2019-12-03 16:39:57

PREPOZNAT I NAGRAĐEN RAD GIMNAZIJALACA

Na poziv Društva fizičara Republike Sjeverne Makedonije, učenici Gimnazije Vukovar: Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura, uz mentorstvo predmetne nastavnice iz fizike Karoline Dvojković, sudjelovali su na smotri eksperimentalnih radova iz fizike. Izložba eksperimentalnih radova održala se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skoplju 28. i 29. studenog 2019. godine.

Gimnazijalci su se na 43. školi Mladi fizičari, što je i službeni naziv smotre, predstavili s dva eksperimentalna rada: Brahistokrona i Vizualna i infracrvena apsorpcija svjetla, za koja su nagrađeni prvom i drugom nagradom u kategoriji četvrtih razreda.

Sadržajan susret s učenicima, nastavnicima i profesorima fizike bio je prožet izlaganjima učeničkih eksperimentalnih radova, predavanjima, razmjenom iskustava dobre prakse, dodjelom nagrada te druženjem i sklapanjem novih prijateljstava. Od predavanja, najveću pozornost privukla su predavanja pod nazivom „150 godina Periodnog sustava elemenata“ prof. dr. sc. Vladimira Petruševskog s Instituta za kemiju te „Zakoni termodinamike – igra velikih brojeva“ prof. dr. sc. Aleksandra Skeparovskog s Instituta za fiziku. Nakon završenog uspješnog sudjelovanja gimnazijalci su već dobili poziv za sudjelovanje na sljedećoj 44. školi Mladi fizičari.


Gimnazija Vukovar