(preuzeto s http://e-usmjeravanje.hzz.hr/nisam-jos-donio-odluku-kamo-nakon-srednje-skole)

Srednjoškolci se u završnom razredu nađu pred velikom odlukom: hoću li studirati ili tražiti posao. Učenicima gimnazije se nude brojne mogućnosti pa im je odluka dodatno otežana. Ako još niste odlučili kamo nakon srednje škole, ili ako niste sigurni u svoju odluku, možete koristiti alat Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija. Taj upitnik pomoći ća vam dobiti jasniju sliku o vašim interesima, kompetencijama i o zanimanjima koja vam najviše odgovaraju.

Nadamo se da vam je upitnik "Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija" pomogao dobiti bolju sliku vaših osobina. Osim tih osobina poslodavci traže i tzv. "meke vještine", koje su relevantne za većinu zanimanja. Odgovor na pitanje imate li te vještine možete dobiti ako ispunite upitnik Koje osobine traže poslodavci?

Kad ispunite navedene upitnike trebate donijeti odluku kamo nakon srednje škole napravite Plan karijere, koji uključuje cilj i aktivnosti za postizanje cilja.

Preporučujemo da se u svojoj odluci posavjetujete sa savjetnicima koji vam mogu pomoći. Informacije o ustanovama i savjetnicima naći ćete na Tko vam može pomoći u upravljanju karijerom?