2019-10-28 11:27:07

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA U GIMNAZIJI VUKOVAR

U globalno obilježavanja Svjetskog tjedna svemira (World Space Week) i ove se godine s nizom aktivnosti uključila i Gimnazija Vukovar. Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada, ali i tijekom cijelog mjeseca listopada. Ovogodišnja tema Svjetskog tjedna svemira je Mjesec, a Gimnazija Vukovar je svoje aktivnosti na zadanu temu prigodno nazvala „Fly me to the Moon“. Gimnazija Vukovar ima i logo izrađen povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira, rad učenika Leonarda Lukačevića.

Aktivnosti koje su zaokupile pozornost učenika bile su: Potraga za planetima Sunčeva sustava, QR kodovi i predavanje naziva Jesmo li bili na Mjesecu?.

Tijekom potrage za planetima Sunčeva sustava učenici su se koristili Google Earth-om, programom koji omogućuje virtualni 3D prikaz Zemljine površine te su uz pomoć njega tražili planete Sunčeva sustava, skrivene na nepoznatim lokacijama u gradu Vukovaru. Pronađene „planete“ učenici su dokumentirali u grupi na Facebook-u, izrađenoj za potrebe provođenja Svjetskog tjedna svemira. Unutar prostora Gimnazije Vukovar bili su postavljeni i QR kodovi koji su učenicima otkrivali zanimljivosti o svemiru. Na kraju obilježavanja ovogodišnjeg WSW-a učenici su imali priliku sudjelovati na predavanju Sandrina Požežanca, ljubitelja astronomije i SF-a, koji je učenicima i znatiželjnicima dočarao odlazak na Mjesec, svjetske zavjere te mnoge druge elemente koji su vezani uz čovjekove posjete Mjesecu. Predavanje je organizirano u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, odjelom za mlade „Spajalica“.


Gimnazija Vukovar