preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

SKYPE POVEZUJE – UČENICI IZ HRVATSKE I INDIJE RAZMJENILI SVOJA ISKUSTVA IZ ŠKOLSKIH PROJEKATA

Autor: Marina Lukaš, 13. 9. 2018.

U srijedu 13.9.2018. u 10:30 h po srednjoeuropskom vremenu, odnosno 14:00 h po indijskom standardnom vremenu, održan je Skype razgovor između učenika i nastavnika Gimnazije Vukovar i Cambridge School Srinivaspuri iz New Delhija (Indija).

 

U Gimnaziji Vukovar razgovor se odvijao u učionici kemije koja je ujedno videokonferencijska učionica, opremljena kroz CARNet-ov pilot projekt e-škole. Skype razgovor trajao je 2 školska sata tijekom kojih su vukovarski gimnazijalci saznali brojne zanimljive informacije od svojih prijatelja iz daleke Indije. Cilj razgovora bio je razmjena iskustava i predstavljanje rezultata 3 školska projekta koje su realizirali učenici i nastavnici iz Indije, financiranih preko ISA 2018 (INTERNATIONAL SCHOOL AWARD BRITISH COUNCIL - 2017-18).

Prvi je projekt bio iz područja kemije, pod nazivom - Living Rivers at Stake. Učenici iz Indije predstavili su svoje aktivnosti u kojima su ispitivali kakvoću vode u rijekama Ganga i Yamuna s ciljem utvrđivanja razine onečišćenja u tim dvjema rijekama. Nakon izlaganja zanimalo ih je rade li i vukovarski gimnazijalci slične aktivnosti. Tako su učenici Martina Galić i Mislav Božić iz 4. a razreda predstavili rezultate istraživanja provedenog prije par godina pod vodstvom prof. kemije Kristina Kristek. Radi se o sličnom projektu u kojem su učenici ispitivali utjecaj poljoprivrede na površinske vode koje se ulijevaju u Dunav, mjereći koncentracije fosfata, nitrata, nitrita i amonijevih iona u prikupljenih uzorcima s više lokacija u blizini Vukovara.

Drugi predstavljeni projekt bio je vezan uz geografiju pod nazivom - Time Keeps Slipping Eastward. U ovom projektu cilj je bio da učenici nauče kako se računa lokalno vrijeme diljem planete Zemlje. Nakon što su izloženi detalji kroz prezentaciju nastavnika i učenika iz Indije, uslijedilo je razgovor koji su vodili već spomenuti učenici Mislav, Martina te učenica Nikolina Bradarić iz 4.3 razreda Gimnazije Vukovar zajedno s prof. geografije Natašom Vinković o aktualnoj temi ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena u EU kao i o tome kako se u nastavi geografije uči o računanju vremena i vremenskim zonama.

Treći je projekt bio vezan uz umjetnost pod nazivom – Urban Trash. Cilj ovog projekta bio je podići svijest u javnosti o problemu otpada. Učenici i nastavnici iz Indije prikupljali su otpad kojeg su iskoristili za izradu skulpture krokodila čime su htjeli ukazati na važnost istraživanja načina ponovne upotrebe i recikliranja smeća, posebno plastike. Učenici Gimnazije Vukovar predstavili su aktivnosti koje se provode u njihovoj školi vezane uz podizanje svijesti o važnosti recikliranja kao što su akcije prikupljanja starog papira i elektroničkog otpada.

Projekti su bili predstavljeni kroz PowerPoint prezentacije, a ispred kamera su se izmjenjivali brojni učenici i njihovi nastavnici sa pripremljenim izlaganjima, pitanjima i odgovorima. Razgovor je tekao kroz opuštenu komunikaciju na engleskom jeziku, upotpunjenu smijehom i zanimljivostima vezanim uz kulturu, običaje, tradiciju i znamenitosti svojih zemalja te završio obostranim pozivima na razmjenu učenika među ovim dvjema školama.

Ovim primjerom možemo vidjeti da suvremena tehnologija u školama i načini komunikacije otvaraju vrata u svijet, olakšavaju spoznaju sličnosti i različitosti s drugim kulturama kao i stvaranje prijateljstava među učenicima i nastavnicima diljem svijeta.
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Turnir 2016.

Turnir 2017.

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju