preskoči na sadržaj

Gimnazija Vukovar

 > Naslovnica
Vijesti

Festival znanosti u Splitu

Autor: Administrator , 4. 5. 2017.

Učenici Gimnazije Vukovar bili su ovogodišnji aktivni sudionici 15. Festivala znanosti u Splitu, koji se održao od 24.4.2017. do 28.4.2017. godine, čija je tema bila vrijeme i u meteorološkom i u kronološkom pogledu. 

Učenici Gimnazije Vukovar mudro iskoristili Vrijeme

Ako ste u prvi mah, iščitavajući naslov, pomislili da je riječ o nekoj sportskoj manifestaciji u kojoj su učenici Gimnazije Vukovar mudro iskoristili posljednje trenutke i odnijeli pobjedu, i niste puno pogriješili.

Učenici Gimnazije Vukovar bili su ovogodišnji aktivni sudionici 15. Festivala znanosti u Splitu, koji se održao od 24.4.2017. do 28.4.2017. godine, čija je tema bila vrijeme i u meteorološkom i u kronološkom pogledu. Festival znanosti je manifestacija koja se već petnaestu godinu održava u svim većim gradovima i njihovim okolicama, a za cilj ima popularizaciju znanosti te suradnju svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa pa i šire. Na zadanu temu, naši su učenici odgovorili s radionicom i prezentacijom.

Učenici trećih razreda, Marta Šota, Tihana Dejanović, Matilda Sabljak, Dario Palijan, Vedrana Bučko, Doris Rako, Laura Lovrinović i Ivona Krajinović, predstavili su se radionicom „Staklena harmonika  - instrument izgubljen u vremenu“, te su demonstrirali kako se svira na srodnom instrumentu – staklenoj harfi koju su sami izradili pod mentorstvom nastavnice Tihane Drožđek. Učenici su u sklopu ovog projekta izradili tonsku ljestvicu te dobivene tonove povezali s fizikalnom interpretacijom frekvencije pod mentorstvom nastavnice Karoline Dvojković, što nije bio nimalo lak zadatak. Naime, tonska ljestvica staklene harfe nastaje ulijevanjem određene količine vode uz preostali stupac zraka. Prvotno se ispitivalo da li ton nastaje uslijed titranja stupca vode ili zraka. Nakon što se došlo do odgovora, a taj je da se preostali stupac zraka utitrava i daje frekvenciju koja točno odgovara željenom tonu. Proces postavljanja hipoteze te njezinog potvrđivanja ili opovrgavanja i traženja „pravog puta“ uistinu je pravi način da se učenicima približi znanstvena metodologija i postupak dolaženja do određenih spoznaja.

Osim radionice,  učenici Gimnazije Vukovar prezentirali su otkriće prof. dr. sc. Aleksandra Durmana „Otkriće najstarijeg datuma u svjetskoj prapovijesti“ – znanstvenu interpretaciju Groba 3/1985 koji opisuje događaj konjunkcije Marsa i Venere na datum 9.3.2889. pr. Kr., pod mentorstvom kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Crnković, mag. archaeol. Potaknuti suradnjom s muzejom učenici su se uključili u edukativnu muzejsku akciju „Tajne“ koja se provodi povodom Međunarodnog dana muzeja u mjesecu svibnju diljem Hrvatske, a za cilj ima promovirati muzeje kao ustanove identiteta i čuvara baštine putem jednostavne i kvalitetne interpretacije i komunikacije prema širem krugu posjetitelja. Uključivši se u edukativnu akciju „Tajne“ učenici su otkrivanje tajni započeli u Vukovaru, u Muzeju vučedolske kulture, a nastavili u Splitu u Etnografskom i Hrvatskom pomorskom muzeju. Otkrivanju tajni tu nije kraj, nastavit će se u našoj okolici skroz dok traje ova akcija.

Ovaj naš prvi odlazak na Festival znanosti u Split početak je i jedne nove suradnje, kojoj uvijek težimo, a potaknuta višegodišnjom suradnjom s prof. dr. sc. Ivicom Puljkom, redovitim profesorom Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB) i jednim od organizatora smotre „Budi i ti znanstvenik“ koja se održava u sklopu Festivala znanosti, a na kojoj smo prezentirali našu školu i naš grad.
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

ŠKOLA AMBASADOR

Microsoft school!

Turnir 2016.

Turnir 2017.

Projekt 2017.

Online prognoza

dr. đikić o gimnaziji

CMS za škole logo
Gimnazija Vukovar / Šamac 2, HR-32000 Vukovar / gimnazija-vukovar.skole.hr / administracija@gimnazija-vukovar.skole.hr
preskoči na navigaciju