u nastavku.

https://forms.gle/nE7mSwjQ1tm8516f9

Hvala Vam na suradnji i veliki pozdrav!

Ravnateljica škole sa stručnim suradnicima

 [više]

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS

Autor: Tijana Pavliček, 9. 4. 2020. 19:48

 [više]

PROLJETNI PRAZNICI

Autor: Tijana Pavliček, 8. 4. 2020. 09:47

Temeljem Odluke Nastavničkoga vijeća i Odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o nadoknadi nastavnih sati, proljetni odmor učenika počinje 10. travnja 2020., a završava 13. travnja 2020., osim za učenike koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, kojima je 10. travnja 2020. nastavni dan umjesto 20. travnja 2020. (Uskrsni ponedjeljak prema Julijanskom kalendaru).

 [više]

OBRAĆANJE MATURANTIMA

Autor: Tijana Pavliček, 1. 4. 2020. 14:20

Dragi učenici,

putem poveznice u prilogu možete pogledati obraćanje ministrice Blaženke Divjak maturantima.

 [više]

RASPOREDI MZO (30.3.-3.4.2020.)

Autor: Tijana Pavliček, 29. 3. 2020. 16:51

Dragi učenici,

i dalje pratite upute nastavnika u svojim virtualnim učionicama, a mi vam dodatno donosimo poveznicu na kojoj možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (od 1. do 4. razreda) koje slobodno možete pogledati.

 [više]

PROGRAM ZA MATURANTE NA RTL2

Autor: Tijana Pavliček, 27. 3. 2020. 13:15

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u suradnji s RTL-om pokreće novi edukativni program "Matura na RTL2" koji se počinje emitirati u subotu, 28. ožujka u 9.30 sati. Program će se emitirati svake subote od 9.30 do 11.30 sati, a namijenjen je svim učenicima završnih razreda srednje škole koji se pripremaju za polaganje ispita državne mature.

Prva Matura na RTL2 odnosit će se na pripreme za maturu iz hrvatskoga jezika, pa će tako nastavnici hrvatskog jezika i znanstvenici s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje videolekcijama pomoći maturantima da se što kvalitetnije pripreme za polaganje eseja na maturi.

Naglasak će biti na primjerima i analizama različitih vrsta eseja, savjetima kako napisati dobar esej, a maturante će se upozoriti i na najčešće jezične pogreške u pisanome izražavanju.

 [više]

VIRTUALNA STRANICA ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Autor: Tijana Pavliček, 26. 3. 2020. 17:06

Dragi učenici i nastavnici,

 

naša školska knjižnica ima svoju novu virtualnu stranicu na kojoj će se redovno objavljivati korisni materijali za nastavu i ostali kulturni sadržaji.

Za sve dodatne prijedloge ili potrebe obratite se knjižničarki na yammer (privatna pošta) ili e- mail tijana.pavlicek@skole.hr.

 

Poveznica:

https://knjiznicagm.wordpress.com/

 

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 24. 3. 2020. 18:22

Dragi učenici,

za savjete vezane uz pretraživanje materijala za učenje (ili za bilo koju drugu podršku za učenje) možete se obratiti školskoj knjižničarki koja je dostupna putem Yammera (privatna poruka) ili e-maila tijana.pavlicek@skole.hr, a do kraja ovoga tjedna bit će otvorena i posebna web stranica školske knjižnice Gimnazije Vukovar na kojoj će se redovno objavljivati korisne poveznice na sadržaje vezane za nastavu (npr. e-lektire), ali i na besplatne kulturne i ostale sadržaje (virtualne šetnje muzejima, kazališne predstave i sl.)

 

Za sva savjetovanja vezana uz nastavu na daljinu, pružanje potpore i sl. možete se obratiti pedagoginji na e- mail mateja.rakovic@skole.hr ili putem privatne poruke na Yammeru.

 [više]

OBAVIJEST STRANKAMA

Autor: Tijana Pavliček, 23. 3. 2020. 15:21

Hvala na razumijevanju!

 [više]

RASPOREDI MZO (23.-27.3.2020.)

Autor: Tijana Pavliček, 22. 3. 2020. 11:50

Dragi učenici,

i dalje pratite upute nastavnika u svojim virtualnim učionicama, a mi vam dodatno donosimo poveznicu na kojoj možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (od 1. do 4. razreda) koje slobodno možete pogledati.

Od ponedjeljka 23. ožujka učenici srednjih škola (od 1. do 4. razreda) imat će mogućnost pratiti dodatne nastavne sadržaje i u obliku videolekcija i online putem RTL2 programa u vremenu od 8 do 12 sati.

 [više]

RASPOREDI MZO

Autor: Tijana Pavliček, 17. 3. 2020. 09:22

Dragi učenici,

kao što vam je i najavljeno, mi radimo po našem ustaljenom rasporedu, no na poveznicama niže možete pronaći rasporede nastavnih sati za izvođenje nastave na daljinu za cijeli tjedan kao i rasporede emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa (odnosi se na maturante) koje slobodno možete pogledati…

 [više]

OBAVIJEST - NASTAVA NA DALJINU

Autor: Tijana Pavliček, 16. 3. 2020. 15:27

Poštovani učenici i roditelji,

vaši profesori već pripremaju zadatke i materijale za virtualne učionice. Radit će se prema ustaljenom školskom rasporedu.

Uz postojeći raspored možete, ako želite, pratiti i video zapise s poveznice rasporeda MZO-a koji ćemo za svaki sljedeći dan objaviljivati na našoj mrežnoj stranici. Isto se odnosi i na maturante kojima će se pojedini predmeti svakodnevno prikazivati i na Sportskoj tv.

Pozivamo vas i molimo da ozbiljno i odgovorno shvatite nastavu na daljinu, a nastavnici će pratiti vaše aktivnosti, pružati potporu, poticati te vrednovati vaš rad bilješkama u e-dnevniku.

Budite ustrajni, čuvajte se i vidimo se virtualno!

U prilogu je poveznica na dodatne materijale Ministarstva.

 [više]

DOPIS ZA PRIJEVOZ UČENIKA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 16. 3. 2020. 14:08

Poštovani,

u privitku se nalazi dopis/preporuka grada Vukovara za učenike o ostvarenju prava na mjesečnu kartu.

 [više]

SASTANAK S MINISTRICOM

Autor: Tijana Pavliček, 15. 3. 2020. 11:35

Poštovani,

donosimo poveznicu na jučerašnju videokonferenciju ministrice Divjak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola:

https://www.youtube.com/watch?v=8SSsDcGS29k&feature=youtu.be&fbclid=IwAR10wnO1fg7nmeJArz_3dSRr-skTym3ekxIdziIIdRPYyZ-NYumcCcOnozY

 [više]

VAŽNA OBAVIJEST ZA SVE UČENIKE GIMNAZIJE VUKOVAR I NJIHOVE RODITELJE/SKRBNIKE

Autor: Tijana Pavliček, 14. 3. 2020. 16:23

 • Na našoj mrežnoj stranici bit će objavljene poveznice za sve virtualne razrede koji su kreirani na MS Yammeru na kojima će učenici, od predmetnih nastavnika i razrednika, dobivati sve potrebne upute za nastavu na daljinu.

 

 • Sve pripremne aktivnosti u vezi održavanja nastave na daljinu, a vezane za uporabu informacijsko-komunikacijske tehnologije, provedene su za sve razrede preko razrednika te će se popisani učenici kontaktirati u ponedjeljak, 16. ožujka 2020.

 

 • Učenici svih razreda materijale će imati online i u virtualnim učionicama, a od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., na Sportskoj televiziji emitirat će se i dio nastavnih sadržaja za učenike ČETVRTIH RAZREDA (raspored emitiranja osnovnog paketa predmeta bit će objavljen i na mrežnoj stranici škole)

 

 • Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., učenici su dužni posjećivati virtualne razrede te pratiti sve informacije i upute dobivene od razrednika i predmetnih nastavnika

 

 • Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku

 

S obzirom da je pred nama veliki izazov, pozivamo na odgovorno ponašanje, kontinuiranost i organiziranost u radu, kao i na strpljenje i međusobnu potporu jer jedino se tako možemo nositi s novonastalom situacijom.

 

Srdačno,

djelatnici i ravnateljica Gimnazije Vukovar

 

 

 

 [više]

PRAVILA PONAŠANJA I KOMUNICIRANJA U ONLINE OKRUŽENJU

Autor: Tijana Pavliček, 14. 3. 2020. 16:36

 [više]

POVEZNICE NA VIRTUALNE RAZREDE

Autor: Tijana Pavliček, 14. 3. 2020. 16:30

Poveznice možete vidjeti ovdje:

 [više]

OBAVIJEST O NASTAVI

Autor: Tijana Pavliček, 13. 3. 2020. 18:06

Poštovani učenici i roditelji,

uvažavajući preporuke nadležnih tijela oko novonastale situacije s koronavirusom, obavještavamo vas da će se od ponedjeljka 16.ožujka 2020. nastava održavati na daljinu (online).

Molimo vas da tijekom vikenda, a posebice u ponedjeljak, provjeravate web stranicu škole na kojoj ćete dobiti sve upute. 

Isto tako, molimo vas da se pridržavate svih zadanih uputa i mjera te da se odgovorno odnosite prema sebi i bližnjima. 

Vidimo se virtualno!

 [više]

DAN BROJA PI U OŠ DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

Autor: Tijana Pavliček, 23. 3. 2020. 10:20

U okviru školskog projekta „Gimnazijalci u osnovnim školama“ učenici Gimnazije Vukovar su u petak 13.3.2020. godine posjetili Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića, Vukovar. Tom prigodom su s učenicima osmog razreda proveli radionicu povodom obilježavanja Dana broja Pi. 

 [više]

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MATEMATIKE

Autor: Tijana Pavliček, 20. 3. 2020. 08:39

Međunarodni dan matematike u cijelom  se svijetu obilježava na dan 14. ožujka. To je ujedno i dan broja pi i dan rođenja poznatog fizičara Alberta Einsteina. Gimnazija Vukovar već godinama aktivno sudjeluje u obilježavanju tog dana raznim aktivnostima.

Ove godine održan je PI kviz u organizaciji profesorica matematike Suzane Osičke i Sandre Savičić. Učenici su bili podijeljeni u grupe i zajedničkim snagama su odgovarali na pitanja kako iz matematike tako i iz drugih područja znanosti. Prve dvije pobjedničke ekipe osvojile su glavne nagrade, a svi ostali sudionicio svojili su utješne nagrade. Najvažnije od svega je da su se svi učenici dobro zabavili i kroz igru pokazali svoje znanje.

 [više]

DRUGO MJESTO U DRŽAVI IZ POZNAVANJA PROMETNIH ZNAKOVA

Autor: Tijana Pavliček, 11. 3. 2020. 15:08

Ponosni smo na izvanredne rezultate koje su ostvarili naši učenici na 2. državnom natjecanju iz poznavanja prometnih propisa za srednjoškolce!

Svi zajedno osvojili smo 2. mjesto u Republici Hrvatskoj i primili vrijedne nagrade, pohvalnice i zahvalnice!
Čestitamo svim učenicima, svim razredima i mentorici, a posebne čestitke upućujemo učenici Liviji Grlić za osvojeno 5. mjesto i najuspješnijem 4.a razredu! Bravo!

 [više]

GIMNAZIJALCI OSIGURALI MJESTO U FINALU PONOS DOMOVINE

Autor: Tijana Pavliček, 11. 3. 2020. 14:24

Ekipa u sastavu Lara Edelinski, Jakov Šlafhauzer i Mihaela Mihaljevic osvojila je 2. mjesto na polufinalnom natjecanju "Ponos Domovine" te na taj način osigurala mjesto u finalu koje će se održati od 2. do 04.travnja 2020. godine u Zagrebu. Na finalnom natjecanju susresti će se 10 ekipa iz cijele Hrvatske te iz dijaspore.

 [više]

PROFESORICA I UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR SUDJELOVALI NA PREDAVANJU O IMAGINARIJU U ROMANIMA O HARRYJU POTTERU

Autor: Tijana Pavliček, 11. 3. 2020. 13:42

U petak, 6. ožujka 2020. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar - odjelu za mlade “Spajalica“ održano je predavanje „Imaginarij klasične mitologije u romanima u Harryju Potteru“ koje je održala Mateja Lovrić, profesorica Gimnazije Vukovar. Predavanje je popratila grafičko – tekstualna izložba Američkog kutka Vukovar istog naslova, autorice Vlatke Surma Szabo, diplomirane knjižničarke Gradske knjižnice Vukovar. Na predavanje je došao i velik broj učenika Gimnazije Vukovar.

 [više]

VUKOVARSKE GIMNAZIJALKE POKAZALE IZNIMNO ZNANJE, VJEŠTINE I HUMANOST I OSVOJILE 1. MJESTO NA GRADSKOM NATJECANJU HCK

Autor: Tijana Pavliček, 9. 3. 2020. 08:19

I ove su godine u kategoriji Mladeži, vukovarske Gimnazijalke pokazale izvrsno teorijsko i praktično znanje te osvojile 1. mjesto čime su osigurale sudjelovanje na Međužupanijskom natjecanju Mladi Hrvatskog Crvenog križa 4. travnja 2020. 

 [više]

VJEŽBAJTE (KEMIJU) S NAMA

Autor: Tijana Pavliček, 5. 3. 2020. 12:32

U četvrtak 27.2.2020. učenici Gimnazije Vukovar - Lucija Lozančić, Željka Romić, Ivan Draganić, Mateja Ivković, Fran Erdeš, Mirna Šarić, Sara Dvojković, Tea Vučković, Lucija Gračanin, Paula Rambousek, Ena Kolak i Lazar Ajduković, sudjelovali su u sklopu promocije znanosti i nastavnog rada na Odjelu za kemiju u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na radionici pod nazivom: „Vježbajte (kemiju) s nama“. Radionice su bile namijenjene učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola.

 [više]

GIMNAZIJALCI OSVOJILI IZVRSNO 3. MJESTO NA VJERONAUČNOM NADBISKUPIJSKOM NATJECANJU

Autor: Tijana Pavliček, 4. 3. 2020. 13:02

U ponedjeljak 2. ožujka 2020. godine održana je Nadbiskupijska razina natjecanja iz vjeronauka u Đakovu. Na njemu je sudjelovala i ekipa naše škole koja je nakon pobjede na području županije dobila priliku okušati se i na posljednjoj stepenici prije državnoga natjecanja. U iznimmo jakoj konkurenciji sedam ekipa, zauzeli su izvrsno treće mjesto.

 [više]

AKCIJA - DAN ZA DUGU

Autor: Tijana Pavliček, 3. 3. 2020. 17:06

Akcijom "Dan za Dugu" volonteri su u petak 28.2.2020. u obje smjene prikupili 720,00 kuna od naših učenika! To je hvale vrijedna donacija svih gimnazijalaca koji su sudjelovali te pripomogli u nabavci osnovnih namirnica. Donirali smo 96 litara mlijeka i 36 litara ulja koje će se podijeliti nekima od 600 obitelji kojima Duga pomaže. HVALA svima na sudjelovanju! Sljedeći "Dan za Dugu" bit će u utorak, 31.3.2020.

 [više]

TREĆE MJESTO U ŽUPANIJSKOM FINALU IZ FUTSALA

Autor: Tijana Pavliček, 3. 3. 2020. 16:55

U ponedjeljak 24. veljače 2020. u sportskoj dvorani u Borovu Naselju održano je županijsko finale iz futsala za mladiće kojemu je naša škola bila domaćin. U finale su se plasirale četiri srednje škole iz Vukovarsko - srijemske županije koja broji ukupno 15 srednjih škola (Gimnazija Vukovar, Zdravstveno - veterinarska škola Vk, Gimnazija Vk i Gimnazija Županja). Odličnim igrama, izgubivši samo od pobjednika Zdravstveno - veterinarske škole, izborili smo 3. mjesto. Čestitke učenicima Matiji Karauli, Šimunu Škarici, Jakovu Šlafhauzeru, Petru Miheliću, Anti Vukoviću, Mariju Tuši, Mislavu Širiću, Mateju Vukiću, Šimi Galiću, Mislavu Šlafhauzeru i voditelju muške futsal ekipe profesoru Davoru Šijanoviću.

 [više]

ERASMUS+ JUST ARRANGE IT 2020

Autor: Tijana Pavliček, 2. 3. 2020. 12:58

Učenici Gimnazije Vukovar sudjelovali su na ERASMUS+ projektu 'Just arrange it' u Nizozemskom gradu Ommenu. Cilj projekta bio je razviti vještine socijalnog poduzetništva kako bi mladi mogli samostalno i aktivno odgovarati na zahtjeve suvremenog svijeta. Učenici su u deset dana razmjene organizirali razne aktivnosti, učili o socijalnom poduzetništvu, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji te su svakodnevno surađivali s mladima iz različitih zemalja.

 [više]

KORONAVIRUS I MJERE PREVENCIJE

Autor: Tijana Pavliček, 25. 2. 2020. 09:28

Više možete pronaći ovdje:

https://zdravlje.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

 [više]

FINA PREDSTAVILA PROGRAM STIPENDIRANJA ZA BUDUĆE STUDENTE

Autor: Tijana Pavliček, 24. 2. 2020. 10:36

U vrijeme kada se maturanti prijavljuju za skoru Državnu maturu i uveliko razmišljaju o fakultetu koji će upisati, u organizaciji Gimnazije Vukovar čelnici Financijske agencije (Fina) održali su prezentaciju svoga programa stipendiranja za buduće studente. Stipendisti Fine imaju svakoga mjeseca stipendiju u iznosu od 3.000 kuna, a uz to nudi im se i mogućnost rada preko student servisa i obavljanja studentske stručne prakse u nekome od Razvojnih centara Fine. Tu je moguće usavršavati znanje, naučiti nešto novo, pisati diplomske radove… Fina trenutno ima 5 Razvojnih centara od kojih je najbliži onaj u Osijeku. U naredna tri mjeseca i u Vukovaru, u prostorima Fine, bit će otvoren još jedan takav centar.

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR OSTVARILI ZAPAŽENE REZULTATE NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU IZ INFORMATIKE

Autor: Tijana Pavliček, 17. 2. 2020. 12:54

Županijsko natjecanje iz informatike održano je 14.2.2020. u Gimnaziji M. A. Reljkovića u Vinkovcima. Vukovarsku gimnaziju predstavljali su Matija Karaula iz 4.a razreda koji je osvojio 2. mjesto u kategoriji Osnove informatike za Gimnazije, Matija Hardi iz 4.c razreda koji se natjecao u dvije kategorije te je u kategoriji Algoritmi ostvario 3. mjesto, a u kategoriji Osnove informatike za Prirodoslovno-matematičke gimnazije osvojio je 4. mjesto, i učenici Mislav Šlafhauzer i Marko Miličević iz 3,c razreda koji su u kategoriji Osnove informatike za Prirodoslovno-matematičke gimnazije zauzeli 7. mjesto. Čestitamo!

 [više]

MUŠKA FUTSAL EKIPA GIMNAZIJE VUKOVAR POBJEDAMA OSIGURALA NASTUP U ŽUPANIJSKOM FINALU

Autor: Tijana Pavliček, 12. 2. 2020. 16:22

U srijedu 12. veljače 2020. u sportskoj dvorani u Borovu Naselju održano je natjecanje po skupinama iz futsala za mladiće. Nastupile su sve četiri srednje škole iz Vukovara. U vrlo jakoj konkurenciji, boreći se do poslijednje sekunde, mladići Gimnazije Vukovar osvojili su 1. mjesto te osigurali nastup u završnici županijskog natjecanja. Od srca čestitamo učenicima Matiji Karauli, Šimunu Škarici, Jakovu Šlafhauzeru, Petru Miheliću, Anti Vukoviću, Mariju Tuši, Mislavu Širiću, Mateju Vukiću i voditelju muške futsal ekipe profesoru Davoru Šijanoviću. Sretno u finalu koje se održava 24. veljače 2020.

 [više]

WEBINAR - DAN SIGURNIJEG INTERNETA 2020.

Autor: Tijana Pavliček, 11. 2. 2020. 15:04

Svake godine u našim školama koristimo Dan sigurnijeg interneta za istraživanje novog područja ili teme koja je važna za učenike s kojima svakodnevno radimo. Ove godine Industrijska strojarska škola iz Zagreba i Gimnazija Vukovar organizirale su interaktivni webinar u kojem su u fokus stavljena brojna pitanja s kojima se učenici susreću, poput načina na koji mladi upravljaju svojim internetskim identitetom, načina na koji internet oblikuje stavove i promišljanja mladih o sebi i drugima te pitanje omogućuje li internet mladima eksperimentiranje i izražavanje ili se osjećaju ograničenima u tome tko mogu i žele biti online.

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI DRUGI U DRŽAVI PO POZNAVANJU PROMETNIH ZNAKOVA

Autor: Tijana Pavliček, 10. 2. 2020. 08:32

Za vukovarsku gimnaziju natjecalo se 214 učenika koji su se prijavili/registrirali na web stranici Prometne Učilice putem AAI@EduHR korisničkih podatka, a koordinator natjecanja na razini škole i mentorica učenicima bila je profesorica Sanja Pavlović Šijanović. Kroz 11 tematskih ispita, raspoređenih do kraja prosinca 2019. godine, vukovarski gimnazijalci ukupno su riješili čak 684 ispita čime su ostvarili 1792.84 bodova, što im je osiguralo hvalevrijedno drugo mjesto u Republici Hrvatskoj. Najuspješniji razred bio je 4a koji je ostvario 10. mjesto a najuspješnija učenica Livia Grlić iz 1.a razreda, osvojila je 4. mjesto u Republici Hrvatskoj. Izvrstan uspjeh postigli su učenici Matija Karaula iz 4a, Lana Bambulović i Andrej Vinaj iz 1a, Ema Brkić, Helena Vuković i Mia Šlafhauzer iz 2a te Ana Vrabec iz 4a, koji su se plasirali među 20 najuspješnijih učenika u Republici Hrvatskoj.

 [više]

UČENICI VOLONTIRALI NA NOĆI MUZEJA 2020.

Autor: Tijana Pavliček, 5. 2. 2020. 15:47

I ove godine učenici Gimnazije Vukovar aktivno su se uključili u manifestaciju Noć muzeja koja se održala pod temom Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Povodom jubilarne petnaeste obljetnice ove manifestacije, Gradski muzej Vukovar organizirao je bogat program kroz niz radionica, predavanja i izložbi, a gimnazijalci su, uz mentorstvo profesora Petra Ivankovića, svesrdno pomagali u realizaciji akcije te tako omogućili posjetiteljima da se što bolje upoznaju s osnivačem muzeja dr. Antunom Bauerom, posjete edukativnu izložbu Od dudovog svilca do svilene kravate, uključe se u radionicu pod nazivom Izradi svoju unikatnu kravatu, ali i uživaju u glazbi iz zemalja s puta svile.  

 [više]

OSVOJENO 1. MJESTO NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU IZ VJERONAUKA

Autor: Tijana Pavliček, 31. 1. 2020. 09:37

Dana 29. siječnja 2020. godine ekipa Gimnazije Vukovar pod mentorstvom profesorice Sanje Matičić sudjelovala je na Županijskom natjecanju iz vjeronauka. Četveročlana ekipa izabrana na tjedan dana ranije održanom školskom natjecanju ostvarila je odličan rezultat u Gimnaziji Vinkovci gdje je održano Županijsko natjecanje. Među konkurencijom od 5 ekipa iz cijele županije naša ekipa osvojila je prvo mjesto te se tim rezultatom plasirala na Nadbiskupijsku razinu. Učenici koji su predstavljali našu školu su: Jaroslava Vovk (2.a), Ante Vuković (3.b), Mato Ivković (4.a) i Šimun Škarica (4.a). Nadamo se lijepim vijestima i s iduće razine natjecanja sa željom ponavljanja prošlogodišnjeg rezultata kvalifikacije na državno natjecanje.

 [više]

ZIMSKA MATEMATIČKA ŠKOLA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Autor: Tijana Pavliček, 30. 1. 2020. 13:52

U subotu 25. siječnja 2020. na Odjelu za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održana je Zimska matematička škola za učenike srednjih škola. Dvadeset i jedan učenik naše škole sudjelovao je u programu u pratnji predmetnih nastavnica matematike Ljiljane Bijelić, Sandre Savičić i Edite Evetić. Program je otvoren predstavljanjem studijskih programa Odjela za matematiku, nakon čega je uslijedilo predavanje profesorice Dajane Zucić pod nazivom „Inzulinski poučak“.

 [više]

COMPUTE-R-EVOLUTION PROGRAM U GRADSKOJ KNJIŽNICI VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 30. 1. 2020. 13:17

Učenici 3.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar sudjelovali su u programu Compute-R-evolution u organizaciji Američkog kutka i Odjela za mlade „Spajalica“ Gradske knjižnice Vukovar, održanom 30. siječnja 2020.godine.

 [više]

ODRŽANA UVODNA RADIONICA "E-ŠKOLE: PUTEVIMA DIGITALNIH KOMPETENCIJA"

Autor: Tijana Pavliček, 27. 1. 2020. 08:57

U Gimnaziji Vukovar održana je uvodna radionica "e-Škole: Putevima digitalnih kompetencija" s ciljem informiranja odgojno-obrazovnih djelatnika o programu obrazovanja koji će se provoditi u sklopu projekta e-Škole. Svrha je projekta omogućiti razvoj digitalnih kompetencija potrebnih za provedbu suvremene nastave i obrazovanje budućih digitalno kompetentnih učenika.

 [više]

U HARMONIJI S PRIRODOM – EKOLOŠKA AKCIJA VUKOVARSKIH GIMNAZIJALACA

Autor: Tijana Pavliček, 13. 1. 2020. 12:13

Podržite nas i uključite se u našu akciju za ljepši, sigurniji i čišći grad!

Sve što spada u EE (električni i elektronički) otpad, možete donijeti u Gimnaziju Vukovar, svaki radni dan od 07.00 do 19.00 tijekom mjeseca siječnja (obratiti se na portu tehničkom osoblju), nakon čega će Tvrtka Metal-Zec, ovlaštena od Ministarstva zaštite okoliša, odvesti i zbrinuti sav prikupljeni EE otpad.

 [više]

OBAVIJEST PUTNICIMA - ČAZMATRANS

Autor: Tijana Pavliček, 10. 1. 2020. 12:48

Red vožnje za subotu (11.01.2020.) prijevoznika Čazmatrans Vukovar i Čazmatrans Promet na relaciji Vinkovci-Vukovar i Vinkovci-Županja. Red vožnje je isti kao vikendom.

 

Vukovar – Vinkovci        05,30     11,50     12,15     15,15     17,00     21,30

Vinkovci – Vukovar        05,30     06,00     13,20     16,00     18,45     22,50

 

Županja-Vinkovci            06,50     15,10      18,15

Vinkovci-Županja            06,00     13,00      17,30

 [više]

OBAVIJEST PUTNICIMA - POLET VINKOVCI

Autor: Tijana Pavliček, 9. 1. 2020. 18:35

 [više]

OBAVIJEST Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 6. 1. 2020. 18:44

Subota 11. siječnja 2020. nastavni je dan. Nastava će se odvijati u jutarnjoj smjeni za sve razrede po rasporedu za ponedjeljak, a cjelokupan raspored, uključujući raspored učionica, bit će dostupan na oglasnim pločama u predvorju i zbornici škole. 

Detaljan plan nadoknade nastavnih dana provedenih u štrajku možete vidjeti u prilogu.

 [više]

RASPORED SATI ZA 7.1.2020. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 30. 12. 2019. 10:27

Nastava počinje 7.1.2020. godine (samo za nastavu na hrvatskom jeziku). Toga dana nastava će se odvijati u prijepodnevnoj smjeni, a raspored sati vidljiv je u prilogu.

 

 [više]

BOŽIĆNA PRIREDBA

Autor: Tijana Pavliček, 27. 12. 2019. 11:46

U ugodnom ambijentu Pastoralnog centra sv. Bono i ove je godine Gimnazija Vukovar upriličila božićnu priredbu. Gledatelji su imali priliku uživati u bogatom scensko-glazbenom programu u kojemu su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda iz obiju smjena. Po tko zna koji put učenici naše škole iznenadili su nas svojim glumačkim i pjevačkim umijećima.

 [više]

VOLONTERI POMOGLI KORISNICIMA SOCIJALNE SAMOPOSLUGE

Autor: Tijana Pavliček, 27. 12. 2019. 11:27

U duhu božićnih blagdana naši su volonteri potaknuli i ostale učenike Gimnazije Vukovar da svojim novčanim prilozima pomognu korisnicima socijalne samoposluge Duga te je prikupljeno ukupno 536,20 kuna. Pojedinac može pomoći malo, ali zajedno postignemo puno više! HVALA svima od srca na svakom daru.

 [više]

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA!

Autor: Tijana Pavliček, 20. 12. 2019. 12:11

 [više]

ČESTITKA

Autor: Tijana Pavliček, 25. 12. 2019. 18:38

 [više]

IN MEMORIAM

Autor: Tijana Pavliček, 24. 12. 2019. 18:19

dr. sc. VLADO HORVAT, prof povijesti i muzeolog (Vukovar 26. 7. 1930. - Zagreb 20. 12. 2019.)

 

Poštovani prijatelji,

javljamo tužnu vijest da je nekadašnji ravnatelj Gimnazije Vukovar, dugogodišnji ravnatelj Gradskog muzeja Vukovar, muzealac, znanstvenik, povjesničar i kroničar grada Vukovara, profesor na pedagoškoj akademiji u Osijeku, savjetnik za znanost u Gospodarskoj komori Slavonije dr.sc. Vlado Horvat, nakon kratke bolesti preminuo 20. 12. 2019. godine u 90. godini života.

Posljednji ispraćaj Vlade Horvata bit će u petak, 27. prosinca 2019. u 14.30 sati na krematoriju na Mirogoju.

 [više]

ČESTITAMO!

Autor: Tijana Pavliček, 18. 12. 2019. 14:30

Dana 12. prosinca 2019. godine na Godišnjoj skupštini Hrvatskog fizikalnog društva profesorici Karolini Dvojković dodjeljeno je priznanje za vrstan rad u nastavi i izvannastavnim aktivnostima i projektima te mentorstvo učenicima na natjecanjima u kategoriji znanja.

Čestitamo našoj profesorici na iznimnom postignuću!

 

 

 [više]

NOVI IZGLED ŠKOLE

Autor: Tijana Pavliček, 16. 12. 2019. 09:02

Ovaj tjedan bio je posebno značajan za život Gimnazije Vukovar. U sklopu blagdanske akcije, petnaestak mladih dizajnera i arhitekata iz kreativne Agencije Brigada iz Zagreba, u samo dva dana, nesebično je i predano radilo na preuređenju predvorja i hodnika škole, kao i učiteljske zbornice. Uz pomoć učenika i osoblja škole, bojali su zidove, sastavljali novi namještaj, postavljali umjetničke grafike, a osim toga, osposobljena je i uređena prostorija uz samu školsku knjižnicu koja od sada ima višestruku namjenu.

 [više]

HUMANITARNI MALONOGOMETNI TURNIR – NE DAJ DA TE UŠTIPNE

Autor: Tijana Pavliček, 16. 12. 2019. 08:47

Već sedmu godinu za redom, maturanti Gimnazije Vukovar htjeli su pomoći svojim sugrađanima i napraviti nešto dobro za svoju zajednicu. Kao što je i tradicija, organizirali smo 7. humanitarni malonogometni turnir koji se održao 7. i 8. prosinca 2019. godine u dvorani OŠ Dragutina Tadijanovića. Sav prihod od turnira donirali smo udruzi Liga protiv raka Vukovar, a turnir smo simbolično nazvali “Ne daj da te uštipne”. Ovom smo akcijom htjeli pomoći u istraživanju, ali i u edukaciji građana o ovoj sve raširenijih bolesti.

 [više]

PREPOZNAT I NAGRAĐEN RAD GIMNAZIJALACA

Autor: Tijana Pavliček, 3. 12. 2019. 16:39

Na poziv Društva fizičara Republike Sjeverne Makedonije, učenici Gimnazije Vukovar: Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura, uz mentorstvo predmetne nastavnice iz fizike Karoline Dvojković, sudjelovali su na smotri eksperimentalnih radova iz fizike. Izložba eksperimentalnih radova održala se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skoplju 28. i 29. studenog 2019. godine.

 [više]

DIJALOG S GRAĐANIMA U SLAVONSKOM BRODU

Autor: Tijana Pavliček, 3. 12. 2019. 14:44

U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu, 29.studenoga 2019. ambasadori Europskog parlamenta iz naše škole sudjelovali su na Dijalogu s građanima na temu kako poboljšati uvjete obrazovanja za bolju budućnost. S učenicima su razgovarali: Judita Cuculić Župa, ekonomska savjetnica Predstavništva EK u RH, Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu i Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

 [više]

DODJELA DIPLOMA ZA PROVEDBU PROGRAMA ŠKOLA AMBASADOR EUROPSKOG PARLAMENTA

Autor: Tijana Pavliček, 3. 12. 2019. 14:38

U petak 29.11.2019. našu školu posjetio je zastupnik RP-a  Karlo Ressler. Nakon kratkog programa u kojem smo ga upoznali s našim trogodišnjim radom, sa zastupnikom smo razgovarali o aktualnim temama u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Po završetku programa zastupnik je učenicima podijelio diplome za uspješnu provedbu EPAS programa u prošloj školskoj godini.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 2. 12. 2019. 19:05

Poštovani učenici i roditelji, obavještavamo vas da je štrajk u svim srednjoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj završio te će se od utorka 3. prosinca 2019. nastava održavati prema redovnom rasporedu.  [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 1. 12. 2019. 21:56

Obavještavamo vas da se od dana 2.12.2019. štrajk nastavlja i provodi u svim srednjoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj do daljnjega. Odgojno - obrazovni rad s učenicima provodit će se sukladno mogućnostima. Osoba za kontakt koja je zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Gimnaziji Vukovar je Vlatka Vilhelm Kuljovski, tajnica škole. Tel:032/413-338.

Mail: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.

 [više]

VOLONTERI GIMNAZIJE VUKOVAR PRIDRUŽILI SU SE AKCIJI SADNJE JAPANSKIH TREŠANJA

Autor: Tijana Pavliček, 30. 11. 2019. 15:44

Unatoč niskoj temperaturi i hladnom vjetru s Dunava, u subotu 30.studenog 2019. u 9.00 sati naši su se učenici hrabro pridružili akciji sadnje japanskih trešanja na šetnici uz rijeku. 

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI OSTVARILI IZVANREDNE REZULTATE NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU IZ INFORMATIKE I RAČUNALNOG RAZMIŠLJANJA DABAR

Autor: Tijana Pavliček, 2. 12. 2019. 10:44

Već tradicionalno, vukovarski gimnazijalci sudjeluju u Međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Ove školske godine natjecanje je održano u razdoblju od 11. do 15. studenoga 2019. Na natjecanju je sudjelovalo 24 769 učenika u svim kategorijama, a u srednjoškolskoj kategoriji GigaDabar, sudjelovalo je 3116 učenika. Osim što smo se dobro zabavili, postigli smo i fantastične rezultate. Čak 15 učenika ostvarilo je rezultat koji se ubraja pod 10% najboljih rezultata u Republici Hrvatskoj, pri čemu su učenici Leonard Lukačević (3.C) i Marko Miličević (3.C) ostvarili 2. mjesto u Republici Hrvatskoj! Bravo!

 [više]

VOLONTERI AKTIVNO SUDJELUJU U RADU UDRUGA

Autor: Tijana Pavliček, 30. 11. 2019. 15:10

Volonteri Gimnazije Vukovar marljivo sudjeluju u radu udruga - posjećuju Leptiriće, izrađuju čestitke u Domu za stare i nemoćne, pomažu socijalnoj samoposluzi Duga, a najavili su i akciju sadnje japanskog drveća na šetnici uz Dunav.

 

 

 [više]

PREDVEČERNJI SPOMEN 2019.

Autor: Tijana Pavliček, 22. 11. 2019. 16:40

Već tradicionalno, učenici Gimnazije Vukovar, koji djeluju unutar dramsko-recitatorske skupine Sunčani grad pod mentorstvom profesorica Vesne Karaule i Tijane Pavliček, sudjelovali su u svečanoj manifestaciji Predvečernji spomen za žrtve Vukovara 1991. godine, u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar i Gimnazije Vukovar. 

 [više]

Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatno odličje na Međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova INOVA - BUDI UZOR 2019.

Autor: Tijana Pavliček, 22. 11. 2019. 16:26

Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim velesajmom, uz potporu Hrvatske gospodarske komore, organizirali su od 13. do 16. studenog 2019. godine 44. HRVATSKI SALON INOVACIJA – INOVA 2019 i 15. IZLOŽBU INOVACIJA, PROTOTIPOVA I STUDENTSKIH POSLOVNIH PLANOVA – BUDI UZOR 2019.

 [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 19. 11. 2019. 12:09

Obavještavamo vas da se od dana 20.11.2019. štrajk nastavlja i provodi u svim srednjoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj do daljnjega. Odgojno - obrazovni rad s učenicima provodit će se sukladno mogućnostima. Osoba za kontakt koja je zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Gimnaziji Vukovar je Vlatka Vilhelm Kuljovski, tajnica škole. Tel:032/413-338. Mail: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.  [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 18. 11. 2019. 12:32

Obavještavamo vas da se dana 19.11.2019. štrajk nastavlja i provodi u svim srednjoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Odgojno - obrazovni rad s učenicima provodit će se sukladno mogućnostima. Osoba za kontakt koja je zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Gimnaziji Vukovar je Vlatka Vilhelm Kuljovski, tajnica škole. Tel:032/413-338. Mail: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.

 [više]

HAZU - dani otvorenih vrata

Autor: Tijana Pavliček, 14. 11. 2019. 12:37

Učenici drugih razreda Gimnazije Vukovar posjetili su ogranak Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru povodom Dana otvorenih vrata HAZU.

 [više]

NASTAVNICI VUKOVARSKE GIMNAZIJE IZLAGAČI NA 21. CARNET-OVOJ KONFERENCIJI „NA GRANICI MOGUĆEGA“

Autor: Tijana Pavliček, 14. 11. 2019. 12:29

Nastavnici vukovarske gimnazije Karolina Dvojković, Kristina Kristek, Ivan Menđušić, Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović, na 21. CARNET-ovoj korisničkoj konferenciji „Na granici mogućega“, zahvaljujući pozivu CARNET-ovog Programskog odbora, imali su priliku predstaviti primjere inovativne i kreativne primjene informacijske i komunikacijske tehnologije u nastavi i školi. 

 [više]

GIMNAZIJALCI SUDJELUJU U PREDVEČERNJEM SPOMENU I NOĆI KAZALIŠTA 2019.

Autor: Tijana Pavliček, 13. 11. 2019. 13:08

Grad Vukovar ponovno sudjeluje u manifestaciji Noć kazališta. Predstava PRIČE IZ MOGA GRADA: TKO ZNA HOĆE LI SUTRA POSTOJATI - Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991., koju izvode učenici Gimnazije Vukovar, bit će prikazana u Hrvatskom domu Vukovar u subotu, 16. studenog 2019. godine. Početak je u 19.30, ulaz slobodan.

 [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 7. 11. 2019. 15:17

Obavještavamo vas da se dana 8.11.2019. štrajk  provodi u svim srednjoškolskim ustanovama Vukovarsko-srijemske županije. Odgojno - obrazovni rad s učenicima provodit će se sukladno mogućnostima. Osoba za kontakt koja je zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Gimnaziji Vukovar je Vlatka Vilhelm Kuljovski, tajnica škole. Tel:032/413-338. Mail: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 6. 11. 2019. 11:06

Obavještavamo vas da zbog tehničkih poteškoća telefonska linija Gimnazije Vukovar trenutno nije u funkciji.

Sve upite i informacije možete dobiti putema mail adrese: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.

 [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 5. 11. 2019. 13:15

Obavještavamo vas da se dana 6.11.2019. štrajk nastavlja i provodi u svim srednjoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Odgojno - obrazovni rad s učenicima provodit će se sukladno mogućnostima. Osoba za kontakt koja je zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Gimnaziji Vukovar je Vlatka Vilhelm Kuljovski, tajnica škole. Tel:032/413-338. Mail: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR SUDJELOVALA U AKTIVNOSTIMA TRANSNACIONALNE SURADNJE (TCA) POD NAZIVOM "EFFECTIVE PRACTICES IN STEM EDUCATION"

Autor: Tijana Pavliček, 4. 11. 2019. 08:12

Dvodnevni kontakt seminar pod nazivom Effective Practices in STEM Education održan je od 31. listopada 2019. do 1. studenog 2019. u Beogradu, Republika Srbija, u organizaciji srpske nacionalne Erasmus+ agencije Fundacija Tempus.

 [više]

FESTIVAL PRAVA DJECE

Autor: Tijana Pavliček, 30. 10. 2019. 14:53

Učenici trećih razreda Gimnazije Vukovar posjetili su 23. listopada 2019. Cinestar Vukovar i sudjelovali na Festivalu prava djece koji je organizirala Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a koji promiče dječje stvaralaštvo, filmsku umjetnost, dječja prava i inkluziju.

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Autor: Tijana Pavliček, 30. 10. 2019. 14:27

Učenici Gimnazije Vukovar posjetili su 26. listopada 2019. Beogradski međunarodni sajam knjiga. Ovogodišnji sajam bio je 64. po redu, održavao se pod geslom Pismo = Glava, a počasni gost sajma bila je Arapska republika Egipat.

 [više]

SADNJOM DRVEĆA POTIČEMO KOLEKTIVNU SVIJEST O BRIZI ZA OKOLIŠ

Autor: Tijana Pavliček, 28. 10. 2019. 11:46

U sklopu građanske inicijative pod motom "Zasadi drvo, ne budi panj", koja se ovaj vikend održava u cijeloj Hrvatskoj, učenici Gimnazije Vukovar uključeni u volontersku skupinu, ekologe i EU-parlamentarce posadili su 20 hrastova lužnjaka u park šumi Adica.

 [više]

DANI KRUHA U GIMNAZIJI VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 28. 10. 2019. 11:38

U četvrtak 24.10.2019. godine u Gimnaziji Vukovar tradicionalno su obilježeni Dani kruha, odnosno Dani zahvalnosti za plodove zemlje

 [više]

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA U GIMNAZIJI VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 28. 10. 2019. 11:27

U globalno obilježavanja Svjetskog tjedna svemira (World Space Week) i ove se godine s nizom aktivnosti uključila i Gimnazija Vukovar. Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada, ali i tijekom cijelog mjeseca listopada. Ovogodišnja tema Svjetskog tjedna svemira je Mjesec, a Gimnazija Vukovar je svoje aktivnosti na zadanu temu prigodno nazvala „Fly me to the Moon“. Gimnazija Vukovar ima i logo izrađen povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira, rad učenika Leonarda Lukačevića.

 [više]

SVI PUTEVI VODE U RIM

Autor: Tijana Pavliček, 25. 10. 2019. 08:52

Da svi putevi vode u Rim uvjerili su se i vukovarski gimnazijalci odazvavši se pozivu za sudjelovanjem na Maker Faire Rome – The European edition 2019.

 [više]

VOLONTERI GIMNAZIJE VUKOVAR SUDJELOVALI U MEĐUNARODNOJ VOLONTERSKOJ AKCIJI – 72 SATA BEZ KOMPROMISA

Autor: Tijana Pavliček, 23. 10. 2019. 14:35

Marljivi volonteri naše Gimnazije Vukovar počeli su s aktivnostima. U petak su sadili jagode mjesečarke u školskom dvorištu, a u subotu su sudjelovali u međunarodnoj volonterskoj akciji "72 sata bez kompromisa".

 [više]

OBAVIJEST

Autor: Tijana Pavliček, 22. 10. 2019. 19:41

Dana 23. listopada 2019. nastava će se održati prema važećem rasporedu  [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 22. 10. 2019. 07:52

Obavještavamo vas da se dana 22.10.2019. štrajk  provodi u svim srednjoškolskim ustanovama Vukovarsko-srijemske županije. Odgojno - obrazovni rad s učenicima provodit će se sukladno mogućnostima. Osoba za kontakt koja je zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Gimnaziji Vukovar je Vlatka Vilhelm Kuljovski, tajnica škole. Tel:032/413-338. Mail: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.

 [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 21. 10. 2019. 08:04

Obavještavamo vas da se dana 21.10.2019. štrajk nastavlja i provodi u svim srednjoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Odgojno - obrazovni rad s učenicima provodit će se sukladno mogućnostima. Osoba za kontakt koja je zadužena za pružanje svih odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u Gimnaziji Vukovar je Vlatka Vilhelm Kuljovski, tajnica škole. Tel:032/413-338. Mail: administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr.

 [više]

ZBOR GIMNAZIJE VUKOVAR OTVORIO MEĐUNARODNI SIMPOZIJ CJELOVITE SKRBI ZA PALIJATIVNOG BOLESNIKA

Autor: Tijana Pavliček, 18. 10. 2019. 08:48

Dana 17.10.2019. g. u Hrvatskom Domu u Vukovaru zbor Gimnazije Vukovar pod vodstvom profesora Sanje Matičić i Kristijana Prašnjaka svečano je otvorio međunarodni simpozij cjelovite skrbi za palijativnog bolesnika.

 [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 17. 10. 2019. 12:02

Danas, 17.listopada 2019., u Gimnaziji Vukovar nastava poslijepodne neće biti organizirana zbog štrajka.  [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK SREDNJOŠKOLSKIH USTANOVA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Autor: Tijana Pavliček, 16. 10. 2019. 14:38

Štrajk se nastavlja provoditi u četvrtak 17. listopada 2019. godine u srednjoškolskim ustanovama Vukovarsko-srijemske županije.

 [više]

OD FOTOGRAFIJE DO FILMA - PREDAVANJE SNJEŽANE POŽAR

Autor: Tijana Pavliček, 16. 10. 2019. 14:18

Povodom obilježavanja Dánā europske baštine 2019. i Dánā Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2019. Državni arhiv u Vukovaru, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Gimnazija Vukovar, organizirali su predavanje „Od fotografije do filma – raditi i veseliti se“.

 [više]

EUROPEAN VOCATIONAL SKILLS WEEK 2019 PO PRVI PUTA OBILJEŽEN U GIMNAZIJI VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 14. 10. 2019. 09:04

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju godišnja je kampanja pokrenuta 2016. godine, osmišljena u svrhu promicanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja održavanjem niza manifestacija diljem Europe na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. 

 [više]

VUKOVARSKA GIMNAZIJA PREDSTAVILA SVOJA DVA PROJEKTA NA MAKER FAIRE ZAGREB 2019.

Autor: Tijana Pavliček, 14. 10. 2019. 08:36

Prvi puta u Republici Hrvatskoj organiziran je najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, pod pokroviteljstvom Make: Community organizacije (USA) i to zahvaljujući Hrvatskoj udruzi FabLab koja već nekoliko godina aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom EU te je ove godine sva ta iskustva uspjela dovesti u Zagreb. Organizatori i domaćini ovog velikog događanja su znanstvenici i popularizatori znanosti Roberto Vdović i Krešimir Čanić. Maker Faire Zagreb održao se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, 12. i 13. listopada 2019. okupivši preko 200 zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, zvanja i zanimanja, od nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata, učenika, do komercijalnih izlagača.

 [više]

OBAVIJEST - ŠTRAJK

Autor: Tijana Pavliček, 10. 10. 2019. 10:28

Dana 10.10.2019. neće se održati nastava zbog štrajka.

U petak 11.10.2019. nastava će se održati prema redovnom rasporedu.
 

 [više]

OBAVIJEST - DAN NEOVISNOSTI

Autor: Tijana Pavliček, 3. 10. 2019. 09:25

Budući da je 8. listopada 2019. godine državni blagdan Dan neovisnosti, ponedjeljak 7. listopada 2019. godine bit će nenastavni dan za sve učenike i nastavnike.

Dana 9. listopada 2019. godine održat će se savjetnički posjet u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, stoga će se nastava za sve učenike i nastavnike održati u jutarnjoj smjeni prema rasporedu za taj nastavni dan. Učenici koji bi trebali taj nastavni dan ići u poslijepodnevnu smjenu ići će u jutarnju, ali prema rasporedu za poslijepodnevnu smjenu.

 [više]

URUČENE NAGRADE NAJUSPJEŠNIJIM ODGOJNO – OBRAZOVNIM DJELATNICIMA REUPUBLIKE HRVATSKE U 2018./2019. ŠKOLSKOJ GODINI

Autor: Tijana Pavliček, 7. 10. 2019. 09:25

Dana 5. listopada 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na dan kada se u cijelome svijetu obilježava Dan učitelja upriličena je svečana dodjela nagrada najuspješnijim odgojno – obrazovnim djelatnicima Republike Hrvatske.

 [više]

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2019.

Autor: Tijana Pavliček, 2. 10. 2019. 13:19

Na Dan europske baštine 1. listopada 2019. godine učenici 2.b razreda prisustvovali su predstavljanju didaktičke igre Putovima zavičaja u Velikoj vijećnici palače Vukovarsko-srijemske županije.

 [više]

DIJALOG EU S MLADIMA U SREDNJIM ŠKOLAMA

Autor: Tijana Pavliček, 30. 9. 2019. 09:03

Već od početka nove školske godine krenuli smo u nove radne pobjede - prisustvujemo četverodnevnom treningu za predstavnike vijeća učenika i stručne suradnike na temu Dijaloga EU-a s mladima u srednjim školama.

 [više]

EUROPSKI DAN JEZIKA

Autor: Tijana Pavliček, 30. 9. 2019. 08:54

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika na korzu u Vinkovcima naših je osam učenika iz 4.b i 4.1 razreda sudjelovalo predstavljanjem talijanskog jezika.

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR OBILJEŽILA EUROPSKI TJEDAN SPORTA

Autor: Tijana Pavliček, 30. 9. 2019. 08:35

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije koja se u Hrvatskoj provodi od 2015. godine u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport. Glavna tema i slogan kampanje je „#BeActive“ koji ima za cilj potaknuti javnost na aktivnost, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine. Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije koja se u Hrvatskoj provodi od 2015. godine u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport. Glavna tema i slogan kampanje je „#BeActive“ koji ima za cilj potaknuti javnost na aktivnost, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VUKOVAR POSJETILI LABUS SAJAM 2019

Autor: Tijana Pavliček, 24. 9. 2019. 14:56

Treći po redu LABUS sajam, laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola, održan je ove godine 17. i 18. rujna na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u  Osijeku.

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR NA WEEKEND MEDIA FESTIVALU

Autor: Tijana Pavliček, 24. 9. 2019. 13:53

Uspjesi projektnog tima vukovarskih gimnazijalaca unutar projekta Generacija Next Hrvatskog Telekoma u školskoj godini 2018./2019. otvorili su vrata za daljnju suradnju i sudjelovanje na brojnim događanjima diljem Lijepe Naše, ali i šire.

 [više]

DRŽAVNA MATURA - JESENSKI ROK

Autor: Tijana Pavliček, 12. 9. 2019. 16:17

1.Prigovori Školskom ispitnom povjerenstvu Gimnazije Vukovar na rezultate jesenskog roka ispita državne mature 2018./2019.

UČENICI MOGU ISPUNITI OBRAZAC PRIGOVARA (u uredu koordinatora) NA REZULTATE ISPITA DRŽAVNE MATURE I PREDATI ŠKOLSKOME ISPITNOME POVJERENSTVU U VREMENU :

ČETVRTAK - 12.09.2019.-12.00-14.00 sati

PETAK - 13.09.2019.- 10.00-12.00 sati

2. Podjela svjedodžbi

Podjela svjedodžbi i potvrda o položenim ispitima državne mature je 19.9.2019. u vremenu od 09.30 do 10.30 u uredu ispitnog koordinatora. 

 [više]

RADNO VRIJEME TAJNIŠTVA

Autor: Tijana Pavliček, 19. 7. 2019. 14:39

Zbog godišnjeg odmora tajništvo škole neće raditi u razdoblju od 22.7.2019. do 16.8.2019. godine. Počinje s radom 19.kolovoza 2019. godine.  [više]

POPIS OBVEZNIH UDŽBENIKA ZA PRVI RAZRED GIMNAZIJE I DODATNIH MATERIJALA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 15. 7. 2019. 11:24

U privitku se nalazi popis obveznih udžbenika i dodatnih materijala za prve razrede gimnazije.

 [više]

PRVI DAN NOVE NASTAVNE GODINE I UPISI U VIŠE RAZREDE GIMNAZIJE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 15. 7. 2019. 08:41

Upisi u više razrede gimnazije održat će se prvog dana nove nastavne godine - 9. rujna 2019. godine.

Toga dana:

- prvi i treći razredi dolaze u 8 sati,

- drugi i četvrti razredi dolaze u 10 sati.

U prilogu se nalaze upisnice.

Od utorka 10. rujna 2019. nastava će se organizirati tako da 1. i 3. razredi idu u jutarnju smjenu, dok 2. i 4. razredi idu u poslijepodnevnu smjenu.

 

 

 [više]

KALENDAR ŠKOLSKE GODINE 2019./2020.

Autor: Tijana Pavliček, 2. 7. 2019. 08:43

Objavljen je kalendar rada za sljedeću školsku godinu po kojem:

- nastavna godina počinje 9. rujna 2019. godine, a završava 17. lipnja 2020. godine,

- zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca 2019. godine i traje do 10. siječnja 2020. godine,

- proljetni odmor za učenike počinje 10. travnja 2020. godine i završava 17. travnja 2020. godine.

 

 [više]

N A T J E Č A J za upis učenika u I. razred u školskoj godini 2019./20. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 14. 6. 2019. 12:24

Upisi u prve razrede srednje škole održat će se 15. i 16. srpnja 2019. godine od 8 do 16 sati.

Molimo učenike da na upise ponesu upisnicu (iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole) te svjedodžbu za 8. razred. 

Cjeloviti natječaj za upis u prve razrede srednje škole možete pronaći u prilogu. 

 [više]

POPRAVNI ISPITI

Autor: Tijana Pavliček, 9. 7. 2019. 09:29

Popravni ispiti iz Matematike i Latinskog jezika održat će se prema slijedećem rasporedu:

 

Latinski jezik

- pisani dio ispita: 20.8.2019. u 8 sati

- usmeni dio ispita: 20.8.2019. u 9 sati

 

Matematika

- pisani dio ispita: 21.8.2019. u 8 sati

- usmeni dio ispita: 22.8.2019. u 8 sati

 

 

 [više]

ČUPANJE METLICA - OBAVIJEST O POČETKU RADOVA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 19. 6. 2019. 12:28

 [više]

JESENSKI ROK DRŽAVNE MATURE 2018./2019.

Autor: Tijana Pavliček, 17. 7. 2019. 18:50

Prijava ispita državne mature bit će od 20.7.2019. od 12.00 sati do 31.07.2019. do 12.00 sati. Učenici prijavljuju ispite samostalno prijavom i pristupom svojoj stranici na www.postani-student.hr.  [više]

OBAVIJEST MATURANTIMA

Autor: Tijana Pavliček, 9. 7. 2019. 11:26

Poštovani maturanti,

dana 10.7.2019. je objava privremenih rezultata državne mature i početak prijave prigovora. Prigovore u pisanom obliku predajete koordinatorici od 10.7. do 12.7. u vremenu od 9.00 do 12.00 sati. Završetak prijava prigovora je 12.7.2019. u 12.00 sati.

Konačna objava rezultata je 15.7.2019. u 12.00 sati.

Podjela svjedodžbi i potvrda bit će 17.7.2019. u 9.00 prema slijedećem okvirnom rasporedu po razredima:

4.1- 9:00-9:15

4.2- 9:15-9:30

4.3- 9:30-9:45

4.a- 9:45-10:15

4.b- 10:15-10:45

4.c- 10:45 -11:00

 

Koordinatorica državne mature,

Mirela Milković

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR PRIGODNO JE OBILJEŽILA ZAVRŠETAK NASTAVNE GODINE

Autor: Tijana Pavliček, 4. 7. 2019. 12:42

U srijedu, 3.srpnja 2019. godine, održana je prigodna svečanost i druženje povodom završetka nastavne godine. U predvorju škole nastupio je djevojački zbor Gimnazije Vukovar te dramsko-recitatorska skupina Sunčani grad, a tom prigodom nagrađeni su i učenici koji su postigli izvrsnost (5,0) u nastavnom procesu. U izvrsnosti se posebno istaknula učenica Ena Kolak, koja ne samo da je prošla s 5,0 (sa 171 peticom i samo 10 četvorki), nego je i zbog svojih dostignuća u natjecanjima, ali i brojnim kulturnim i humanitarnim angažmanima, proglašena učenicom godine.

Osim toga, Gimnazija Vukovar počašćena je jer je s dijamantnim statusom obnovila naziv Eko škole što je i službeno obilježeno podizanjem zelene zastave.

 [više]

PODJELA SVJEDODŽBI

Autor: Tijana Pavliček, 27. 6. 2019. 14:19

Podjela svjedodžbi za 1., 2. i 3. razrede održat će se 3. srpnja 2019. u 10 sati. Nakon podjele, u holu škole će se upriličiti kraća svečanost za sve učenike i djelatnike.

 [više]

Čupanje metlica - Prijevoz autobusa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 27. 6. 2019. 09:45

 [više]

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠK.GOD. 2019./2020. - DRUGI, TREĆI, ČETVRTI RAZREDI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 24. 6. 2019. 13:20

O udžbenicima za prve razrede bit ćete naknadno obavješteni.

 [više]

DOPUNSKI RAD - RASPORED SATI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tijana Pavliček, 24. 6. 2019. 12:54

 [više]

LJETNI PRAZNICI

Autor: Tijana Pavliček, 18. 6. 2019. 08:58

Dragi naši učenici, čestitamo svima koji su uspješno završili školsku godinu, a našim maturantima želimo puno uspjeha na upisima na fakultete.

Pratite stranicu škole jer ćemo vas obavještavati o novostima.

Neka vam ljeto bude opušteno, zabavno i puno lijepih događanja!

 [više]

STUDENTI IZ SAD-A POSJETILI GIMNAZIJU VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 6. 6. 2019. 10:08

Prošli petak Gimnaziju su posjetili studenti Sveučilišta Indiana koji su u PRONI Centru boravili u sklopu svoje studentske prakse. Učenici su imali priliku čuti i razgovarati sa studentima o životu u SAD-u.

 [više]

POBJEDA NA DONACIJSKOM NATJEČAJU HRVATSKOG TELEKOMA GENERACIJA NEXT – KRUNA USPJEHA VUKOVARSKIH GIMNAZIJALACA

Autor: Tijana Pavliček, 5. 6. 2019. 09:18

Projekt vukovarskih gimnazijalaca:  Seizmograf - detektor potresa u realnom vremenu proglašen je najboljim radom HT donacijskog natječaja Generacija Next.

 [više]

REZULTATI NATJECANJA KLOKAN BEZ GRANICA

Autor: Tijana Pavliček, 5. 6. 2019. 09:08

 

Na web stranici http://www.matematika.hr mogu se pronaći rješenja zadataka te rezultati najbolje plasiranih učenika koji su objavljeni u svibnju ove godine.

Dolaskom na natjecanje svaki učenik je dobio simbolični poklon, a 10 % najbolje plasiranih učenika dobit će nagrade. Ove godine podijelit će se 5 123 nagrada te 1 405 utješnih nagrada.

Od 42 učenika naše škole (što je dvostruko više nego prošle godine) koji su sudjelovali u natjecanju, 6 učenika je na temelju svoga plasmana i nagrađeno:

 

ADAM SABLJAK, 1.C

ANTE KESER, 1.C                                 

MARKO LOZANČIĆ, 1.C

MIA MATIĆ, 1.C

LEONARD LUKAČEVIĆ, 2.C

MISLAV ŠLAFHAUZER, 2.C

 [više]

UČENICI GIMNAZIJE VOLONTIRALI U SKLOPU AKCIJE „ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI“

Autor: Tijana Pavliček, 31. 5. 2019. 09:14

U sklopu manifestacije „Hrvatska volontira 2019.“, a povodom 20-e obljetnice akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ učenici Gimnazije Vukovar volontirali su na Odjelu pedijatrije u Općoj županijskoj bolnici Vukovar uz organizaciju školske psihologinje Ane Bilušković.

 [više]

PAMETNI GRAD VUKOVAR ZLATA VRIJEDAN

Autor: Tijana Pavliček, 28. 5. 2019. 13:34

Vukovarski gimnazijalci dokazali su da Pametni grad zlata vrijedi osvojivši zlatnu medalju i Plaketu za najboljeg gosta iz RH na događanju INOVA MLADI 2019 .

Projektni tim je i ovoga puta nastupio u sastavu: Marko Macura, Ivan Kolar, Matko Gašparić i Matija Hardi, predvođeni svojim mentorom Davorom Šijanovićem i mentoricom (ujedno i razrednicom) Sanjom Pavlović Šijanović.

 [više]

VUKOVARSKI KROS - ZLATNI GIMNAZIJALCI

Autor: Tijana Pavliček, 20. 5. 2019. 17:16

Četvrtu godinu za redom vukovarski gimnazijalci podržali su i aktivno sudjelovali u hvalevrijednoj humanitarnoj manifestaciji „4. Vukovarski kros – Hrvatskoj na ponos“ u organizaciji Lions kluba Vukovar pod motom „Trčim i pomažem“. Uz pomoć svojih profesora mentora, Davora Šijanovića i Ognjena Vujevića, učenici su osvojili zapažena mjesta: Milica Đukić (4.2) osvojila je prvo mjesto u kategoriji djevojaka srednjih škola, Dragana Zeljić (4.1) osvojila je treće mjesto, dok je u kategoriji mladića srednjih škola prvo mjesto osvojio Lazar Ajduković (4.3), Filip Ivančić (3.b) osvojio je drugo mjesto, a Luka Prce (3.b) četvrto.

 [više]

SVE TAJNE PISMENOSTI

Autor: Tijana Pavliček, 16. 4. 2019. 14:01

Učenici drugih razreda Gimnazije Vukovar sudjelovali su na završnoj konferenciji projekta Sve tajne pismenosti koja se održala 16. travnja 2019. godine u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku.

Tom prilikom održane su raznovrsne radionice i tribine, kao i prikazani rezultati samoga projekta koji je bio usmjeren na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kroz podizanje razine informacijske pismenosti učenika.

 

 [više]

ODRŽANA DEBATA NA TEMU VAŽNOSTI SMANJENJA STVARANJA OTPADA OD HRANE

Autor: Tijana Pavliček, 20. 5. 2019. 17:28

U petak 17. svibnja 2019. g. u našoj se školi održala debata na temu važnosti smanjenja stvaranja otpada od hrane. Debatu je vodila predstavnica Centra za edukaciju i informiranje potrošaća, Tanja Popović Filipovića, u sklopu projekta „Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane“ koji sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 [više]

NOVE NAGRADE I PRIZNANJA ZA PAMETNI GRAD VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 8. 5. 2019. 13:40

Na VII. Izdanju srednjoškolskog projekta Ideja godine – poslovno natjecanje za srednjoškolce „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha“,  projekt Pametni grad Vukovar osvojio je 2. mjesto! Projektni tim pod nazivom Smogovci, u sastavu: Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura, s mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović, izborio je ulazak u veliko finale (10 najboljih projekata od prijavljenh 60) i svojom prezentacijom i demonstracijom projekta oduševio žiri.

 [više]

UZ GIMNAZIJALCE S PLOGGINGOM DO ZDRAVOG UMA, TIJELA I ČISTOG OKOLIŠA

Autor: Tijana Pavliček, 6. 5. 2019. 16:48

Gimnazija Vukovar, u okviru svojih aktivnosti kroz projekt „Škola ambasador Europskog parlamenta“ i „Eko školu“,  organizirala je 4. svibnja 2019. 1. vukovarski plogging* pod nazivom „Uz gimnazijalce s ploggingom do zdravog uma, tijela i čistog okoliša“. Ovaj fitness trend da uz zdrav život brinemo o okolišu  u zajednici u kojoj živimo, potaknula je nekolicina učenika Gimnazije Vukovar uz nositeljice navedenih programa, profesorice Natašu Vinković i  Kristinu Kristek i Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu. Inicijativi su se i u organizacijskom dijelu i kao podrška pridružili i brojni nastavnici kao i građani grada Vukovara.

 

 [više]

Projekt CROATICA ZA DJECU I MLADE: promicanje hrvatskoga jezika i hrvatske pisane baštine

Autor: Tijana Pavliček, 6. 5. 2019. 15:11

Dana 30. travnja 2019. godine u Gimnaziji Vukovar održano je predavanje: Spomenici hrvatskoga jezika i pisane baštine u srednjem vijeku u okviru projekta CROATICA ZA DJECU I MLADE: promicanje hrvatskoga jezika i hrvatske pisane baštine.

Predavanje  i jezične radionice održao je prof. kroat. Ante Bičanić koji je već drugi put u našoj školi.

Ove školske godine u projektu sudjeluju učenici prvih i trećih razreda.

 [više]

PROLJETNA VOLONTERSKA ŠKOLA

Autor: Tijana Pavliček, 2. 5. 2019. 11:16

Kroz projekt koji se održavao tijekom dvije školske godine pod nazivom VolON učenici su kreirali školski volonterski klub pod nazivom VID (Vidi i djeluj). Svojim trudom i zalaganjem kroz rad u udrugama, volonteri koji su bili najaktivniji bili su nagrađeni odlaskom u proljetnu školu volontiranja u Novom Vinodolskom.

 [više]

1. VUKOVARSKI PLOGGING

Autor: Tijana Pavliček, 29. 4. 2019. 18:30

U okviru programa Škole ambasador Europskog parlamenta i Eko škole Gimnazije Vukovar organiziramo 1. VUKOVARSKI PLOGGING, aktivnost u kojoj su objedinjeni džogiranje i ekološka osviještenost. Događaj će se održati u subotu 4. svibnja 2019. godine s početkom u 10 sati na korzu (Ul. J.J. Strossmayera) te molimo sudionike da dođu pola sata ranije radi organizacije početka aktivnosti.

Svi ste pozvani na 1. VUKOVARSKI PLOGGING!

 [više]

40 GODINA RUŽIČKINIH DANA

Autor: Tijana Pavliček, 23. 4. 2019. 20:50

17. travnja 2019. g. Gimnaziju Vukovar posjetili su prof. dr. sc. Srećko Tomas i g. Ivan Hubalek te su u znak suradnje s našom školom uručili dvije momografije „40 godina Ružičkinih dana, Vukovar 1978. – 2018.“ koju potpisuje autor prof. dr. sc. Srećko Tomas.

 

 [više]

PROLJETNI ODMOR UČENIKA

Autor: Tijana Pavliček, 15. 4. 2019. 16:09

Uskrsni praznici i proljetni odmor učenika počinje 18. travnja 2019. godine, a završava 26. travnja 2019. godine te nastava počinje 29. travnja 2019. godine. S početkom nastave prvi i treći razredi idu u prijepodnevnu smjenu, dok drugi i četvrti razredi idu u poslijepodnevnu smjenu.

Za sve djelatnike i učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu, 29.travnja 2019. godine je neradni dan.

 [više]

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS

Autor: Tijana Pavliček, 19. 4. 2019. 12:57

 [više]

GIMNAZIJALCI PONOVNO U HUMANITARNOJ AKCIJI

Autor: Tijana Pavliček, 23. 4. 2019. 20:54

Ovog Uskrsa odlučili smo razveseliti djecu dječjeg Doma sv. Ana Vinkovci. U školi smo prikupljali knjige, posebno lektire za osnovnu školu. Kao i uvijek velik broj učenika odazvao se ovoj humanitarnoj akciji te je nekoliko učenika u pratnji ravnateljice Gimnazije Vukovar uručilo donaciju ravnateljici Doma.

 [više]

GIMNAZIJA VUKOVAR OBILJEŽILA JE 128 GODINA POSTOJANJA

Autor: Tijana Pavliček, 19. 4. 2019. 11:47

U srijedu 17.travnja 2019. u Gimnaziji Vukovar prigodno je održan program za Dan škole. Ovom prilikom ravnateljica Giana Marović Zeko obratila se svim učenicima i zaposlenicima Gimnazije te pohvalila zajednički rad i usmjerenost k razvitku škole. Nakon uvodnih riječi i nastupa gimnazijskog zbora, otvorena je izložba koja pokazuje sva dostignuća učenika i njihovih mentora tijekom ove nastavne godine. Osim toga, profesori su organizirali i zanimljive radionice za učenike. Sve je završilo zajedničkim domjenkom uz kraći koncert gimnazijskog glazbenog sastava.

 [više]

ZAJEDNIŠTVOM ZA ZELENI POJAS

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019. 11:10

Projekt Europskog doma Vukovar „Zajedništvom za Zeleni pojas“  odabran je u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2018. u organizaciji Ine. U sklopu projekta provedena je akcija uređenja vukovarske šetnice uz rijeku Dunav. Zajedničkim djelovanjem EDVU, građana, tvrtke Komunalac d.o.o. Vukovar, Grada Vukovara, osnovnih i srednjih škola te udruga građana organizirana je jednodnevna volonterska akcija sadnje i uređenja žardinjera gdje se zasadilo 400 trajnica, 60 grmova te 8 manjih stabala. Akciji su se pridružili učenici drugih razreda Gimnazije Vukovar.

 [više]

IZ MEDIJA - Vukovarski srednjoškolci znaju kako EU politike utječu na njihov život

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019. 11:04

Preuzeto s: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vukovarska-gimnazija-skola-ambasador-europskog-parlamenta-u-kojoj-su-ucenici-predavaci---555839.html?fbclid=IwAR3WCONFod0G4erLKeFdwK6e-5rxDHBVUGXCGhiUOD2251uBcGms_l-XasY

Program Europskog parlamenta "Škola ambasador Europskog parlamenta" okuplja oko 50 škola diljem Hrvatske. Svrha je programa podizanja svijesti o Europskoj uniji među mlađom populacijom, a provodi se još od 2011. kada je osnovan u Nizozemskoj. Vukovarska gimnazija jedna je od prvih u Hrvatskoj koja je dobila taj status i zato smo ih posjetili kako bismo vidjeli kako to izgleda u praksi.

 [više]

SUSRET S PREDSJEDNICOM

Autor: Tijana Pavliček, 6. 5. 2019. 16:35

Ovaj tjedan bio je vrlo produktivan i aktivan, mogli bismo reći kao pred plenarnu sjednicu naših parlamentaraca.
Osim što smo jučer održali prvi po redu plogging u Vukovaru, okupili preko 100 sudionika i pokazali koliko nam je stalo do našeg lijepog grada, dan prije smo proslavili i njegov rođendan.
Na sam Dan grada Vukovara u gradu dolaze brojne utjecajne osobe, a najvažnija je zapravo naša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s kojom smo imali priliku razgovarati na jednom ugodnom panelu.

 [više]

14. SMOTRA ŠKOLSKIH ZBOROVA VUKOVARSKO - SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019. 15:18

2. travnja bili smo domaćini 14. smotre školskih zborova Vukovarsko-srijemske županije. Natjecalo se pet zborova osnovnih škola i dva zbora srednjih škola. Zbor naše škole nije se natjecao nego je otvorio program himnom Republike Hrvatske te tradicionalnom pjesmom Naranča. Nakon smotre održan je kratak domjenak za sve sudionike koji su se nakon toga uputili svojim domovima. Bila nam je čast biti domaćinima ovoga natjecanja, a svim zborovima želimo sreću u nastavku natjecanja.

 [više]

PUTEM HUMANOSTI DO MIRA

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019. 15:14

Učenici 3.b razreda organizirali su humanitarnu akciju uz pomoć razrednice Sanje Matičić u kojoj su prikupljali namirnice i higijenske potrepštine za one kojima je najpotrebitije u gradu Vukovaru. Akcija je održana pod nazivom "Putem humanosti do mira", s ciljem  osvješćivanja učenika Gimnazije u kakvim se problemima nalaze naši sugrađani. Želimo ovom malom, simboličkom gestom potaknuti ostale građane na malu kap dobrote kojom mogu napraviti more promjena. Za vrijeme blagdana posebno se ističU darivanje, ljubav i zajedništvo. Zajedno možemo uljepšati blagdane najpotrebitijima.

 [više]

SAJAM VOLONTERA

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019. 12:52

U petak 5. travnja naši su gimnazijalci u zagrebačkoj tvornici Kraša sudjelovali na ovogodišnjem sajmu volontera koji je pokrenut projektom "VolOn - pojačaj volontiranje". Volonterski se klub VID Gimnazije Vukovar sastoji od 26 učenika, 5 mentora, 2 profesora te jedne koordinatorice, koji su ondje predstavili sve svoje volonterske akcije i razloge sudjelovanja.

 [više]

DRŽAVNO NATJECANJE IZ VJERONAUKA

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019. 10:55

Vjeronaučna olimpijada ove godine održana je od 3. do 5. travnja u Osijeku i Đakovu. Na ovome natjecanju sudjelovali su i učenici Gimnazije Vukovar sa svojom mentoricom profesoricom Sanjom Matičić. Natjecanje iz vjeronauka svoju posebnost ima u tome što se ne natječe svaka osoba zasebno nego četvero učenika mora djelovati zajedno kako bi ostvarili kvalitetan rezultat. Gimnaziju Vukovar ove godine predstavljali su učenici Ena Kolak (3.b), Klara Vukovac (3.a), Mato Ivković (3.a) i Šimun Škarica (3.a).

 [više]

ERATOSTENOV EKSPERIMENT

Autor: Tijana Pavliček, 12. 4. 2019. 10:39

Eksperiment kojim se mjeri opseg Zemlje po meridijanu uz pomoć štapa, metra i Sunčevih zraka globalno se provodi prvog dana proljeća te prvog dana jeseni, jer tada Sunčeve zrake padaju okomito na Ekvator. Dana 21. ožujka 2019. eksperiment je globalno proveden u organizaciji Ellinogermaniki Agogi’s (EA) Research and Development Department u suradnji s Hellenic Mathematical Society te uz podršku International Astronomical Union (IAU).

 [više]

GLAS SLAVONIJE ZA VUKOVARSKE GIMNAZIJALCE ORGANIZIRAO RADIONICU „DJECA UPOZNAJU MEDIJE“

Autor: Tijana Pavliček, 1. 4. 2019. 18:43

29. ožujka 2019. godine, učenici 3c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, sudjelovali su na radionici „Djeca upoznaju medije“ u Glasu Slavonije u Osijeku, u sklopu događanja Dani medijske pismenosti koji se održavaju u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019.

 [više]

PREDSTAVA: STARA ŠKOLA KREKA – IZ TAME U SVJETLO

Autor: Tijana Pavliček, 1. 4. 2019. 15:01

Vijeće za prevenciju u Gradu Vukovaru u suradnji s Ravnateljstvom policije Ministarstva unutarnjih poslova i Policijskom postajom Vukovar organizirali su, u okviru programa prevencije, predstavu "Stara škola kreka - iz tame u svjetlo", za vukovarske srednjoškolce, pa tako i učenike Gimnazije Vukovar, i njihove roditelje. Riječ je o autobiografskoj monodrami društveno preventivnog karaktera, a izvoda je Marin Ivanović-Stoka. Radnja se odnosi na realističan prikaz borbe, sada bivšeg ovisnika o drogama, od početka konzumacije do izlječenja. Predstava šalje snažnu poruku mladima i cjelokupnoj zajednici o prevenciji konzumacije droga.

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI ODNIJELI POBJEDU NA ARDUINO DAY COMMUNITY CHALLENGE-U 2019.

Autor: Tijana Pavliček, 20. 3. 2019. 13:31

Pobjedom na Arduino Day Community Challengeu 2019. godine, održanom 16. ožujka u Milanu, vukovarski su gimnazijalci impresionirali cijeli svijet svojim Arduino projektom "Pametni grad - Vukovar".

 [više]

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI OSVOJILI PEHAR ZA POKAZANO ZNANJE I VJEŠTINE NA GRADSKOM NATJECANJU HCK

Autor: Tijana Pavliček, 15. 3. 2019. 13:58

Učenici Gimnazije Vukovar osvojili 1. mjesto na Gradskom natjecanju HCK u kategoriji Mladeži, održanom  9. ožujka 2019. godine u OŠ Dragutina Tadijanovića. 

Radi se o natjecanju sa  izuzetno važnim  ciljem, a to je edukacija mladih i unapređenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivacija mladih  za humanitarno djelovanje u zajednici. Odvija se u dvije kategorije – ekipe podmlatka (od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne ) i ekipe mladeži (od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole).

 [više]

I OVE GODINE SE MANIFESTACIJA TJEDAN MOZGA ODRŽALA U GIMNAZIJI VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 15. 3. 2019. 10:12

U Hrvatskoj se Tjedan mozga provodi već 18 godina zahvaljujući Hrvatskom institutu za istraživanje mozga i Hrvatskom društvu za neuroznanost. Manifestacija se provodi u sveučilišnim gradovima: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku u suradnji s Medicinskim fakultetima, sveučilištima i sveučilišnim klinikama u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zadru. Organizatori su Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

 [više]

INTERNATIONAL MASTERCLASSES 2019 OSIJEK

Autor: Tijana Pavliček, 15. 3. 2019. 10:04

Od veljače do travnja, svake godine, na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 15 000 srednjoškolaca, u 50 zemalja, provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europski laboratoriju za fiziku elementarnih čestica). Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se  najviše ostvaruje kroz CERN.

 

 [više]

MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ VJERONAUKA

Autor: Tijana Pavliček, 15. 3. 2019. 10:03

Dana 4.3.2018. godine učenici Gimnazije Vukovar sudjelovali su na međužupanijskom/nadbiskupijskom natjecanju iz Vjeronauka koje se održalo u Đakovu. Sudjelovalo je 10 ekipa i naši učenici Ena Kolak, Mato Ivković, Klara Vukovac i Šimun Škarica pod mentorstvom prof. Sanje Matičić osvojili su 2. mjesto s 69,50 bodova,te se po kriteriju izvrsnosti plasirali na državno natjecanje.

 
 [više]

TOMISLAV BERONIĆ DOLAZI U GIMNAZIJU VUKOVAR

Autor: Tijana Pavliček, 15. 3. 2019. 09:51

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, u 14.50 sati, u Gimnaziju Vukovar dolazi pisac Tomislav Beronić koji će predstaviti svoje knjige – Peta dimenzija i Tajanstveni tekton. Zanimljivo predavanje održat će se u učionici vjeronauka te pozivamo sve zainteresirane koji u to vrijeme nemaju nastavu da se pridruže.

 [više]

Poštovane, čestitamo Vam 8. ožujka, Međunarodni Dan žena, dan na koji izražavamo zahvalnost i poštovanje prema svim ženama!

Autor: Marina Lukaš, 8. 3. 2019. 14:11

Jaka žena shvaća da su darovi poput logike, odlučnosti i snage jednako ženstveni kao i intuicija i emocionalne veze. Ona vrednuje i koristi sve svoje darove.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Sretan i blagoslovljen Božić te puno uspjeha, veselja, zdravlja i lijepih trenutaka u novoj 2019. godini želi vam Gimnazija Vukovar!


Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju