2019-11-04 08:12:05

GIMNAZIJA VUKOVAR SUDJELOVALA U AKTIVNOSTIMA TRANSNACIONALNE SURADNJE (TCA) POD NAZIVOM "EFFECTIVE PRACTICES IN STEM EDUCATION"

Dvodnevni kontakt seminar pod nazivom Effective Practices in STEM Education održan je od 31. listopada 2019. do 1. studenog 2019. u Beogradu, Republika Srbija, u organizaciji srpske nacionalne Erasmus+ agencije Fundacija Tempus.

Sudjelovalo je oko 30 nastavnika iz 14 europskih zemalja: Španjolske, Italije, Austrije, Litve, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Češke, Austrije, Belgije, Estonije, Švedske, Srbije, među kojima i tri sudionice iz Hrvatske, a iz Gimnazije Vukovar profesorica Karolina Dvojković. Radni program na engleskom jeziku proveden je kroz više predavanja i radionica. Prvog dana kontaktnog seminara, uvodnim govorom uz dobrodošlicu, predstavili su nam se organizatori, Fundacija Tempus (srpska nacionalna Erasmus+ agencije), i predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije, čime je aktivno započeo rad. Uslijedila su predavanja Marie Guida iz Italije pod nazivom „What makes an effective STEM practice?“ i Tatjane Marković Topalović iz Srbije pod nazivom „Methods and tools in STEM teaching“. Maria Guida se u svom izlaganju dotaknula vječnog pitanja, a to je, koji su najučinkovitiji načini i metode u transferu znanja, te se založila za davanje posebne pozornosti vremenskom trajanju odvijanja aktivnosti. Tatjana Marković Topalović predstavila je impresivan edukativni tematski park izgrađen u okrugu Medicinske škole Šabac u Republici Srbiji. Tematski park realiziran je i izgrađen na temelju ideja profesorice Marković Topalović koja se u svom radu vodi i zalaže za konstruktivizam i otvorenu učionicu.

Započetu seriju predavanja „razbili“ smo Speed Dating session-om koji je omogućio prva predstavljanja ideja u sklopu nadolazećih Erasmus + prijava, razmjenu dosadašnjih iskustava u osobnom sudjelovanju ili sudjelovanju ustanove u provedbi Erasmus projekata te očekivanja od kontakt seminara.

U drugom dijelu sudionici su podijeljeni u skupine prema afinitetima i predmetnim područjima te su aktivno sudjelovali na predavanjima i radionicama pod nazivom Kako uspješno upravljati STEM predavanjem/ima i Kreiraj svoj STEM projekt, a s ciljem osposobljavanja potrebnim vještinama za integraciju STEM-a u redovni kurikulum i uvođenja inovativnih metodologija u prirodoslovnom obrazovanju. Voditelji koji su nas vodili kroz predavanja i radionice bili su Danilo Borovnica, učitelj matematike, Slađana Jović, nastavnica kemije, Natalija Budinski, nastavnica matematike i Andras Formiconi, sveučilišni profesor računalstva.

Cjelokupni program kontaktnog seminara bio je izvrsno osmišljen i koordiniran uz vrlo visoku profesionalnu razinu i angažiranost organizatora, voditelja i predavača.

Uz edukativni karakter, ovakav međunarodni skup omogućava gotovo jednako važnu priliku za ostvarivanje novih poznanstava, razmjenu iskustava i ideja, a svakako je i prva stepenica u planiranju budućeg projekta ili partnerstva koji se već naziru.

 

 

 

 


Gimnazija Vukovar