preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

VUKOVARSKI GIMNAZIJALCI SUDJELOVALI NA IN-EDU HACKATHONU MEDIJSKE I INFORMACIJSKE PISMENOSTI

Autor: Tijana Pavliček, 2. 12. 2020.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u subotu 28. studenog 2020. godine organizirao je IN-EDU hackathon medijske i informacijske pismenosti za učenike srednjih škola. Hackathon se proveo u okviru IN EDU projekta: Inclusive communities through media literacy and critical thinking education koji se financira sredstvima Erasmus+ programa Europske Unije.

Tema hackathona bile su lažne vijesti pri čemu su učenici, surađujući u timovima, trebali osmisliti medijsku kampanju s ciljem podizanja svijesti o medijskoj i informacijskoj pismenosti te ju prezentirati pred žirijem. Sudjelovalo je 10 srednjih škola, a Gimnaziju Vukovar predstavili su učenici Anja Vinković, Ema Stankoski Hrgović, Srđan Padežanin i Lara Šijanović. Ekipa vukovarske gimnazije pod nazivom 404! Naziv tima ne postoji, na društvenoj mreži Instagram, kreirala je kampanju @imposter_warning  za podizanje svijesti i prepoznavanje lažnih vijesti s naglaskom na uključivanje zajednice u zajedničku borbu protiv lažnih vijesti, pri čemu se odlučila za osnovnoškolce kao ciljanu publiku te osmislila strategiju uporabom raznih digitalnih alata i resursa. Kampanja je osmišljena na način da je provediva u razdoblju nakon natjecanja, a prilagođena je realizaciji u online okruženju.

Dvanaestsatni boravak u virtualnom okruženju, u sklopu svih hackathon događanja, ekipu vukovarske gimnazije nije odveo u Bugarsku, ali je rezultirao novom kampanjom koja će se kontinuirano nadograđivati i u kojoj možete svi sudjelovati! Potražite instagram profil @imposter_warning i uključite se u borbu protiv lažnih vijesti!

Lažne vijesti u medijima, prvenstveno na internetskim portalima i društvenim mrežama, postale su dio svakodnevnice te stoga ne iznenađuje činjenica da je Svjetska zdravstvena organizacija pojavu masovnog širenja lažnih vijesti nazvala infodemijom. Budući da je uvijek dobro vrijeme za razvoj vještina medijske pismenosti, nastavimo zajedno graditi kampanju i zaustavimo širenje lažnih vijesti!
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju