2021-06-07 10:11:02

GIMNAZIJA VUKOVAR SUDJELOVALA JE U PROJEKTU "RUKSAK PUN KULTURE"

U sklopu programa Ministarstva kulture „Ruksak (pun) kulture“ 31.5.2021. održana je radionica „Kako nastaje umjetničko djelo?“ za 1. razred Gimnazije Vukovar pod vodstvom vizualne umjetnice Tanje Dabo te u organizaciji prof. Tijane Pavliček, knjižničarke i prof. likovne umjetnosti Mirele Blažević.

Učenici su na radionici upoznali različita suvremena vizualna umjetnička djela koja su nastala u suradnji sa širom zajednicom, ali ona koja traže i potiču neposredni osobni angažman svakog gledatelja ili gledateljice. U prvom dijelu radionice razmatrala su se i analizirala djela društveno angažiranih umjetnika, njihov moguć utjecaj na naš svakodnevni život i potencijal umjetnosti kao alata za društvene promjene, dok je u drugom dijelu radionice razred nakratko pretvoren u galerijski prostor u kojem su se učenici neposredno susreli s umjetničkim djelima autorice Tanje Dabo, a koja proizlaze iz osobnog rakursa. Umjetnica je prikazala svoj video-rad „Ti si prekrasna osoba“, a potom i participativni rad „Oprost“, u kojem su učenici mogli i neposredno sudjelovati nakon čitanja dijelova tog rada i autorskog teksta, koncepta djela „Oprost“.

Program „Ruksak (pun) kulture“ omogućuje dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihovog kreativnog obrazovanja te senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture.


Gimnazija Vukovar