preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

GIMNAZIJA VUKOVAR SUDJELOVALA U AKTIVNOSTIMA TRANSNACIONALNE SURADNJE (TCA) POD NAZIVOM "EFFECTIVE PRACTICES IN STEM EDUCATION"

Autor: Tijana Pavliček, 4. 11. 2019.

Dvodnevni kontakt seminar pod nazivom Effective Practices in STEM Education održan je od 31. listopada 2019. do 1. studenog 2019. u Beogradu, Republika Srbija, u organizaciji srpske nacionalne Erasmus+ agencije Fundacija Tempus.

Sudjelovalo je oko 30 nastavnika iz 14 europskih zemalja: Španjolske, Italije, Austrije, Litve, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Češke, Austrije, Belgije, Estonije, Švedske, Srbije, među kojima i tri sudionice iz Hrvatske, a iz Gimnazije Vukovar profesorica Karolina Dvojković. Radni program na engleskom jeziku proveden je kroz više predavanja i radionica. Prvog dana kontaktnog seminara, uvodnim govorom uz dobrodošlicu, predstavili su nam se organizatori, Fundacija Tempus (srpska nacionalna Erasmus+ agencije), i predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije, čime je aktivno započeo rad. Uslijedila su predavanja Marie Guida iz Italije pod nazivom „What makes an effective STEM practice?“ i Tatjane Marković Topalović iz Srbije pod nazivom „Methods and tools in STEM teaching“. Maria Guida se u svom izlaganju dotaknula vječnog pitanja, a to je, koji su najučinkovitiji načini i metode u transferu znanja, te se založila za davanje posebne pozornosti vremenskom trajanju odvijanja aktivnosti. Tatjana Marković Topalović predstavila je impresivan edukativni tematski park izgrađen u okrugu Medicinske škole Šabac u Republici Srbiji. Tematski park realiziran je i izgrađen na temelju ideja profesorice Marković Topalović koja se u svom radu vodi i zalaže za konstruktivizam i otvorenu učionicu.

Započetu seriju predavanja „razbili“ smo Speed Dating session-om koji je omogućio prva predstavljanja ideja u sklopu nadolazećih Erasmus + prijava, razmjenu dosadašnjih iskustava u osobnom sudjelovanju ili sudjelovanju ustanove u provedbi Erasmus projekata te očekivanja od kontakt seminara.

U drugom dijelu sudionici su podijeljeni u skupine prema afinitetima i predmetnim područjima te su aktivno sudjelovali na predavanjima i radionicama pod nazivom Kako uspješno upravljati STEM predavanjem/ima i Kreiraj svoj STEM projekt, a s ciljem osposobljavanja potrebnim vještinama za integraciju STEM-a u redovni kurikulum i uvođenja inovativnih metodologija u prirodoslovnom obrazovanju. Voditelji koji su nas vodili kroz predavanja i radionice bili su Danilo Borovnica, učitelj matematike, Slađana Jović, nastavnica kemije, Natalija Budinski, nastavnica matematike i Andras Formiconi, sveučilišni profesor računalstva.

Cjelokupni program kontaktnog seminara bio je izvrsno osmišljen i koordiniran uz vrlo visoku profesionalnu razinu i angažiranost organizatora, voditelja i predavača.

Uz edukativni karakter, ovakav međunarodni skup omogućava gotovo jednako važnu priliku za ostvarivanje novih poznanstava, razmjenu iskustava i ideja, a svakako je i prva stepenica u planiranju budućeg projekta ili partnerstva koji se već naziru.

 

 

 

 
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju