2019-04-12 10:39:02

ERATOSTENOV EKSPERIMENT

Eksperiment kojim se mjeri opseg Zemlje po meridijanu uz pomoć štapa, metra i Sunčevih zraka globalno se provodi prvog dana proljeća te prvog dana jeseni, jer tada Sunčeve zrake padaju okomito na Ekvator. Dana 21. ožujka 2019. eksperiment je globalno proveden u organizaciji Ellinogermaniki Agogi’s (EA) Research and Development Department u suradnji s Hellenic Mathematical Society te uz podršku International Astronomical Union (IAU).

Sada već tradicionalno, učenici Gimnazije Vukovar rado su se priključili globalnom mjerenju. Ovoga puta imali smo sreće s vremenom… Bio je sunčan i lijep dan u kojem su se učenici  podijelili u tri skupine i strpljivo mjerili Sunčevu sjenu u vremenu od 11:41 do 12:05. U vrijeme našeg lokalnog podneva (11:43:58) postigli smo prilično dobar rezultat za opseg Zemlje:

40 026.4 km, budući da stvarni opseg Zemlje iznosi 40 008 km. Ovaj rezultat postigli smo sa zamišljenom školom na Ekvatoru. Mjerenje smo proveli i s jednom školom iz Poljske te s jednom školom iz Mađarske. Rezultati tih mjerenja nažalost nisu bili toliko precizni…

Uz puno zabave i lijepog vremena uspješno smo realizirali previđenu aktivnost. U provođenju ovog eksperimenta sudjelovali su učenici trećih razreda:

Ana Anđić, Mateja Ivković i Ana Vrabec (3.a)

Tea Buršić, Ena Kolak i Barbara Topolovec (3.b)

Sara Bošnjak, Josipa Pravdić i Paula Rambousek (3.c)

Aktivnost su koordinirale predmetne nastavnice iz geografije i matematike, Nataša Vinković, prof. i Edita Evetić, prof.


Gimnazija Vukovar